Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković i Orepić umiruju građane:

Mjere sigurnosti su jače, terorizam ne očekujemo

Plenković i Merkel
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
1/6
23.12.2016.
u 12:28

U Vladi ističu da nema naznaka da bi se mogao dogoditi teroristički napad poput onog u Berlinu

Iako je u Hrvatskoj na snazi treći stupanj pojačanih mjera sigurnosti, riječ je o uobičajenom postupku za predbožićno vrijeme i nema naznaka da bi nam se mogao dogoditi teroristički napad poput onog u Berlinu. Poruka je to kojom su s jučerašnje sjednice Vlade javnost umirivali premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

– Mogu reći da ove više mjere zaštite nisu ništa izvanredno u usporedbi s istim razdobljem lani. Idemo u smjeru pojačanog nadzora prometa ljudi. Pojačan je nadzor prometnih čvorišta na željezničkim kolodvorima, u zračnim lukama...

Usudio bih se reći da su ovo, na jedan način, redovite povećane mjere – kazao je Orepić novinarima uoči sjednice. Naglasio je da “nema nikakvih indicija koje bi upućivale na to da bi se moglo dogoditi nešto slično onome što se dogodilo u Berlinu”.

Na taj teroristički napad, u kojem je vozač kamiona usmrtio 12 i ozlijedio još 48 posjetitelja božićnog sajma u Berlinu, te na ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari na sjednici Vlade još se jednom osvrnuo i premijer Plenković.

On je ponovno izrazio sućut obiteljima žrtava te Njemačkoj i Rusiji. Istaknuo je da su pojačane mjere sigurnosti u Hrvatskoj uobičajene za ovo doba godine, ali i upozorio da je nužno kroz zakonske dokumente odgovoriti na nove sigurnosne izazove.

– Terorizam je ozbiljna i velika prijetnja suvremenog svijeta, prijetnja EU. Hrvatska je članica NATO-a i EU i o tome moramo voditi posebno računa.

Naše je Ministarstvo unutarnjih poslova podignulo mjere opreza na način kako se to radi u ovakvim situacijama kada smo blizu kraja godine, kada postoji puno javnih okupljanja, kada su važna prometna čvorišta dodatno pokrivena, a granica se kontrolira većim intenzitetom nego inače i smatram da time dajemo svoj doprinos sigurnosti građana – rekao je Plenković.

Podsjetio je da su u izradi nova strategija nacionalne sigurnosti i zakon o sustavu domovinske sigurnosti, a najavio je i da će Vladino povjerenstvo intenzivirati rad na izradi tih dokumenata.

– Uzet ćemo u obzir nove prijetnje i nove ugroze te pronaći odgovarajuće zakonske i operativne mjere i poboljšati kvalitetnu suradnju s državama saveznicama i partnerima u okviru europskih i transatlantskih organizacija – najavio je premijer. Istaknuo je da se o terorizmu i migracijama razgovaralo i na prošlotjednom sastanku Europskog vijeća, na kojem je postignut dogovor o reviziji schengenskog režima.

– Posebno smo uvrstili jedan dio zaključaka Europskog vijeća koji uzima u obzir specifičan položaj država poput Hrvatske, koja nastoji ispuniti kriterije za ulazak u schengenski sustav. I to će sigurno pomoći da ne dolazi do novih troškova ili problema, tzv. uskih grla na granici s našim susjednim državama, članicama EU koje su u okviru Schengena, poput Slovenije i Mađarske – rekao je Plenković.

Podsjetio je pritom da Hrvatska ima najdulju vanjsku granicu EU, dugačku čak 1377 kilometara. Premijer ističe i da se ta granica mora efikasno zaštititi, a posebno je pohvalio reakciju policije i zdravstvenog sustava koji su pomogli iscrpljenim ilegalnim migrantima pronađenima u kombiju kod Novske. Plenković je uvjeren da je brza i učinkovita reakcija u tom slučaju “spriječila potencijalnu tragediju” 67 izgladnjelih i iscrpljenih migranata.

>> Plenković primio novinare: Hvala vam što nas pratite, komentirate, kritizirate, korigirate, ukazujete na propuste

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kajinx
22:08 23.12.2016.

Andrej Plenković i Vlaho Orepić uopće ne znaju o čemu se radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije