Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liga antifašista

Mesić o analizi CIA-e: To je suludo, Tito je bio Tito, drugo je nebitno

antifašisti (1)
Foto: Goran Stanzl/VLM
1/8
24.08.2013.
u 17:40

Na susretu Lige antifašista jugoistočne Europe govor je održao i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

Na šestom susretu Lige antifašista jugoistočne Europe Dani balkanske ljubavi, koji je u subotu pod pokroviteljstvom Milana Bandića održan na Bundeku, a kojem je cilj zbližavanje naroda i kultura u regiji, govor je održao i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

– Mladima se usađuje mržnja prema antifašizmu, prešućuju se bitne činjenice, posebice u knjigama, ali i školskim udžbenicima – rekao je Mesić. 

Rasprava o porijekluje ''nebitna''

- Neki su u ovoj zemlji uvođenje demokracije i političkog pluralizma shvatili kao bjanko-mjenicu za odricanje od antifašizma i njegovo demoniziranje. Antifašizam se izjednačava s komunizmom, a komunizam se proglašava jednakim zlom kao fašizam - dodao je Mesić. Govor je iskoristio i da zamjeri ljudima na vlasti, poručivši kako se prava se antifašističkih boraca smanjuju dok pripadnici kvislinških vojski dobivaju državne mirovine. Osvrnuo se i na nedavno izvješće CIA-e u kojemu se navodi kako Josip Broz Tito nije bio Jugoslaven nego Poljak ili Rus.

- Proglašava ga se jednim od deset top ubojica 20. stoljeća, a sada se raspravljali o njegovom podrijetlu, u javnost se plasiraju sulude priče, to je totalno ludilo - jasan je bio Mesić ustvrdivši da su rasprave o porijeklu ''nebitne''.

Osvrt na ''lex Perković''

- Hrvatski partizani imali su svoj Glavni štab, borili su se pod hrvatskom trobojnicom te su nerijetko imali i vojne svećenike. Tu činjenicu u Crkvi naravno prešućuju -  zaključio je Mesić koji se osvrnuo i na slučaj ''lex Perković''.

- Ako se držimo zakona, onda se treba držati zakona i ja sam za to da se prema svima primijeni zakon jednako. Ali isto tako, ako je nastupila zastara, da se primijeni i taj zakon - zaključio je Mesić dok se čeka odgovor RH Bruxellesu oko Europskog uhidbenog naloga i Perkovićevog zakona, navodi Tportal.

>>CIA: Tito nije bio jugoslavenskog podrijetla, nego Rus ili Poljak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije