Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA U SRBIJI

Mobitel Dankine majke na vještačenju: Brisala je poruke i pozive prije nestanka 2-godišnjakinje?

Danka
Foto: MUP Srbije
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.03.2024.
u 13:55

Sektor za izvanredne situacije MUP-a Srbije uputio je u petak na teren dva posebna tima za spašavanje ponovno započinjući detaljnu pretragu za dvogodišnjom djevojčicom iz okolice Bora

Četvrti je dan potrage za dvogodišnjom djevojčicom Dankom koja je nestala u prigradskom naselju Banjsko Polje na jugoistoku Srbije. Mnoge su službe na terenu i pretražuju područje na kojem je djevojčica nestala, a njezini su roditelji više puta ispitani u policiji. Prema pisanju srbijanskih medija, majka djevojčice, Ivana Ilić, danas je ponovno dovedena u postaju gdje se ispituje vezano uz nove informacije do kojih je policija došla. 

Portal Blic prenosi kako je majčin mobitel poslan na vještačenje nakon što je djevojčica nestala. Prema neslužbenim informacijama, majka je na dan nestanka, kao i dan ranije, obrisala mnogo poruka i zapisa o pozivima. 

"Na dan uoči nestanka i na dan nestanka Danke Ilić obrisano je mnogo poruka i poziva iz telefona. To su utvrdili inspektori za tehnološki kriminal. Poruke i pozivi mogu se obrisati iz telefona, ali ostaju u bazi", kazao je izvor, kako prenosi Blic. Također, dodaje se kako je majka prije nestanka tri puta fotografirala djevojčicu iz različitih kuteva.

GALERIJA Ovo je područje gdje je nestala Danka (2): U potragu uključeni i specijalni timovi

Danka
1/14

Policija obnovila potragu

Sektor za izvanredne situacije MUP-a Srbije uputio je u petak na teren dva posebna tima za spašavanje ponovno započinjući detaljnu pretragu za dvogodišnjom djevojčicom iz okolice Bora zbog čega je prvi puta u Srbiji aktiviran međunarodni alarm "Amber Alert". Specijalizirani timovi za spašavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada sa psima-tragačima započeli su ponovno detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala djevojčica.

Djevojčica Danka Ilić nestala je u utorak oko 13.45 sati u Banjskom Polju kod Bora, ima smeđu kosu, smeđe oči i visoka je oko 85 centimetara, bila je odjevena u maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste hlače i crne tenisice, navodi se u objavi "Pronađi me" koju su dobili svi korisnici truju mobilnih mreža u Srbiji.

VEZANI ČLANCI:

Vijest o potrazi za nestalom djevojčicom i danas dominira na naslovnicama portala i srbijanskih medija koje je MUP u četvrtak pozvao da "ne objavljuju neprovjerene i netočne informacije jer time ugrožavaju istragu". Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu navečer je obustavilo pretragu terena, nakon 27 sati detaljne potrage, navodeći da svi dotadašnji rezultati i saznanja ukazuju da se djevojčica ne nalazi na pretraženom području površine od oko 10 četvornih kilometara. U potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, uključujući i Žandarmeriju s psima tragačima. Angažirani su helikopteri, dronovi s termovizijskim kamerama, Gorska služba spašavanja, lovci, vatrogasci i volonteri, a pomoć su ponudile i kolege iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). U nastavku istrage policija je u međuvremenu, među ostalim, saslušala roditelje, srodnike i susjede u nastojanju da posloži što više kockica u mozaiku istrage.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić izjavio je da u slučaju nestanka djevojčice "sve okolnosti koje su dovele do tog nestanka bude sumnju", među njima i izjave bliskih ljudi nestale curice koje su proturječne. Jurić, čija petnaestogodišnja kćer Tijana oteta, silovana i ubijena 2014. godine, ocijenio je u izjavi beogradskim medijima kako je "u prvi mah bilo teško povjerovati" da je djevojčica od dvije godine mogla otići tako daleko da čak i policija, koja je vrlo brzo došla na teren, nije mogla pronaći.

Sada, s obzirom na protok vremena, ostaje jedino nada, no strah je i kod mene - a siguran sam kod velikog broja građana - sve veći, rekao je. Jurić je bio inicijatorom za usvajanje tzv. Tijaninog zakona kojim je srbijansko pravosuđe, među ostalim, ukinulo kaznu zatvora od 30 do 40 godina i uvelo doživotni zatvor za najteža kaznena djela počinjena nad malodobnim osobama. Doživotna kazna je predviđena za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad malodobnom ili nemoćnom osobom i trudnicama. Taj prijedlog Fondacije "Tijana Jurić" peticijom je poduprlo oko 160.000 građana.

VIDEO Treći dan potrage za nestalom djevojčicom Dankom, policija kopa teren, stigao i bager

Komentara 5

SA
Satnik1111
16:13 29.03.2024.

Vi stvarno mislite da ovo nekog u Hrvatskoj zanima? Ma dajte, molim vas.

DA
Davor80
16:36 29.03.2024.

Koga uopće interesiraju "dešavanja" tamo negdje?

DO
Domi
15:31 29.03.2024.

Treba žaliti za sudbinom male Danke i suosjećati sa svima koji su je voljeli, ali nije jasno zbog čega o tome pisati danima pogotovo jer se to ne događa kod nas. Ili smo mi i dalje u Jugi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije