Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o kreditiranju

Izračunali smo: Koliko će pasti rata na kredit od 100.000 CHF?

kamate
Foto: Večernji list
1/3
18.07.2013.
u 19:41

Milanović: I ja sam podigao kredit u švicarskim francima. Kada se zadužuje, treba biti mrtav hladan

Banke imaju rok od 90 dana da kamatne stope na kredite u švicarskim francima vrate na početnu razinu nakon što promijenjeni Zakon o potrošačkom kreditiranju osvane u Narodnim novinama. Kako se donošenje zakona očekuje u rujnu, tek bi iduća godina mogla biti prijelomna u životu 75.000 građana koji su uzeli kredite u švicarcima jer će im donijeti znatno niže rate. Udruga Franak procjenjuje da će u prosjeku rate kredita biti niže oko 20%, no predlagač zakona kaže da je teško reći jer svatko ima različitu situaciju. Neke su banke početnu kamatu s četiri posto dizale prema sedam, kod drugih su se kretale oko šest posto, ali su ih kasnije smanjivale. K tome, u prvim godinama otplate kamate čine veći dio mjesečne rate, pa i o tome ovisi koliko će se smanjiti buduće obveze dužnika.

Izmjene kamatnih stopa

No, obveza smanjenja nije upitna, osim ako ne padne na Ustavnom sudu. Zakon će propisati uvjete pod kojima se ubuduće mogu mijenjati kamatne stope, a kod starih kredita, gdje je tečaj ojačao više od 20 posto, predviđa se vraćanje na početnu razinu kako kamatne stope tako i fiksne marže banke. Rok za preračunavanje je 90 dana. Prema izjavama iz Vlade, bilo je pokušaja da zakonsko rješenje posluži i kao okvir za nagodbu banaka s Udrugom Franak, ali kako su neke banke imale rezerve, a objavljena je i nepravomoćna presuda, država se povukla iz uloge posrednika.

Nema veze s presudom

Neovisno o tome, novo zakonsko rješenje, koje će banke stajati oko pola milijarde kuna – sigurno će imati utjecaja na presudu Visokog trgovačkog suda kada se taj sud bude izjašnjavao o žalbi banaka na nepravomoćnu presudu suca Dobronića. Podsjetimo, sudac je naložio bankama da vrate kamate na početnu razinu, ali istu je stvar učinio i s glavnicom na kredite u franku. Njegovo je objašnjenje bilo da banke nisu upoznale građene s rizicima, nego su ih poticale na zaduživanje. Vraćanje glavnice uzelo bi bankama od 5 do 15 milijardi kuna. Premijer Zoran Milanović kazao je, međutim, da njegov zakon nema veze s presudom u slučaju Franak.

– Niti je istina da su banke izmanipulirale ljude, jer i ja sam podigao kredit u toj valuti, niti su s druge strane ljudi bili pohlepni. Kada se uzima kredit, treba biti mrtav hladan – rekao je premijer poručivši građanima da svatko mora biti odgovoran za vlastito zaduživanje.

U Ministarstvu financija kazali su da ne očekuju da će se zbog prijedloga njihova zakona banke obratiti Ustavnom sudu, a nešto slično moglo se razabrati i iz najnovijeg priopćenja Hrvatske udruge banaka u kojem se kaže da o tome nisu razgovarali “jer vjeruju da će konačna verzija zakona koju Sabor bude izglasao proći sve pravne provjere, pa i one vezane uz međunarodno preuzete obveze Republike Hrvatske, tako da to neće biti ni potrebno”.

 – Definirali smo zakonom da nakon potpisa ugovora banke više neće moći povećavati naknade građanima, a i da će ministar financija pravilnikom limitirati neke naknade – kazao je Linić te objasnio da će pravilnikom odrediti najveću cijenu opomena, obavijesti i raznih naknada koje banke naplaćuju. Što se tiče samih kamata, one ne smiju rasti za više od trećine prosječne kamatne stope ako je riječ o stambenim kreditima, a kad je riječ o potrošačkom kreditu, maksimalna kamata može biti 50% veća od prosječne na tržištu. Najveća kamata na minuse spušta se na 11%, a nema ograničenja koliki će njegov iznos biti, već se banke obvezuju da pismeno obavijeste klijente o smanjenju minusa i da im se omogući obročna otplata minusa na 12 rata bez dodatnih troškova.

>>Linić: Imamo najniže trošarine u EU, zato idu gore

Komentara 1

SU
susanmichael911
13:57 06.11.2013.

Jeste li u potrazi za kredit? Ili ste odbili kredit od banke ili financijske institucije za jedan ili više razloga? Imate pravo mjesto za svoj kredit rješenja upravo ovdje! Elizabeth Global Finance ograničeno davati kredite poduzećima i pojedincima u niske i pristupačne kamatne stope od 2%. Molimo kontaktirajte nas putem e-maila danas putem bertglobalfinanceltd@gmail.com PODACI PODNOSITELJI: 1) Puni naziv: 2) Zemlja: 3) Adresa: 4) Država: 5) Sex: 6) Bračni status: 7) Zanimanje: 8) Telefonski broj: 9) Trenutno pozicije u mjestu rada: 10) Mjesečni prihod: 11) Iznos zajma Potrebno: 12) Zajam Trajanje: 13) Namjena kredita: 14) Religija: 15) Jeste li primijeniti prije; 16) Datum rođenja; hvala,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije