Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečanost

Ulazak u EU – najveći skup državnika u hrvatskoj povijesti

angela merkel,zoran milanović
Guido Bergmann/DPA/PIXSELL
08.06.2013.
u 12:38

Središnji događaj bit će na Trgu bana Jelačića 30. lipnja navečer. Na taj događaj pozvano 120 stranih dužnosnika

Manje je od mjesec dana do 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a u Vladi još skrivaju detalje proslave kojom bi se trebao obilježiti taj svečani dan. Pogotovo ne žele otkriti na koje su adrese upućene pozivnice te tko je na njih potvrdno, a tko eventualno niječno odgovorio. Zasad se zna, kao što je Večernji list prvi pisao, da će se središnja proslava odvijati 30. lipnja navečer na zagrebačkom Trgu bana Jelačića te da je na nju pozvano oko 120 dužnosnika, razine predsjednika ili premijera članica EU, čelnika institucija EU te državnika iz regije.

Što smo ikad vidjeli

Trebao bi to, prema očekivanom popisu uzvanika, biti najveći i najvažniji skup stranih državnika koji je Hrvatska ikad vidjela, jači i od Zagreb summita iz 2000. na kojem je svečano potpisan početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što su bili prvi koraci prema članstvu u ovoj prestižnoj zajednici. Tada su se u glavnom gradu Hrvatske okupili šefovi vlada i država 15 zemalja članica EU, dužnosnici Unije te čelnici zemalja u regiji. Tom događaju mogu još parirati i summit šefova srednje Europe 2005. u Zagrebu, koji je okupio 15 državnih čelnika, te prva inauguracija bivšeg predsjednika Stjepana Mesića 2000., na koju je došlo 70-ak izaslanstava.

Iako za proslavu ulaska Hrvatske u EU iz odbora za organizaciju, na čelu kojeg je predstojnik kabineta premijera Tomislav Saucha, još nema službene potvrde imena gostiju, Novi list je objavio da će među visokim dužnosnicima biti i najmoćnija žena Europe, njemačka kancelarka Angela Merkel. Ne bude li nepredvidivih okolnosti, većina šefova država i vlada zemalja članica doći će na proslavu jer Hrvatska trenutačno nema većih otvorenih pitanja, a svi će htjeti i osobnim dolaskom zaželjeti dobrodošlicu novoj članici. Dok se službeno ne objave imena, javnost će se moći zabavljati “mrvicama” koje se uspiju otkriti, a koje su uglavnom negativne za organizatora. Tako se pisalo o tome da je organizator želio da hrvatski proizvođači osiguraju hranu koja bi se služila programu, i to bez naknade. Pa je Večernjak već pisao i o nezadovoljstvu stranih diplomata, koji mjesec dana prije proslave nisu imali detalje svečanosti.

Policija s iskustvom

Neslužbeno se može čuti da se popis gostiju drži u tajnosti od medija i zbog sigurnosnih razloga, što bi imalo smisla da se svečanost održava u Afganistanu, no s obzirom na to da se sastanci vodećih ljudi EU održavaju svako malo u Bruxellesu, nema razloga zbog kojih se takav skup ne bi mogao kvalitetno osigurati i u Zagrebu. Hrvatski policajci imaju višegodišnje iskustvo s već spomenutim skupovima državnika te četiri papinska posjeta, kao i dolaskom tadašnjeg američkog predsjednika Georga Busha. Svi ti skupovi i posjeti prošli su bez incidenata iako su bili najavljeni dosta prije.

>> Pusić: Ljudi, gotovi smo! Obavili smo sve za ulazak u EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije