Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doživio i optužnicu iz Srbije

Ovako je general Miljavac govorio o optužnicama iz Srbije i padu drona u Zagrebu: Vidjeli bi kako bi se vrištalo da je letjelica pala na Beč ili Berlin

Zagreb: Svečana akademija povodom Dana Hrvatske vojske
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/13
06.12.2022.
u 10:58

Pavao Miljavac preminuo je iznenada u bolnici u Zagrebu u 70. godini. Ne tako davno doživio je da je protiv njega U Srbiji podignuta optužnicu za, kako su iz Beograda poručili, ratne zločine počinjene u Oluji 1995. Bio je tada šef Operativnog tima A u Glavnom stožeru.

Umirovljeni general zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Pavao Miljavac ocijenio je u rujnu za Večernji list, komentirajući optužnice srbijanskog tužiteljstva protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine tijekom akcije Oluja, da će to biti priča koja će trajati.

'Predloženo je da se dignu optužnice protiv mene, Domazeta i Maričića. Koliko znam to je predano, sad hoće li sud to prihvatiti ili ne, o tom potom'', rekao je Miljavac tada. Dodao je kako je riječ o 'apsurdnim situacijama u kojima se dolazi na sud na temelju nečijih svjedočenja bez glasnih javnih dokumenata'.

Zagreb: Svečana akademija povodom Dana Hrvatske vojske
1/8

Nakon što je Beograd krajem kolovoza podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota za, kako kažu, ratne zločine počinjene u Oluji 1995., opunomoćenik preživjelih s Petrovačke ceste, odvjetnik Dušan Bratić, najavio je podizanje kaznenih prijava protiv tadašnjeg načelnika Obavještajne uprave Glavnog stožera HV-a u Oluji admirala Davora Domazeta Loše, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadira Ilije Maričića i generala zbora Pavla Miljavca koji je u vrijeme Oluje bio šef Operativnog tima A u Glavnom stožeru.

Premijer Andrej Plenković je, nakon podizanja optužnice protiv pilota, poručio da taj predmet 'za Hrvatsku kao državu ne postoji', dodajući da je Hrvatska tu jasna i 'neće se mijenjati niti milimetra'. 

r12.08.2021., Zagreb - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic susreo se s generalima, zapovjedniicima i visokim casnicima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak", u povodu zamolnice tuzilaštva Bosne i Hercegovine za pruzanje medjunarodne pravne pomoci dostavljene temeljem Sporazuma izmedju Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoci u gradjanskim i kaznenim stvarima. Nakon sastanka premijer Andrej Plenković i general Pavao Miljavac dali su izjave za medije.rPhoto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

U ožujku je gostovao u studiju Večernjeg TV gdje je komentirao aktualnu situaciju u Ukrajini, te pad drona na Zagreb. Istaknuo je tada kako vjeruje da ćemo doznati odakle je projektil doletio, no teško ćemo otkriti tko ga je poslao. 'Trebat će utvrditi radi li se o sabotaži, o poruci, jer nije jednostavna stvar da u članicu NATO-a, usred glavnoga grada, doleti takav projektil. Sustavi koji su je trebali zaustaviti to nisu napravili, šo je najveći problem', napomenuo je tada bivši ministar obrane i nekadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH u studiju Večernjeg TV. 

'Po meni, bilo bi dobro dobro da Amerikanci malo pomaknu ili dovuku novi sustav Patriot i tu ga postave. To je jedan od najkvalitetnijih sustava, ne gađa samo avione, nego i rakete i balističke projektile. Sada je trenutno u Poljskoj, moglo bi ga se pomaknuti do Mađarske. Vjerojatno nisu procjenjivali da bi jedna tako manja zemlja bila meta napada. Ako je bio napad, a ne slučajnost, trebao bi se aktivirati članak 5. Ali interesantno, i mediji na zapadu i sam NATO su tako mlako reagirali na cijelu priču. Vidjeli bi kako bi se vrištalo da je letjelica pala na Beč ili Berlin. Moguće da je to bio test da se vidi može li se tu proći. Ako bi eskaliralo, pitaj dragog Boga do kud bi se moglo doći' zaključio je tada Miljavac.

Osvrnuo se i na tadašnje izjave predsjednika države Zorana Milanovića kako bismo trebali što brže nabaviti proturaketni sustav, primjeren našem budžetu i situaciji. 'Normalno je da on kao vrhovni zapovjednik suočen s ovom situacijom traži rješenja i da se kupi raketni protuzračni sustav, srednjeg dometa, po meni, je sasvim dovoljno za nas. Ne mora to biti naj-naj. Ali ako gledaš na sigurnost građana, ništa nije skupo', rekao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije