Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANA REPRODUKCIJA

Milinović: Da su rezultati bili loši, mijenjali bismo zakon o oplodnji

milinovic
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
14.05.2010.
u 15:57

Broj trudnoća u postupcima medicinske oplodnje gotovo je identičan kao i prije donošenja zakona - tvrdi ministar Milinović.

U posljednjih sedam i pol mjeseci, otkako je stupio na snagu novi Zakon o medicinskoj oplodnji, u Hrvatskoj je postupkom svježeg embriotransfera ostvareno 600 trudnoća, kao i u istom razdoblju prošle godine.

Prije novih pravila uspješnost je iznosila 29,4 posto s manje ciklusa i više embriotransfera, a s novim zakonom uspješnost iznosi 30,5 posto uz više ciklusa i manji broj embriotransfera. Od trideset prijenosa odmrznutih jajnih stanica u Hrvatskoj je začelo osam žena. To su podaci s prvoga hrvatskog kongresa humane reprodukcije koji je danas počeo na Plitvicama, a otvorio ga je ministar zdravstva Darko Milinović.

– Broj trudnoća u postupcima medicinske oplodnje gotovo je identičan kao i prije zakona. Da nije bilo razdoblja prilagodbe, kada se radilo na opremanju centara i edukaciji kadrova, danas bismo imali 34 trudnoće više. Iako ćemo konačne znanstvene procjene imati za dvije ili tri godine, preliminarni rezultati pokazuju nam da idemo u pravom smjeru. Da su rezultati bili loši, bio sam spreman mijenjati zakon – istakao je Milinović.

Referirajući se na rezultate u prva četiri mjeseca, rekao je da sada imamo između 30 i 40 trudnoća više. Liste čekanja smanjene su 50 posto, a čak 20 posto žena više nego prije ulazi u proceduru umjetne oplodnje.

Istaknuo je također da je u prošloj recesijskoj godini u opremu, edukaciju i u financiranje postupaka medicinske oplodnje uloženo sedam milijuna eura. Naglasio je i da je Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja plaća šest postupaka medicinske oplodnje.

Što se migracije pacijenata tiče, izneseni su podaci prema kojima u zemljama EU između 5 i 10 posto parova traži pomoć u drugim zemljama, u Hrvatskoj se liječi pet posto parova iz inozemstva, a između šest i sedam posto hrvatskih parova na liječenje neplodnosti ide u inozemne centre.

Ivana Zanze iz Udruge Rode ponovila je da sadašnji zakon diskriminira žene starije od 35 godina i muškarce s teškim oblicima neplodnosti te je dodala da su Rode širom zemlje organizirale akciju u kojoj su pozvali građane da na javnim mjestima ostavljaju kuhana jaja s natpisom "Ministre, moja jajašca nisu za bacanje“.

Komentara 25

OB
-obrisani-
17:37 14.05.2010.

Sramota od ministra sramotne vlade......

PU
pinjuhda_urednik
19:47 14.05.2010.

Hdz Recesija Vlada Agrokor Tajkuni Sdp Korupcija Afere

JA
jadniste
17:29 14.05.2010.

ovaj milinovic je plod umjetne oplodnje - spermij bosanca i jajasce lickog medvjeda......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije