Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda u haagu

Mladićeva desna ruka Zdravko Tolimir dobio doživotni zatvor

zdravko tolimir
AFP/PIXSELL
12.12.2012.
u 16:17

Tolimir se triput prekrižio kad ga je sudac pozvao da ustane kako bi čuo dosuđenu kaznu. Triput se prekrižio i nakon što je čuo da je dobio doživotni zatvor.

Zdravko Tolimir, desna ruka Ratka Mladića u Srebrenici 1995., osuđen je na doživotni zatvor nakon što je raspravno vijeće suda u Haagu zaključilo da je kriv za genocid. Tolimir se triput prekrižio kad ga je sudac pozvao da ustane kako bi čuo dosuđenu kaznu. Triput se prekrižio i nakon što je čuo da je dobio doživotni zatvor, kaznu koju je tražilo tužiteljstvo. S druge strane stakla, među publikom, Tolimirova supruga je zaplakala ali, kako na svome Twitter profilu piše novinarka prisutna tom događaju, majke Srebrenice uzvratile su pitanjem zašto nije plakala prije, kada su njihovi muževi i očevi pobijeni.

Kako je na Twitteru javila novinarka Rachel Irwin, neugodna situacija preselila se sa sudske galerije i u predvorje, gdje su preživjele žrtve Srebrenice nastavile dobacivati Tolimirovoj supruzi izraze poput: "Dabogda plakala, ja svoga najmlađeg sina nikad nisam našla" i "Sad možeš biti ponosna na svoga vojnika, prokleta bila".

Raspravno vijeće nije donijelo jednoglasnu odluku, nego je i u ovom predmetu odluka donesena većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje jednog od sudaca koji je imao posve oprečan stav: on je, naime, htio osloboditi Tolimira krivnje po svih osam točaka optužnice. Ali ova je presuda važna jer je još jednom na međunarodnom sudu dokazano da su bosanski Srbi u Srebrenici 1995. proveli genocid, najteže kazneno djelo. Dokazano je i postojanje dvaju udruženih zločinačkih pothvata u kojima je sudjelovao Tolimir. Ovo je četvrta presuda Haaškog suda u četiri tjedna. Prva je bila pravomoćna oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču, druga prvostupanjska oslobađajuća kosovskom ratnom zapovjedniku Haradinaju, a treća je bila pravomoćna osuđujuća presuda bosanskim Srbima Milanu i Sretenu Lukiću.

Dokazi koje je danas potvrdilo Raspravno vijeće detaljno opisuju genocid u Srebrenici.

– Nakon svakog rafala snage Vojske Republike Srpske pitale su ima li preživjelih. Onaj tko bi se javio bio bi ustrijeljen… U mnogim slučajevima oni koji su čekali strijeljanje gledali su druge dok su ih strijeljali pred njihovim očima – čitao je predsjedavajući sudac Christoph Flugge.

Raspravno je vijeće većinom glasova utvrdilo da je od 13. srpnja do neodređenog datuma u kolovozu 1995. u Srebrenici i oko nje ubijeno 4970 muslimana, ali to je, naglašava se u sažetku presude, konzervativna računica koja daje najmanji broj ubijenih. Broj ubijenih bliži je 6000, dodaje se u sažetku presude. Optužnica protiv Tolimira podnesena je 2005., a uhićen je 2007. nakon dvije godine bijega.

>>Haaški tužitelji traže doživotni zatvor za Tolimira zbog Srebrenice

Komentara 375

OB
-obrisani-
23:54 13.12.2012.

E jesu ovi srbi neke plačibabe. Hrvati im pobili iz osvete (premda to neodobravam) nekoliko srba, a oni ubijali, silovali, masakrirali, na tisuće Hrvata muškaraca, žena, staraca i djece, i onda imaju obraza poput ovog sveti Živko ovuda cmizdriti i plakati kao neke babetina. Išššššššššššš

UR
u.r.a.r.
16:54 12.12.2012.

12.12.2012. u 16:49h Zrakotres je napisao/la: ...................... Vjerojatno je bilo i zločina Muslimana.........ali ipak krivicu snosi onaj koji je rat započeo. A vi ste poslije Hrvatske krenuli malo ratovat u Bosni. Ono što ste vi napravili Muslimanima i Hrvatima je grozan zločin. Kada malo pročitaš svjedočanstva žrtava , ne možeš vjerovati što su šumski bili u stanju napraviti susjedima. Kako vi to zamišljate ratovanje a da vas nitko ne dira?

SO
Somelier
16:53 12.12.2012.

Banovina zaboravio si na Vojvodinu. U proljeće počinje pravo "Vojvođansko proljeće"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije