Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haaški sud

Orie naredio da Mladića izbace iz sudnice zbog ometanja

ratko mladić
Foto: AFP/PIXSELL
1/6
04.07.2011.
u 08:18

Na bojkot suda odlučio se zbog toga što Haag još uvijek nije odobrio njegov odvjetnički tim te traži još vremena za provjeru

Sudac Alphonse Orie izbacio je Ratka Mladića iz sudnice zbog stalnog ometanja i nepoštovanja suda. Mladić je bijesan napustio sudnicu uz povike: "Vi niste sud!"

Sudac je Mladiću počeo čitati optužnicu, na što je on rekao kako to bez odvjetnika neće slušati.
– Gospodine Mladiću, Vijeće nalaže da se udaljite iz sudnice. Molim zaštitare da isprate Mladića iz sudnice – oštro je rekao sudac.

Nakon kraće stanke ročište se nastavilo bez Mladića, a Orie je počeo čitati 11 točaka optužnice te je, prema proceduri, u zapisnik uneseno kako se Mladić osjeća nevinim.

Samo sat vremena nakon početka ročište je završeno.

Cijelo ročište bivši zapovjednik bosanskih Srba stalno je ulijetao Orieju u riječ te tražio odgode i izbjegavao se izjasniti o krivnji.

– Jeste li spremni izjasniti se danas o krivnji? Odgovorite s da ili ne – upitao je sudac Alphonse Orie Ratka Mladića na današnjem ročištu na kojem se Mladić treba izjasniti o krivnji.

–  Gospodine Orie, vi možete raditi što god hoćete, ali bez svojih odvjetnika nemam potrebe išta reći – odgovorio mu je Mladić.

Nekoliko minuta nakon 10 sati Ratko Mladić pojavio se u sudnici haaškog Tribunala pred sucem Alphonseom Oriejem koji je najavio početak Mladićeva drugog ročišta na kojem bi se trebao izjasniti o krivnji prema svim točkama optužnice.

Ipak, čini se kako se to danas neće dogoditi jer je Mladić, kao što je i najavljivao njegov odvjetnik ,odlučio i ovoga puta odugovlačiti s izjašnjavanjem.

Na samom početku suđenja Orie je opomenuo Mladića da ne komunicira gestama s prisutnima na galeriji.

Odmah nakon toga Mladićev odvjetnik po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić zatražio je odgodu što je Orie odmah odlučno odbio i zabranio mu da se udalji iz sudnice, a  Aleksić je to želio učiniti jer Mladić s njim ne razgovara od petka.

– Da ste imali zdravstvenih problema, za to biste se već pobrinuli, a ako novi nastanu, onda ćemo se pobrinuti za to. Do tada nema razloga za prekidanje procesa. Može vas zastupati samo netko tko je akreditiran. Ako imate što reći, sada to učinite – poručio je Orie Mladiću.

– Koliko imam vremena? Dvije, tri minute... Trebao bih imati pet minuta – podrugljivo je rekao Mladić nakon što je sucu pokušao "objasniti": – Suče Orie, ne podcjenjujem ja vas, čujem bolje na svoje lijevo uho. Pola mi tijela ne funkcionira, želim komunicirati s vama na human način, a vi mi želite nametnuti nemoguće uvjete i odvjetnika kojeg ne želim.

Naime, Ratko Mladić bojkotirat će današnje saslušanje pred Haaškim tribunalom. Na to se odlučio, kako prenosi BBC, zato što Haag još uvijek nije potvrdio njegov odvjetnički tim. Tribunal je, naime, zatražio još vremena za provjeru Miloša Šaljića kojega, po tvrdnjama samog Šaljića, Mladić, uz još jednog ruskog odvjetnika, želi u svome timu.

Na današnjem saslušanju Mladića će po službenoj dužnosti braniti Aleksić, a Šaljić tvrdi kako je Mladić natjeran pojaviti se pred Tribunalom gdje se zasigurno neće izjasniti o krivnji.

Podsjetimo, prema pravilniku Haaškog suda, ako se optuženik odbija izjasniti o krivnji, u zapisnik se automatski unosi da se ne smatra krivim.

Komentara 276

OB
-obrisani-
00:48 05.07.2011.

...kad se kekaju....

KU
kukuriku
13:02 04.07.2011.

Rubirosa,..da dobro su ih \"skolovali\" u ex-yu -86% JNA vojnih grla-Serboidi-komunisti sa Kokardama, da Pobiju Narod u Drzavi kojoj zíve !!??

MA
majstor
12:19 04.07.2011.

Gosp. Lopov, ti si jedan najobicniji idiot,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije