Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glas Koncila

Miklenić: Političari su umiješani u sva veća suvremena hrvatska zla

ivan miklenić
03.11.2010.
u 07:42

Tako velika apstinencija osoba s pravom glasa već se više puta neizravno očitovala da nemaju kome dati svoje povjerenje i svoj glas.

Maratonska sjednica Sabora na kojoj se raspravljalo o (ne)povjerenju predsjednici Vlade bjelodano je potvrdila bijedu političke kulture, jad parlamentarnih političkih stranaka i nezavidnu situaciju Republike Hrvatske dok je vode takvi političari, pa te činjenice zahtijevaju trijezno i pošteno, nepristrano promišljanje sa stajališta općega dobra suvremene hrvatske nacije, piše glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić u najnovijem komentaru toga katoličkog tjednika.

On kao "ključni hrvatski problem" navodi činjenicu da "većina sada etabliranih političara, bez obzira na stranku kojoj pripadaju, nije voljna niti sposobna ni definirati, a kamoli primjereno se boriti i ostvarivati stvarne hrvatske nacionalne ciljeve i interese".

"Nitko politički uravnotežen od hrvatskih vladalačkih struktura i nositelja vlasti ne očekuje nikakvo sukobljavanje, bilo sa susjednim zemljama bilo s EU ili drugim važnim faktorima međunarodne politike, ali očekuje da Hrvatska, osovljena na vlastite noge, bude respektirana kao partner, a ne da srlja, ponižava se i miri s neistinom o daljnjoj i novijoj prošlosti.

Ključno je osovljavanje na vlastite noge koje nisu ostvarile sve dosadašnje političke garniture nakon završetka procesa mirne reintegracije okupiranih područja", piše Miklenić, navodeći kako su pripadnici tih političkih garnitura, bez obzira na stranačku pripadnost, i čak bez obzira na svoju veću ili manju inficiranost komunističkim totalitarizmom, toliko potrošeni i umiješani u sva veća suvremena hrvatska zla da zaista nisu sposobni dovršiti nužnu demokratsku tranziciju ukupnoga hrvatskoga društva, osloboditi ga prosječnom čovjeku nevidljivih ali vrlo snažnih okova onih interesa koji su smrtni neprijatelji prosperiteta hrvatskog naroda i hrvatske države.

- Tako velika apstinencija osoba s pravom glasa već se više puta neizravno očitovala da nemaju kome dati svoje povjerenje i svoj glas, a broj tako razočaranih politikom i političarima u sadašnjim okolnostima samo može rasti. Očito su nastupile okolnosti u kojima se na političkoj sceni trebaju pojaviti, predstaviti i etablirati nove političke snage koje će demokraciju ostvarivati, a ne samo proklamirati, koje će zakone, donesene po kriteriju općega dobra čitave zajednice ne samo donositi nego i provoditi, koje će hrvatski društveni poredak izgrađivati na vrijednostima za koje su pale tolike žrtve, a ne na osluškivanju ičijih tajnih diktata.

Da bi se takve snage mogle stvarno pojaviti na hrvatskoj političkoj sceni, traži se da se mnogi pojedinci odreknu svojih ambicija i interesa te dadu prostor onima koji žele stvarno služiti - zaključuje glavni urednik Glasa Koncila.

Ključne riječi

Komentara 196

OB
-obrisani-
16:20 03.11.2010.

crkva nije za nista kriva oni su jedini posteni tj oni su savjest ovih na vlasti mozda bi ovaj miklenic mogao preci u hdz pa nesto uciniti, mislim ucvrstiti postojece stanje

MO
moshmislit
10:50 03.11.2010.

kaj se događa s Miklenićem da je nešto suvislo napisao??

US
U srcu
12:49 03.11.2010.

kakve su to korisnije stvari: financiranje stranaka možda ili srbskih spomenika, ili četničkih luća : još više para iz proračuna dajte Crkvi Zaboravili ste da vas je Unprofor branio a KARITAS ranio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije