Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njemački izbori

Merkel ostaje najmoćnija žena Europe - sama će sastaviti Vladu!?

merkel (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
22.09.2013.
u 20:18

Očekuje se da će se u idućih nekoliko tjedna obavljati razgovori o potencijalnom koaliranju, a komentatori na isključuju ni novu “veliku koaliciju” CDU-a i SPD-a

“Republika Merkel”, “Trijumf Angele Merkel”, “Angela kao Konrad 1957.”, neki su od naslova kojima su njemački mediji popratili senzacionalni rezultat Angele Merkel na današnjim parlamentarnim izborima u Njemačkoj. Angela Merkel postat će treći put kancelarka, a smiješi joj se i trijumf kakav nije viđen od daleke 1957. – mogla bi, naime, osvojiti apsolutnu većinu, a to je posljednji put uspjelo demokršćaninu Konradu Adenaueru prije 56 godina.

Sanjaju veliku koaliciju

Posljednje izlazne ankete davale su Merkelovoj oko 42 posto glasova, što bi joj moglo donijeti natpolovičan broj mandata i mogućnost da sama sastavi vladu bez koalicijskog partnera. Ovaj paradoks 42 posto glasova, a 50 posto plus jedan ili više mandata moguć je zbog D’Hondtove metode preračunavanja postotaka u mandate. Pred samo zaključenje ovog izdanja Merkel i njezin CDU/CSU dobivali su 302 od ukupno 598 mandata u njemačkom parlamentu Bundestagu. Merkel je priznala da ni sama nije očekivala ovakav rezultat.

– Moram priznati da nisam razmišljala o apsolutnoj većini – kazala je Merkel.

Kršćansko-demokratska unija CDU i Kršćansko-socijalna unija CSU Angele Merkel osvojili su oko 42 posto glasova, a Socijaldemokratska partija SPD kancelarkina izazivača Peera Steinbrücka osvojila je oko 25,5 posto glasova, pokazali su rezultati izlaznih anketa. Koalicijski partneri socijaldemokrata, zeleni, dobili su 8,4 posto glasova. Ljevica je osvojila 8,5 posto glasova, a malo ispod izbornog praga od pet posto ostao je AfD, Alternativa za Njemačku, sa 4,8 posto.

Merkel se osvrnula i na brojne kritike koje su dolazile iz tabora njezinog protukandidata Steinbrücka.

– Živimo u dobroj zemlji i možda se ne bi trebali sramiti to i otvoreno reći. Ponašati se kao da živimo u najzapuštenijoj zemlji malo je komplicirano – kazala je u svom obraćanju stara-nova kancelarka Merkel. Steinbrück je priznao poraz.

– Čestitam gospođi Merkel. Vodili smo izvrsnu predizbornu borbu i na tome joj zahvaljujem – kazao je Steinbrück.

Socijaldemokratski kancelarski kandidat još se nada da demokršćani neće imati apsolutnu većinu i da bi ipak moglo doći do “velike koalicije” između CDU/CSU-a i SPD-a. Posljednji rezultati izlaznih anketa pokazali su da će Angeli Merkel za apsolutnu pobjedu ipak nedostajati dva glasa.

– Lopta je sada na dijelu terena gospođe Merkel – kazao je Steinbrück i jasno dao do znanja da želi sudjelovati u velikoj koaliciji, ukoliko Merkel ipak ne dobije potrebnih 300 zastupnika u Bundestagu.

Potop liberala

Uz trijumf demokršćana drugo veliko iznanađenje jučerašnjih saveznih izbora u Njemačkoj je potop liberala, dosadašnjih koalicijskih partnera Angele Merkel. Liberalni FDP osvojio je samo 4,7 posto glasova i nije uspio ući u Bundestag. Liberali su na prošlim izborima dobili 14,6 posto, odnosno gotovo deset posto više.

>>Analiziramo što će donijeti najvažniji europski izbori

>>Ključan utjecaj na najmoćniju ženu svijeta ima njezin suprug

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije