Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bilateralni susret

Merkel i Monti zajedno za rast Europe

Angela Merkel i Mario Monti
AFP/PIXSELL
04.07.2012.
u 18:23

Monti je potvrdio da Italija nema potrebu za potporom i upotrebom mehanizama koje EU nudi za pomoć zemljama koje se nalaze u teškoćama

RIM – Ako naši europski susjedi ne stoje dobro, onda ni mi Nijemci ne možemo biti dobro. U našem je interesu da sve ostale zemlje imaju pozitivan ekonomski razvitak jer u suprotnome ni Njemačka neće moći zadržati svoj napredak – kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s talijanskim premijerom Marijem Montijem nakon njihova današnjeg razgovora u vili Madama u Rimu.

Tjedan dana nakon susreta čelnika četiriju država (Njemačka, Francuska, Španjolska i Italija) u istoj rimskoj vili održan je službeni bilateralni sastanak predstavnika talijanske i njemačke vlade jer su osim premijera bili prisutni i ministri.

– Europska unija ima potrebu za dodatnim poticajem i mislim da su naše dvije zemlje među onima koje s najviše uvjerenja žele ići naprijed prema podjeli suvereniteta ako oni znače uvođenje instrumenata učinkovitije ekonomske politike za cijelu EU na razini konkurentnosti u čemu je Njemačka primjer – kazao je Monti, a Merkel je dodala da "zajedno želimo prevladati dvojbe i slabosti Europe“.

Monti je potvrdio da Italija nema potrebu za potporom i za upotrebom mehanizama koje EU nudi za pomoć zemljama koje se nalaze u teškoćama kao što su Grčka, Irska i Portugal. Talijanska vlada uvela je i uvodi temeljne reforme i to u kratko vrijeme, pohvalila je Merkel rad Montijeve vlade. Monti je naglasio kako sadašnje rezove u državnoj potrošnji, koje vlada namjerava predložiti, znače da se neće trebati povećavati porez na dodanu vrijednost (PDV) od 1. listopada kako je prije predviđeno. Do konca tjedna vlada će izaći s cjelovitim planom rezova državne potrošnje, a to znači manje novca za zdravstvo, državnu administraciju itd.

Na pitanje kako može objasniti zašto u drugim europskim zemljama, pa i u Italiji, nije omiljena i smatrana je oštrom, Merkel je kazala da je u Njemačkoj bilo pet milijuna nezaposlenih kada je bila izabrana te kako je uvela drastične mjere zbog kojih  joj i danas neki Nijemci zamjeraju, ali je sada prepolovljena nezaposlenost, a ekonomija bilježi uspjehe. Dakle, i druge bi države trebale uvesti slične mjere i izaći će iz krize.

Monti je upitan da objasni Talijanima kako opravdava rezove u državnoj potrošnji koji će dovesti i do otkaza, a u Italiji ima 36 posto mladih bez posla. Talijanski profesor premijer kazao je da smanjenje državnog utjecaja, dolazak do mršavije državne administracije, te stvaranje veće konkurentnosti znači otvaranje mogućnosti za nova zaposlenja.

Njemačko-talijanski sastanak na vrhu otvorio je novu perspektivu za EU i dvije će zemlje zajedno nastupiti na sljedećem (9. srpnja) sastanku EU.

Ključne riječi

Komentara 10

TO
Toni50
19:17 04.07.2012.

Bolesne igre "pametnih demokrata" našemu doktoru Sanaderu če kožu oderati i Rumunju tamo za sitne novce. A ovi guraju milijarde eura ljevo desno da neznaju zašto zbog čega komu dokle i zbogradi čega ali sve "legalano i blagoslovljeno", od kokgaga od još večih nula neznalica i sve sa osmijehom i pred svima javno ... !!!! Oni Merkel i Monti zajedno za rast europe a narod koji to sve financira miora da šuti i da uživa u pričama i obečanjima !!!

AA
aabbcc
19:54 04.07.2012.

Sarkozy pod istragom - nezakonito primio 150 .. _______________________________________ / Merkel je uplakana al poslije izbora ce da se pridruzi starom jaranu !

UK
Ugo Kajvez
18:42 04.07.2012.

Ništa neće promijeniti, ........... ta kriza je veća od njih, .. to je sustavni problem koji se širi kao rak ............... i nikakva količina love neće izliječiti krizu ........... to im govore svi nezavisni analitičari, ali zapinju za svoju imperijalističku hegemoniju poglavito njemačku hegemoniju nad cijelom europom ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije