Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori

Milanovića spasio 2. krug: Relativna pobjeda nosi mu mir

Zoran Milanović (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/5
03.06.2013.
u 07:33

Split izmakao HDZ-u za samo nekoliko stotina glasova, Vukovar SDP-ov, Dubrovnik HNS-ov.

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović uspio je zadržati vlast u Rijeci, osvojiti Split, a nezavisni kandidat Ivica Vrkić, kojeg su podržali SDP i HNS, donio mu je jako vrijedan i neočekivan "poklon" iz Osijeka, prijestolnice Slavonije, koji je dosad bio pod kontrolom HDSSB-a.

>> HDZ osvojio 56, SDP 27, a HNS devet gradova

Velika asistencija

Iako su pobjede u utrkama za gradonačelnike Osijeka i Splita za SDP i Milanovića osobno vrlo vrijedne, one ipak teško mogu nadoknaditi potpuni poraz u Zagrebu – gubitak većine u Gradskoj skupštini i debakl Rajka Ostojića u srazu s Milanom Bandićem.

No, relativna pobjeda SDP-a (uz veliku asistenciju HNS-a) nad HDZ-om i njegovim "satelitima", nakon očajnog rezultata socijaldemokrata u prvom krugu lokalnih izbora, ipak će donijeti mir šefu stranke Zoranu Milanoviću. Jer nakon poraza na europskim izborima, porazom u prvom krugu lokalnih, gubitka Zagreba i neuspjeha u Istri, poraz i u drugom krugu lokalnih izbora oslabio bi položaj Milanovića kao apsolutnog autoriteta i u stranci i u Vladi.

Nezadovoljnika unutar stranke bilo bi mnogo više, bili bi i bučniji, a oslabljena bi bila i njegova pozicija premijera jer su se protiv Vlade okrenuli gotovo svi – najveći broj sindikata, poslodavci, Crkva, nezaposleni... i, naravno, oporba.

>> Baldasar pobijedio za 615 glasova, HDZ traži novo prebrojavanje

>> Bandić: Pobijedilo je čovjekoljublje, dođite na trčanje!

Iako HDZ brojčano ima više županija, gradova i općina pod svojom kontrolom od SDP-a i njegovih partnera, ipak je činjenica da nema gradonačelnika ni u jednom od četiri velika grada. Split mu je izmakao za nekoliko stotina glasova, Vukovar je ostao SDP-ov i Dubrovnik HNS-ov. No, HDZ može likovati zbog pobjede u Požegi kojom je suvereno godinama vladao Zdravko Ronko (SDP), kao i pobjede u Šibeniku. Naravno, tu su i pobjede u tradicionalnim utvrdama Zadru, Kninu, Gospiću...

Te pobjede ipak teško mogu nadomjestiti poraze u Splitu i Vukovaru. Splitu kao jedinom velikom grad koji bi imali u svojoj vlasti, a Vukovaru kao gradu heroju. Činjenica je da se i nakon drugog kruga lokalnih izbora i SDP i HDZ opet mogu proglašavati pobjednicima. HDZ je u odnosu na prošle lokalne izbore izgubio dva grada i sada vlada u njih 56, a SDP je izgubio jedan grad i sad osvojio 27 gradova.

U županijama HDZ ima 10 župana, a SDP je spao na tri jer mu je HNS oteo Međimursku županiju. U općinama HDZ i dalje je neprijeporni vladar, ali sa znatnim padom u odnosu na 2009. kada je imao 224 općinska načelnika. Sada ih ima "samo" 192. SDP je pak povećao broj načelnika za – jednog i sada ih ima 45. Posebno je zanimljiv HNS koji je sa 19 dosadašnjih načelnika skočio na još uvijek skromnih 31. HNS bilježi rast i u gradovima, jer je imao gradonačelnika u njih 6, a sada ih ima u 9. HNS je vladar u dvije županije, odnosno s Bajsom u tri.

>> Kakav poraz: Dinko Burić izgubio za samo četiri glasa!

HSS je broj gradova u kojima ima gradonačelnike povećao s pet na šest, ali je izgubio šest općina, pa ih sada ima 46. A HDSSB je s četiri skočio na 14 općina i ima jednu županiju i dva grada. HDZ je pak jedina stranka koja osvojila mjesto načelnika općine u svim županijama, a u Virovitičko-podravskoj je osvojila sve općine (13). Najveći pobjednik lokalnih izbora bez ikakve sumnje je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je u peti mandat ušao u velikom stilu. Svog protukandidata Rajka Ostojića doslovce je pomeo osvojivši dvostruko više glasova od njega. Vrlo zadovoljni svojim rezultatom trebaju biti i HNS-ovci.

– Ovo je apsolutni trijumf HNS-a u njegovoj bazi, Sjeverozapadnom regionalnom savezu. Dokazali smo da je HNS apsolutni politički lider na sjeverozapadu, toliko o anketama. U pet županija dobili smo 3 župana (Štromar, Bajs i Posavec). Sa 20 načelničkih, gradonačelničkih i županskih mjesta na prošlim izborima na sjeverozapadu popeli smo se na 30, a izvan sjeverozapada očekujemo još 10 mjesta – izjavio je u varaždinskom kafiću Barfly, u slavljeničkoj atmosferi, Radimir Čačić, predsjednik Sjeverozapadnog regionalnog saveza HNS-a.

Ustvrdio je da to samo pokazuje da se snaga organizacije, ugled ljudi i godine rada honoriraju.

– Bio sam gotovo siguran da će i Međimurje ponovno biti HNS-ova županija. Što se tiče grada Varaždina, bilo je puno riskantnije, ali nakon 18 mjeseci gašenja požara i prljave kampanje s druge strane, tu naravno ne mislim na SDP, te plaćenih medija pod potpunom kontrolom, samo povjerenje građana i rezultati donijeli su ovu pobjedu – rekao je Čačić i zahvalio građanima na glasovima, a posebno članovima HNS-a, kojih je na sjeverozapadu, kaže, 16 tisuća, od kojih u Varaždinskoj županiji 9500.

Uspostavljena ravnoteža

Naglasio je i činjenicu da se ovaj trijumf u HNS-ovoj izbornoj bazi dogodio uoči njegova odsluženja zatvorske kazne zbog prometne nesreće u Mađarskoj.

Na nacionalnoj razini ponovno je uspostavljena ravnoteža između SDP-a i HDZ-a.

Iako je HDZ digao krila nakon europskih izbora, a brojčano je pobjednik i lokalnih, dobar rezultat SDP-a u drugom krugu otupio je oštricu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koji prijeti prijevremenim parlamentarnim izborima. Zoran Milanović dobio je barem kratak predah uoči vruće političke jeseni.

>> Sve o lokalnim izborima čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije