Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski genijalac

Matko (23) iz Zagreba radi na lijeku za djecu oboljelu od raka

matko čenčer
24sata
07.09.2012.
u 09:34

Mladić je trenutačno na Sveučilištu u švedskoj Uppsali, gdje radi s uglednim dr. Magnusom Essandom

Matko Čančer (23) sa zagrebačkog PMF-a na Sveučilištu u švedskoj Uppsali radi s dr. Magnusom Essandom, znanstvenikom o čijem se lijeku koji ubija stanice tumora proteklih dana mnogo pisalo, pišu 24sata.

Istraživanje je, međutim, upitno zbog nedostatka novca, pa traže donacije kako bi dovršili projekt.

– Istraživanja na kojima radimo obećavaju i rezultati su impresivni te vjerujemo kako ćemo ga moći dovršiti. Treba se nadati najboljem. To je jedino ispravno – kaže optimistični mladi Zagrepčanin. Posljednjih par mjeseci Matko radi i svoje istraživanje.

– Projekt na kojem radim jest virus koji je korišten u cjepivu protiv vodenih kozica. Želimo ga promijeniti i koristiti kao onkolitički virus koji uništava tumorske stanice, a pritom ne šteti normalnim stanicama  – rekao je za 24sata. Orijentirali su se, dodaje, na liječenje neuroblastoma, raka od kojeg najčešće obolijevaju djeca. Svi virusi na kojima rade sigurni su za čovjeka te nema nikakvog rizika od bolesti koje ti virusi prirodno uzrokuju.

– S Matkom surađujem osam mjeseci i on radi na jako važnom istraživanju. Iako je u početnoj fazi, odlično napreduje – rekao je Essand.

Matko u Švedskoj želi doktorirati, a o povratku u Hrvatsku ne razmišlja.

– Još od gimnazije me privlačila ideja o radu u znanosti. Spojio sam ljubav prema medicini sa znanošću, a sve kako bi se pomoglo bolesnicima – kaže Matko.

>>Cijeli tekst pročitajte ovdje 

Komentara 12

OS
osica
10:28 07.09.2012.

bravo, čestitke - sretno pametni i uporni Matko

DU
Deleted user
10:34 07.09.2012.

a ima i jedna čistačica koja je iz Zagreba i čisti im epruete. Što bi svjetska znanost bez hrvatskih genijalaca?

HP
hamsun pedersen
10:21 07.09.2012.

matko radi na lijeku a ugledni doktor magnus essand mu asistira. koji članak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije