Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koljač s marjana

Meksikanku će balzamirati da tijelo ne unište plinovi i bakterije

'jpg.9'
Foto: ''
1/4
01.09.2012.
u 08:07

Patologije u Dubrovniku i Splitu balzamiraju nekoliko tijela godišnje. Riječ je mahom o državljanima SAD-a

Da bi se moglo prevesti, po zakonima Meksika, tijelo okrutno ubijene 31-godišnje Selene Margarite Graciano Macedo balzamirat će se na Zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju Kliničkog bolničkog centra Split.

Postupak traje tri sata

– Balzamiranje će se obaviti tzv. kemijskom metodom kako bi se spriječilo daljnje propadanje tkiva. Tkivo će se prožeti konzervansima, a cijeli postupak potrajat će tri do četiri sata. Temeljni je cilj spriječiti propadanje tkiva kako tijekom leta do Meksika ne bi bilo nikakvih neželjenih posljedica. Može se dogoditi, primjerice, da lijes eksplodira ako se stvore plinovi koje izazivaju bakterije – objašnjava prof. dr. Šimun Anđelinović, predstojnik Zavoda za patologiju i ujedno voditelj Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu. Otkriva da se balzamiranje na splitskoj Patologiji, ali i na dubrovačkoj, uspješno obavlja već godinama. Rodbina gotovo svih državljana SAD-a koji su preminuli na širem dalmatinskom području inzistirala je da se obavi balzamiranje njihovih pokojnika.

– Kako je riječ o letovima preko mora koji traju dugo, zbog širenja zaraze i plinova može doći do blaže eksplozije lijesa u zrakoplovu. Kako konzervansi koje rabimo sprječavaju raspadanje tkiva, time sprječavaju i širenje bakterija, odnosno pojavu plinova – veli dr. Anđelinović.

Istražitelji opet na Marjanu

Na Zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitske bolnice prosječno se godišnje obavi jedno do dva balzamiranja. Doznajemo kako liječnicima patolozima i stručnjacima koji im pri tome pomažu posao balzamiranja nije baš "omiljen". Postupak, naime, djeluje i na njih, jer konzervansi koje rabe omamljuju. Ima i drugih metoda balzamiranja, no one se koriste prije obdukcije tijela.

Navodno su u srijedu specijalci češljali splitsko naselje Meje gdje žive poznati Splićani, ali potraga nije urodila plodom. Stigao je i pisani nalaz obdukcije, a čeka se vještačenje iz Centra Ivan Vučetić. Neslužbeno doznajemo da su istražitelji opet bili na Marjanu.

>>Turisticu iz Meksika "Koljač s Marjana" ipak je silovao?

Komentara 8

OB
-obrisani-
09:10 01.09.2012.

Pravi trenutak da crveni agenti jope vrBUYU nekg šlogarja...neka visi......šlogar !

VI
Vila86Velebita
09:19 01.09.2012.

...stara vam je ova vijest... sramota je da naši policajci i krim-inspektori primaju plaće, a ubojice nam slobodno gradom šeću...lijepo- sve do sljedeće žrtve! (ne daj Bože)

MM
mmarek10
08:38 01.09.2012.

Ništa od toga, previše je vremena prošlo. U koliko se ubojica ne nađe u roku 24 sata kasnije su šanse jaaaako male ili nikakve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije