Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasplet u splitu

Baldasar pobijedio za 615 glasova, HDZ traži novo prebrojavanje

ivo baldasar slavlje (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/13
02.06.2013.
u 20:09

Baldasar u Splitu pobijedio s 49,08 posto. Osvojio je ukupno 33 365 glasova, 615 više od Ivaniševića. Ževrnja pobjedio Grubišića u natjecanju za župana

Ivo Baldasar, kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a za gradonačelnika u Splitu je pobijedio s 49,08 posto glasova. Vjekoslav Ivanišević imao je 48,18 posto glasova. Pobjedu je Baldasar odnio za samo 615 glasova.

Petar Škorić predsjednik splitskog HDZ-a najavio je kako će njegova stranka od izbornog povjerenstva tražiti ponovno prebrojavanje glasova.

Ne sumnja u regularnost izbora ali s obzirom da je SDP-ov kandidat imao samo 615 glasova više, a 1200 listića je nevažećih tražit će da ih opet izbroje.

- Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Hvala kolegama, mom timu, medijima. Čestitam i protivnicima. Vodili su kampanju kako je znaju voditi i grad se podijelio. Vidite kako je mala razlika. Ispričavam se Vjeki Ivaniševiću ako sam ga uvrijedilo, to bi trebao učiniti i on nakon čega bismo trebali popiti kavu na rivi. Imamo velike probleme u gradu, 20.000 nezapsolenih. Nadam se da će biti konstruktivna oporba. Pozivam da se tenzije smire i da počnemo raditi na dobrobit Splita – poručio je u svojoj prvoj izjavi Ivo Baldasar, novi splitski gradonačelnik koji je pobijedio u velikoj završnici s vrlo tijesnom prednosti.

Upravo to je razlog što su ga stranačke kolege, prijatelji, simpatizeri, novinari i čestitari u izbornom stožeru SDP-a na Bačvicama čekali sve dok Gradsko izborno povjerenstvo nije obradilo sve glasove.

Iako mu je njegov konkurent Ivanišević na izbornoj pobjedi čestitao još oko 20 sati i 30 minuta, Bladasar je čekao dok pobjeda nije postala neupitna.

Njegovo pojavljivanje na pretrpanim stranačkim hodnicima izazvala je pravu euforiju, skandiranje i ovacije. Nije ni čudo, SDP je prvi put dobio na izborima za splitskog gradonačelnika.

Pobjedu su uveličali i ministri Splićani – Branko Grčić i Arsen Bauk, predsjednik Županijskog SDP-a, koji su dijelili dobro raspoloženje sa stranačkim kolegama.

Zlatko Ževrnja (HDZ-HČSP-HSP AS-HSLS-HDS-BUZ) novi je splitsko-dalmatinski župan. Dobio je više od 55 posto glasova, dok je njegov protukandidat don Ivan Grubišić imao 41 posto u trenutku kada je bilo izbrojano 97,45 izbornih listića.

- Birači su prepoznali program kojega zastupamo, međutim nema mjesta euforiji, čeka nas ozbiljan posao – rekao je Ževrnja.

Ivan Grubišić kaže da nije razočaran.

HDZ-ova koalicija dobila je najviše vijećnika u Županijskoj skupštini, a za većinu morat će koalirati s Kerumovim HGS-om. Ostale opcije su don Ivan i SDP, u što je teško povjerovati, iako Ževrnaj kaže da pregovaraju sa svima.

>>Ivanišević: Uvijek igram na pobjedu, Grčić: Baldasar će biti fer

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije