Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužitelj piše

Bajiću istječe mandat, Milanović šuti

'09.06.2010, Zagreb; - Akcija pod nazivom Offside u tijeku. Privodjenje osumnjicenih u zgradu Uskoka u Gajevoj ulici u akciji Offside. Mladen Bajic izlazi iz zgrade uskoka sa zamjenikom Draganom Novos
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/2
Autor
Ivanka Toma
06.02.2014.
u 13:52

Klub SDP-a glasao je za Bajićevo izvješće o kretanju kriminala u 2012. godini. Ako bi bio reizabran, Bajiću bi to bio četvrti mandat

O imenu glavnog državnog odvjetnika koji će od proljeća ove pa sve do 2018. godine biti šef svim tužiteljima u zemlji i davati ton kaznenom progonu odlučuje se u kabinetu premijera Zorana Milanovića. Premda je po Zakonu o državnom odvjetništvu 23. siječnja već trebala biti pokrenuta procedura izbora prvog tužitelja, još se ne zna hoće li Vlada predložiti da Mladen Bajić dobije i četvrti mandat na čelu Državnog odvjetništva RH ili će Milanović izaći s imenom potpuno novog kandidata.

Ima li protukandidata?

Ustav propisuje da glavnog državnog odvjetnika na vrijeme od četiri godine imenuje Sabor, i to na prijedlog Vlade, a uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe. Zakon o Državnom odvjetništvu pak navodi da se procedura izbora prvog tužitelja u zemlji pokreće najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata aktualnog državnog odvjetnika. Budući da Bajiću mandat istječe 23. travnja, procedura bi se trebala pokrenuti. Na naše upite u Vladi o imenu novog (ili starog) glavnog tužitelja zasad nismo dobili nikakav komentar.

Poznato je da ime Mladena Bajića nije omiljeno premijeru Milanoviću, kao ni među većinom SDP-ovaca, i to posebno nakon što mu je trebalo jako puno vremena da odbaci kaznene prijave koje su pred izbore bile podnesene protiv trojice istaknutih SDP-ovaca – Slavka Linića, Tonina Picule i Zvonimira Mršića, odnosno za zloupotrebe u obnašanju vlasti u gradovima Rijeci, Velikoj Gorici i Koprivnici.

Milanović, kako se može čuti iz njemu bliskog kruga, aktualnom prvom tužitelju zamjera osluškivanje politike i nedovoljnu odlučnost i odrešitost pri donošenju odluka u “škakljivim” predmetima. To ipak ne znači da je premijer potpunost otpisao Bajića. Moguće je da će Vlada odustati od Bajića jedino ako doista nađe kandidata za kojeg ocjene da će bolje od njega obavljati posao glavnog državnog odvjetnika. Milanović je, kako nam je preneseno u jednom razgovoru prije mjesec dana, svjestan da u Državnom odvjetništvu postoje stotine ljudi koji ispunjavaju formalne uvjete za funkciju glavnog državnog odvjetnika, no to ne znači da su time stvarno kvalificirani za tu ulogu.

Činjenicu da je Klub SDP-a u četvrtak glasao “za” Bajićevo izvješće o kretanju kriminala u 2012. godini također bi valjalo tumačiti u kontekstu da Bajić još nije prekrižen. Ako je njegovo ime “u igri”, onda mu vjerojatno idu u prilog dobre ocjene koje dobiva u Bruxellesu, pa i nedavno u izvješću o borbi protiv korupcije.

Broj mandata neograničen

Glavni državni odvjetnik je, doznajemo, prije mjesec i pol Vladi poslao obavijest da mu istječe mandat kako bi se mogla na vrijeme pokrenuti procedura za (re)izbor. Nakon što Vlada odabere nasljednika, poslat će njegovo ime u Sabor, i to Odboru za pravosuđe koje će raspraviti o kandidatu. Potom se glavnog tužitelja bira na sjednici Sabora. Nije ograničen broj uzastopnih mandata koje jedna osoba može imati na čelu Državnog odvjetništva. Ako bi bio reizabran, Bajiću bi to bio četvrti mandat.

Komentara 27

Avatar Robert28
Robert28
14:28 06.02.2014.

SDP kontrolira USKOK i DORH! SDP-ove lopine mogu mirno spavati!

NA
Nadalinaaa
14:10 06.02.2014.

Bajiću naročito ide u prilog to što se žalio na izručenje Perkovića, iako je morao zastupati Njemačku. Tako je dokazao partiji da mu nema ravna u čitavoj Europi, a kamo li u Hrvatskoj. Zaštitatrska kuća DORH i dalje je potrebnana cijelom yugoudbaškom nakotu koji se Bajića neće tako lako odreći.

CR
crofish
14:45 06.02.2014.

kad će uskok i bajića istražiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije