Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bira se bundestag

Ključan utjecaj na najmoćniju ženu svijeta ima njezin suprug

'German Chancellor Angela Merkel and leader of the Christian Democratic Union party CDU stands in front of her election campaign tour bus before a CDU board meeting in Berlin September 16, 2013. Merke
'FABRIZIO BENSCH'
22.09.2013.
u 07:30

Danas se održavaju najbitniji europski izbori – bira se njemački parlament. Gotovo 62 milijuna državljana najmoćnije zemlje Europe s pravom glasa pozvano je da izaberu više od 600 zastupnika, koji će iduće četiri godine sjediti u Bundestagu

Njemačka kancelarka Angela Merkel godinama je najmoćnija žena na svijetu. Nakon nedjeljnih izbora to će gotovo sigurno i ostati jer njezini kršćanski demokrati imaju nedostižnu prednost. Zaista bi se moralo dogoditi čudo pa da ova nekad sramežljiva djevojčica, koja je odrasla u komunističkom DDR-u, a koja se u međuvremenu prometnula u strogu i pravednu Mutti (mamu) koju svi slušaju, ostane bez kancelarske pozicije. Bit će to trijumf ne samo Angele Merkel nego i sustava vrijednosti te odnosa prema životu koji je popularna kancelarka dobila u svom obiteljskom domu, prije svega od oca, protestantskog pastora Horsta Kasnera, a onda i majke Herlind, profesorice latinskog i engleskog jezika. Da je riječ o posebnoj obitelji, možda se najbolje vidi po tome što je Angelin otac otišao u Istočnu Njemačku u trenutku kada su milijuni istočnih Nijemaca bježali na Zapad.

Komunističko carstvo

Angela Merkel rođena je 1954. u Hamburgu gdje je njezin otac završavao svoje školovanje za luteranskog pastora. Tamo je upoznao i suprugu Herlind s kojom je poslije dobio troje djece, najstariju Angelu, zatim sina Marcusa i najmlađu kćer Irene. Kako je Angelin otac bio podrijetlom iz Berlina, njegova Luteranska crkva ponudila mu je da bude pastor u okolici Berlina. Horst je krenuo u "komunističko carstvo" kada je Angeli bilo nekoliko mjeseci.

Njemačka kancelarka mladost je provela daleko od glamura i sjaja u kojemu sada živi. Brojni njezini biografi pokušavaju odgovoriti zašto se njezin otac (koji je zapravo poljskog podrijetla jer se prezivao Kazmierczak kad se rodio) pristao vratiti u DDR. Pokušavaju pošto-poto "otkriti" da je bio simpatizer komunizma ili, što bi bio daleko najveći krimen, da je surađivao sa zloglasnom tajnom policijom Stasi. Za obitelj Angele Merkel nikako se ne može reći da je bila apologet režima u DDR-u, ali nije ni išla s njim ni u konfrontaciju. Možda je najbolje tu "suzdržanu suradnju" opisala upravo Angela Merkel.

"On (otac op. a.) želio je da se Crkva ravna prema realnostima kako ne bi uvijek morali biti po strani", prenosi kancelarkine riječi njezin biograf Gerd Langguth. Takav pristup Horsta Kasnera zaštitio je njegovu djecu i omogućio im solidnu startnu poziciju, ali mu je nakon pada Berlinskog zida priskrbio i kritike da je bio previše "blizak sustavu".

Angela Merkel prisjeća se da je imala više-manje idilično djetinjstvo u Templinu. Kako se Luteranska crkva, dakle njezin otac, brinula za hendikepiranu djece koja su tamo našla zaštitu, Angela se već rano navikla na to da joj takva djeca dolaze u goste. Kontaktirati s hendikepiranom djecom njoj je bio posve normalno, što se ne bi moglo reći za njezine prijatelje koji nisu bili tako opušteni kada su ih sretali. Angela Merkel kaže da je tako naučila da zdravlje nije mjerilo za dobro raspoloženja. Kancelarka uvijek pokazuje tu svoju skromnu i poniznu crtu, čak i onda kada bi većina političara malo frizirala biografiju. Tako će reći da je bila vrlo "smotano dijete" te da joj je trebalo dosta vremena da se nauči popeti i sići niza stube. No, zato je vrlo rano progovorila i uvijek se dobro verbalno izražavala. Njezin biograf G. Lngguth tvrdi da je Angela pomalo hladna i distancirana, ali i predana te radišna.

Govori ruski

Kancelarka je te svoje karakterne crte prenijela i na politiku jer traži uredna i savršena rješenja, ali često na način koji se čini vrlo hladnim. Otprilike kao brižna, radišna, ali pomalo hladna majka. Stoga i nije čudno što se uz brojne nadimke, koje su joj prišili njemački mediji, najčešće koristi Mutti.

Iako nema dokaza da je Merkelina obitelj bila "prorežimska", postoje neki sporni detalji. Tako su njemački mediji iskopali da je njezin otac u početku mogao slobodno putovati te da je imao čak dva automobila od kojih je jedan bio proizveden u Zapadnoj Njemačkoj. To je malo čudno jer su obični smrtnici čekali i više od deset godina da bi dobili običnog trabanta. Angela Merkel bila je odlična učenica, a posebno je briljirala iz matematike i ruskog. Znanje ruskog joj je, sada već kao velikoj državnici, priskrbilo dodatne simpatije ruskog predsjednika Vladimira Putina (doduše, oni mogu razgovarati i na njemačkom jer je Putin dugo godina bio agent KGB-a u DDR-u). Kao tinejdžerica slušala je Beatlese, dok su se njezini vršnjaci više "palili" na Rolling Stonese. Zanimljivo je da je Angela prvu ploču Beatlese donijela iz Moskve kada je bila na natjecanju iz ruskog jezika.

Kako je imala rođake u Hamburgu, otkud je njezina mama, mogla je doći i do zapadne garderobe. I u modnom izričaju razlikovala se od svojih vršnjakinja. Dok su njezine prijateljice oblačile minice, Angela je više voljela traperice. Nikada nije bila previše zainteresirana za modu. Poslije, kad je postala kancelarka, njemački "modni mačci" znali su je kritizirati da je modno neosviještena, da je modni "svi mišić". Slično je njezin izgled opisala i jedna profesorica iz srednje škole, ali ju je zato pohvalila da je bila vrlo marljiva u školi te da je "sve zapisivala". Drugim riječima, bila je dobra "zapisničarka" kao što je to svojedobno za Jadranku Kosor rekao Ivo Sanader. Ovdje ne prestaje sličnost s bivšom premijerkom jer su neki mediji optuživali Angelu Merkel da se nakon rastave od prvog muža bespravno uselila u gradski stan u Berlinu.

Angela Merkel je sa samo trinaest godina dobila vlastitu sobu s posebnim ulazom u koju roditelji nisu često dolazili. Tamo je sa svojim prijateljima mogla do mile volje razgovarati o "smislu postojanja". Čini se da dečki nisu bili visoko na rang-listi omiljenih tema. Uostalom, Angela Merkel nikada nije bila zavodnica i ljepotica za kojom su ludovali muškarci.

Ona je izjavila da je pravu ljubav srela tek na fakultetu, a da u srednjoj školi nije bilo zaljubljivanja. Zato je s velikim žarom skupljala razglednice i voljela duge šetnje u prirodi. Uvijek je u školi pomagala prijateljima. Nije voljela životinje, a posebno se bojala konja i purana. Danas se najviše boji pasa pa s priličnom dozom nelagode ide u goste Vladimiru Putinu i njegovu crnom labradoru Koni.

Angel Merkel upisala se na studij fizike jer je željela shvatiti Einsteinovu teoriju relativnosti i razumjeti što su mislili ljudi oko Roberta Openhajmera koji su napravili atomsku bombu. Studirala je na elitnom sveučilištu u Leipzigu koje je slovilo kao najbolje sveučilište u DDR-u. Na njemu su, uostalom, studirali i njemački velikani Goethe i Wagner. Njemački mediji su "otkrili" da je bila članica pionira i omladinske organizacije. To i nije neki grijeh jer se u te dvije organizacije ulazilo automatizmom kao i u bivšoj Jugoslaviji. Preko ljeta sudjelovala je u DDR-ovskim radnim akcijama, ali nije bila "udarnica". Uvijek je priznavala da joj fizički posao ne ide baš od ruke pa je jedom morala "ponavljati" trčanje na stotinu metara jer nije uspjela istrčati zadano vrijeme. Poslije se s finom dozom humora prisjetila da vjerojatno nikad ne bi prošla taj test da netko nije zaboravio na vrijeme uključiti štopericu.

Na studiju fizike upoznala je svog prvog muža Urlicha Merkela s kojim se vjenčala 1977. godine kada su joj bile 23 godine. Nakon pet godina su se rastali, ali je Angela Merkel zadržala njegovo prezime. Jednog je dana samo pokupila stvari i rekla: "Tschüss".

Evo što je rekao ostavljeni Urlich Merkel: "Jednog je dana spakirala svoje stvari i otišla iz našeg stana. Ona je uzela stroj za pranje rublja, a ja sam zadržao namještaj". Angela je o rastavi samo rekla da je njezin prvi muž za razliku od nje volio biti kod kuće. Zanimljivo je da Urlich Merkel uglavnom glasuje za zelene, a da je majka Angele Merkel nakon pada Berlinskog zida bila lokalna aktivistica SPD. Mnogi prijatelji iz djetinjstva čude se što je Angela Merkel završila u konzervativnoj stranci.

Oženili smo se

Poslije rastave neko je vrijeme živjela sama, a potom godinama u izvanbračnoj zajednici s doktorom kvantne kemije i sveučilišnim profesorom Joachimom Sauerom. Oni su se upoznali kada je Angela Merkel kao mlada fizičarka radila u Akademiji znanosti u Berlinu. Nije poznato je li Sauer zbog nje razvrgnuo prvi brak u kojemu je imao dva sina. Angela Merkel i Joachim Sauer vjenčali su se 1998. godine, baš kada je ona na velika vrata ušla u visoku politiku. Nitko nije znao da su se vjenčali. Događaj je objavljen javnosti tek nekoliko dana poslije u oglasu malog formatu u Frankfurter Allgemeine Zeitungu. Oglas je bio doista kratak:

Oženili smo se. Angela Merkel i Joachim Sauer. Bračni par se vrlo rijetko viđa u javnosti pa Sauer nije bio ni u Bundestagu kad je Angel Merkel izabrana za kancelarku. Sauer je vrlo političan i smatra se da ima puno veći utjecaj na Angelu Merkel nego što se misli. U privatnom okruženju on je dominantna figura u vezi pa kruži priča da bi Merkel zbog njega napustila kancelarsku fotelju.

Nakon pada Berlinskog zida Angela Merkel ostvaruje strelovitu političku karijeru. Osim njezina talenta, velike zasluge ima i njezin otac. Na prvim općim izborima nakon ujedinjenja izabrana je za zastupnicu u Bundestagu. Ubrzo postaje miljenica kancelara Helmuta Kohla pa su je mediji nazvali "Kohlovom djevojčicom". Utjecajni Kohl pomogao joj je da nađe svoje mjesto u stranci u kojoj su dominirali muškarci i katolici sa Zapada. Kada je 1998. godine Kohl poražen na izborima, Angel Mekel postaje glavna tajnica CSU-a. Ubrzo izbija skandal s tajnim fondovima stranke za koje je optužen Kohl. Okreće leđa svom mentoru simbolično ga "ubija" i potom preuzima stranku. Poznata je po tome što ne gubi živce i što se svojih protivnika rješava polako. Praktično nema ozbiljnu oporbu ni u stranci, ni u državu. Kada je Njemačka u pitanju, onda je Mutti Angela Merkel stvarna gospodarica. Ona drži sva četiri zida čvrste, uspješne i uredne njemačke kuće. Mnogi bi bili sretni da imaju takvu maćehu.

>>Analiziramo što će donijeti najvažniji europski izbori

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije