Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
genocid

Haaški tužitelji traži doživotni zatvor za Tolimira zbog Srebrenice

zdravko tolimir
AFP/PIXSELL
21.08.2012.
u 21:12

General Tolimir mora snositi odgovornost zato što je bio na čelu "ubilačke skupine", rekao je tužitelj McCloskey

- General Tolimir mora snositi odgovornost zato što je bio na čelu \"ubilačke skupine\" koja je od 13. do 16. srpnja 1995. provela naređenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića da svi vojno sposobni muslimanski muškarci iz Srebrenice budu ubijeni - rekao je na početku završne riječi tužitelj Peter McCloskey dodajući kako je Tolimir time \"dao značajan doprinos\" provođenju udruženog zločinačkog pothvata u kojem je ubijeno više od 7.000 srebreničkih Muslimana, javlja agencija Tanjug izvještavajući sa suđenja Zdravku Tolimiru koji je za rata u BiH 1992.-95. bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove tadašnjeg zapovjednika Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, kojemu se također sudi za isti zločin.

Tužitelj McCloskey, koji je za Tolimira zatražio doživotni zatvor, istaknuo je da je \"taj užasan zločin\", prema zapovjedi predsjednika RS i zapovjednika VRS, \"isplanirala i provela\" sigurnosno-obavještajna uprava Glavnog stožera VRS na čijem je čelu bio Tolimir.

- Masovno ubijanje Muslimana je organizirao Tolimiru podređeni sigurnosni časnik Glavnog stožera, Ljubiša Beara, a provele su ga snage Drinskog korpusa VRS i odred pod nadzorom GŠ - precizirao je tužitelj. Tribunal je 2010. proglasio pukovnika Bearu krivim za genocid u Srebrenici i osudio na doživotni zatvor.

Tolimir je u osam točaka optužen za genocid - udruživanje radi činjenja genocida, za istrebljenje, ubojstva, progon, prisilno premještanje i deportaciju Muslimana iz Srebrenice i Žepe od srpnja do studenog 1995.

Komentara 6

OB
-obrisani-
21:40 21.08.2012.

Pravo pravicnosti koje ce koliko toliko zadovoljiti majke, supruge,sinove djecu, ali mislim da bi nasila presuda rada cijeli zivot bila pogodnija...............Ovako ce lezati u zatvoru, a evropski zatvori su balkanski hoteli. Sucut porodicama ubijenih, pravda mora svatkog stici!!

OB
-obrisani-
22:25 21.08.2012.

Ala su ovi iz Haga uporni . Dokle više te laži oko 7-8.000 pobijenih u Srebrenici. A uporno se ćuti o pobijenim 3000 Srba uopštini Bratunac koja bila pod zaptitom plavih šlemova Kada će već jednom da vidimo ta famoznea satelitaske snimke masovnih grobnica

Avatar billybull
billybull
23:08 21.08.2012.

nizozemski plavci, odnosno njihovo zapovjednistvo, krivo je jednako kao i toljimir...hoce li i oni u den haag?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije