Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prilozi digli buru

Miroslav Tuđman: HTV gura uratke KOS-a

miroslav tuđman
Goran Stanzl/PIXSELL
21.11.2011.
u 18:16

U nedjelju je HRT objavio audiosnimku koja sugerira da je F. Tuđman proračunato izdao Vukovar.

Dva priloga emitirana na HRT-u u središnjem Dnevniku, u subotu i nedjelju, vezano uz 20. obljetnicu okupacije Vukovara, podižu mnogo političke prašine. U subotu je, govoreći o borbi za Vukovar, nastupio general JNA Andrija Rašeta i izjavio da je njemu hrvatski državni vrh rekao da su bili spremni "da žrtvuju ne samo Vukovar i Dubrovnik nego i Osijek i Split po cijenu samostalnosti"!? U nedjelju HRT objavljuje audiosnimke iz kojih se vidi da je F. Tuđman na pitanje Mile Dedakovića o evakuaciji djece hladno odgovorio: "Ne dolazi u obzir nikakva evakuacija." Jasno je sugerirano da je F. Tuđman proračunato izdao Vukovar. Pregled dostupnih transkripata tih razgovora, međutim, pokazuje da je riječ o montaži različitih dijelova razgovora.

Predizborna propaganda

Reagirao je i Miroslav Tuđman, koji kaže da se Dnevnik HTV-a pretvorio u ekspozituru nekadašnje Kontraobavještajne operacije JNA Opera, koja je i danas, očito, u funkciji predizborne propagande Kukuriku koalicije. Tuđman podsjeća da su ti audiozapisi nastali još u radionici KOS-a, što je dokazano još na suđenju Radenku Radojčiću 1994. M. Tuđman smatra da je "riječ je o najsramnijoj manipulaciji" i traži odgovornost urednika i autora. Na HRT-u je iz konteksta izvučen i izvadak u kojemu Tuđman ispada smiješan jer ne zna da Dedaković ne može poslati faks. U stvari, taj izvadak razgovora o tome što od oružja može stići do Vinkovaca (gdje je Dedaković) izgleda ovako: "Tuđman: Slušajte, ja vama mogu reći da ću narediti da ono što imaju da vam pošalju...

Jastreb: Ima tamo faks, gospodine predsjedniče... Točno ono što smo tražili Gorinšek i ja prije 15 dana... I gospodin Tus je rekao da će u narednih 5-7 dana to biti.

Tuđman: Da.

Jastreb: Međutim od toga – ništa... Ja sad ne znam zbog čega...

Tuđman: Dajte vi to što ste mi sada kazali lijepo sada faksom pošaljite.

Jastreb: Kad kod mene ne radi faks, gospodine predsjedniče. Vidjet ću, možda preko Osijeka pošaljem.

Tuđman: Dobro."

Valja podsjetiti da su objave razgovora između obrane Vukovara i Tuđmana često zlorabljene. Tadašnja je situacija bila puno kompleksnija, što se vidi i iz transkripta s Vrhovnog državnog vijeća iz istog vremena, tjedan dana prije pada Vukovara, od 12. studenoga '91. Premda sada general Tus optužuje Tuđmana da nije dopustio novi pokušaj proboja, u to je vrijeme govorio nešto drukčije, a poruka je – "bitno je spriječiti dublje prodore, Vukovar neka se bori koliko može, ako može, i trajno, ali ne ići sada u masovni proboj, nego ubacivanje manjim snagama..." Iz tog transkripta vidi se da je glavni problem taj što oružje slabo "kapa" zbog embarga, da slijedi veća mobilizacija, no tek kada vojska dobije oružje i odjeću..., primjerice, riječka je brigada na ratištu, ali u ljetnim uniformama i sl.

Svjedočenje kosovca

Bivši admiral Davor Domazet Lošo tvrdi da su svi znali da za strateški prodor i oslobađanje Vukovara trebaju nekoliko puta veće snage od onih koje su imali JNA i četnici (oko 40.000 vojnika). Smatra da je HRT uvučen u publiciranje materijala koje je iskonstruirao još KOS i da je nevjerojatno da nam se to događa nakon 20 godina. Na suđenju Slobodanu Miloševiću, 2002., svjedočio je i Mustafa Čandić, član Centralne grupe KOS-a. I posvjedočio da je KOS "presretao" razgovore Dedakovića sa Zagrebom te ih publicirao montirane.

"Tužitelj: Dajte nam jedan primjer. Kako su se prisluškivali razgovori?

Svjedok Čandić: Evo, navest ću primjer razgovora između M. Dedakovića Jastreba i generala Antona Tusa u Zagrebu. Na osnovi u više navrata prisluškivanih razgovora između ove dvojice, napravljen je jedan razgovor, znači s isječcima, u kojem Dedaković od Tusa traži pomoć u naoružanju, a ovaj mu kaže da ne računa ni na kakvu pomoć i da je prepušten sam sebi, da se bori kako zna i umije".

Zapovjednik obrane Vukovara i 204. vukovarske brigade Mile Dedaković nije želio komentirati bilo što vezano uz Vukovar 1991. godine. – Sve što sam imao reći rekao sam 1991., 1992. i 1995. Ne pratim više politiku i od svega sam se odvojio. Sada se najviše bavim svojim zdravljem i obitelji – kaže Dedaković.

Komentara 1398

FR
fran108
19:33 21.11.2011.

tata bi sine---- ma šta ti nama , stvarno ? koliko rusa? kako pametne komentare imaš.... koju šk. si završio ?

OB
-obrisani-
21:10 21.11.2011.

Počašćen sam što drug portirčić sprema moje postove.

FI
fIok
23:07 21.11.2011.

od Haga i komunista??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije