Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervencija

Mladi Jastreb: Opkolili su me policajci pa držali sat i pol u autu

Branko Borković Mladi Jastreb
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/9
09.01.2013.
u 15:00

Premetačina ili maltretiranje? Nisu mi htjeli odgovoriti zbog čega žele pretražiti auto. Htjeli su mi i nasilno ući u auto, lupali su mi po staklima i vukli vrata...

– Bio sam zaključan u autu, ali sam čuo policajce kako govore da bi trebalo pozvati pauk. Nisu mi htjeli odgovoriti zbog čega žele obaviti pretres. Htjeli su mi i nasilno ući u auto, lupali su mi po staklima i vukli vrata. Bilo je to kao u najgore komunističko doba! – priča Borković svoj noćni "susret".

Automobil Branka Borkovića Mladog Jastreba sinoć oko 19 sati u Zagrebu opkolili su policajci da bi, kako tvrdi posljednji zapovjednik obrane Vukovara, bez naloga i nasilu pretražili njegovo vozilo. Zaustavili su ga u blizini City centra na istoku grada premda nije napravio nikakav prekršaj, a pustili su ga, tvrdi Borković, tek nakon sat i pol vremena. Cijelo to vrijeme bio je zaključan u automobilu jer nije želio izići niti je dopuštao premetačinu svoga vozila. Evo kako nam je događaj opisao Mladi Jastreb, koji se smatra žrtvom jedne grupacije u MUP-u koja ga sustavno maltretira:

Nije bilo prekršaja

– Prometni policajac zaustavio me iz suprotnog smjera, što mi je odmah bilo sumnjivo. Provjerio mi je dokumente, a zatim htio pretražiti vozilo. Pitao sam ga gdje mu je nalog, a kako ga nije imao, počelo je natezanje. Stigao je i njegov kolega. Svoj su auto preparkirali tako da su stali točno iza mog vozila. Nedugo potom stiglo je i drugo policijsko vozilo, koje je stalo ispred mene. Bio sam zaključan u autu, ali sam čuo policajce kako govore da bi trebalo pozvati pauk. Nisu mi htjeli odgovoriti zbog čega žele pregledati auto. Htjeli su mi i nasilno ući u auto, lupali su mi po staklima i vukli vrata. Bilo je to kao u najgore komunističko doba! Tada je stiglo i treće vozilo, u kojemu je osim dva policajca u uniformi bio i jedan u civilu. On me pristojno pitao može li obaviti pretres, ali nisam pristao jer nisu imali nikakav nalog – priča Mladi Jastreb, dodajući kako su ga na kraju ipak pustili. Iz automobila je, kaže, zvao mnoge prijatelje, ali i samog ministra policije, koji mu je pak rekao da se ne smije miješati u te stvari.

U zagrebačkoj policiji sinoć su neslužbeno rekli da je bila riječ o uobičajenoj kontroli na cestama, no da nije bilo nikakva prekršaja te je Borković pušten bez kazne. Zašto je bio zadržan sat i pol te zašto su se policajci prema njemu onako ponašali, nisu nam odgovorili.

Bezbroj prijava

– Psihičko, ali i fizičko maltretiranje policije trpim već godinama – kaže nam Borković.

– Riječ je o jednoj grupaciji u policiji koju su vrlo vjerojatno instrumentalizirale neke političke stranke. Mnogima u policiji smeta što se borim protiv sumnjivih statusa branitelja u policiji, što upozoravam na ispade u policiji, na anomalije sustava, na kriminal i mnogima to ne odgovara. Osim toga, osnovao sam Autohtonu seljačku stranku, što ne ide svima u prilog, ali i Časničku uniju radi profesionalizacije vojske i policije – obrazlaže Borković i dodaje da je sinoćnji incident samo nastavak maltretiranja.

– Policija me zaustavila milijun puta, napisali su mi već bezbroj prekršajnih prijava zbog narušavanja javnog reda i mira, pogrešnog parkiranja i slično, samo da me izlude – objašnjava Borković. 

– Prije nekoliko godina kazneno su me prijavili za ubojstvo u Ivanić Gradu, uhitili su me i držali na strunjači 24 sata kao zadnje smeće. Na kraju se ispostavilo da su optužbe lažne, a da je ubijeni bio pripadnik vojne policije Mate Laušića. Oružje koje su mi tada oduzeli još mi nisu vratili – ogorčen je Mladi Jastreb.

>>Osnovana braniteljs​ka udruga 'Hrvatska časnička unija'

>>Vukovar su branila 1803 branitelja, a mirovinu danas prima njih 6500

Komentara 287

FE
Fedele
13:29 11.01.2013.

Nedajbože da na mjesto ministra unutarnjih poslova dodje Borković li netko sličan njemu, sa istim frustracijama istim negativističkim i kritizerskim stavovima prema Hrvatskoj ( za koju se navodno borio ) i istom ili sličnom narcisoidnošću i žedju za medijskom autopromocijom ! Tek tada bismo vidjeli kao policija može biti doista raskalašena. Kakvi smo i kakvih nas sve ima, policija nam je još i dobra. Sa brojnim nedostatcima, ali - dobra !

OB
-obrisani-
16:22 09.01.2013.

Ajmeee policija zaustavila mladog Jastreba, ajmeee..... Zašto baš njega pa on je bio vojnik, branio Vukovar ajmeee... Onda upade baka i u sobu i pita zašto jaučem a jaj jo velim zbog Jastreba i policije koja ga zaustavila. Na to baka meni odbrusi i Jastreb i svi ostali mogu se baviti nečasnim radnjama svi, svi. Što njemu smeta ako policija radi svoj posao. Ajme..bako aili on je branio Vukovar NIJE JEDINI i dosta kaže baka. Ajme.....

KR
kraljzvonimir
09:35 11.01.2013.

Ovaj čovjek je hodajuci problem.Di god dodje frustiran od čega samo on zna maltretira ljude te verbalno prijeti...Sve kroz priču zadnjeg čovjeka obrane Vukovara a ostavio svoje vojnike na cjedilu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije