Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milorad Buha
Povratak na članak

Matica srpska: Hrvati govore srpski

Milorad Buha, predsjednik Upravnog odbora Matice srpske u Dubrovniku, tvrdi kako je filološka znanost pokazala da Hrvati govore srpskim jezikom, doznaju beogradske Vesti online.

Komentari 27

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
17:35 11.02.2013.

Smiješno je kada prisvajaju Boškovića, Gundulića, Teslu, itd., problem je što kod nas nema više društveno-angažiranih intelektualaca koji bi reagirali na takve ispade već naša akademija šuti što je nedopustivo. Prvi korak bi trebao biti uklanjanje krivih podataka sa wikipedije!

VL
NE
Neutralac
18:22 03.08.2017.

Fabrika Vestackog Djubriva = Tvornica Umjetnog Gnojiva.... pa sad si vi mislite....

VL
NE
Neutralac
18:19 03.08.2017.

Danci sigurno ne svojataju Norveski, a razlike su manje nego hrv -srb.... Srpska posla....

VL
ZJ
zjerko44
21:07 10.02.2013.

lupeta

VL
Avatar Django
Django
21:11 10.02.2013.

Pa ako je suditi po jeziku koji se sve više forsira u medijima........Poslušajte malo to neprirodno naglašavanje riječi u vijestima. A ni ostali mediji ne zaostaju. Kako je po školama to ne znam, ali imam neki neugodan predosjećaj. Imam dojam da je to sve namjerno, radi ponovnog uvođenja "srpsko-hrvatskog" jednog dana kad i oni uđu u EU.

VL
OB
-obrisani-
21:37 10.02.2013.

ramboXXL (tipičan srpski mnogo veliki napuhani nick) ... a gle ... pošto više nema prisilnog izjednačavanja jezika (kao što je bilo cca 70 god), vrlo brzo će nam se jezici promjeniti, svaki će otiči na svoju stranu. Tako to ide.. Latinski se vremenom raspao na četiri jezika

VL
Avatar El Indio
El Indio
21:55 10.02.2013.

Kako to da onda Hrvati ne brekaju?

VL
MA
marabubamara
07:31 11.02.2013.

Koji srbski jezik? Pa u takozvanom srbskom jeziku su dvije trecine Turskih rijeci.

VL
BO
bomba
07:32 11.02.2013.

Matica srpska: Hrvati govore srpski -------------------------------------- Pa kad je tako zašto srbi u RH traže da se uvede dvojezičnost? Pa kad već pričamo srpski onda mirujte i ne tražite dvojezičnost. Jesu smiješni ovi Srbi jadanput ovako drugi put onako i i sami ne znaju što je njihovo a što tuđe pa zato imamo problematična susjeda. Jednom sam gledao suđenje Šešelju i svjedokinja tužilaštva, neka hrvatica, odgovara na Šešeljeve gluposti. Pa je maltretira kako su Hrvati počeli 1990 mjenjati riječi kako bi dobili hrvatski jezik i riječ za usporedbu koju je uzeo bio je SUSTAV. Kaže on njoj prije ste govorili po srpski i izgovarali SISTEM a sada govorite SUSTAV. Zar je SISTEM srpskog podrijetla? I to je njemu obrana od ratnog zločina.

VL
BO
bomba
07:34 11.02.2013.

11.02.2013. u 07:31h marabubamara je napisao/la: Koji srbski jezik? Pa u takozvanom srbskom jeziku su dvije trecine Turskih rijeci --------------------------------------------- I u hrvatskom samo ne znamo ima puno tuđica najviše turcizma. Evo dvije koje stalno upotrebljavamo a da ne idemem u krajnost. BOJA i BAKAR.

VL
CE
cenzor
08:14 11.02.2013.

Još jedan od mnogih članaka objavljenih u VL-u čiji se autor i svima nama znanih razloga skriva iza inicijala. Ovako sramotan pamflet se ni u ludilu ne smije objaviti u ozbiljnim novinama. Mogli bi glede jezika postaviti stvari i ovako....srpski jezik je svijetski raritet jerbo ga govori i razumije ceo svet ali ne postoji i srpski narod jer je eto u 10 st. bugarska stalnim napadima uništila srbe,tek intervencijom kralja Tomislava je mali dio srba(svega nekoliko porodica) spašeno.Dakle vi koji se zovete srbi ste mješavina turaka,bugara,vlaha,roma,albanaca,hrvata,mađara,makedonaca i grka.

VL
UR
u.r.a.r.
08:36 11.02.2013.

A taj milorad buha je svojevremeno bio mandatar tzv. "vlade u izbeglištvu RSK". Dakle, nije važno što govori već tko govori.

VL
DU
Deleted user
08:52 11.02.2013.

Nije mi jasna ta naša strast za vijestima s istoka. Po našim informativnim emisijama puno je vijesti iz Srbije, poznajemo svakog njihovog viđenijeg političara, opširno se prate događanja u Srbiji itd. Istovremeno jedva da se zna tko je predsjednik Mađarske. Televizija nam je puna srpskih filmova, dokumentaraca i to na svim televizijama. Mađarski film je zadnji put prikazan 2010. g. Ta opčinjenost istočnim susjedom s kojim smo prije 20 godina bili u ratu je u domeni psihopatologije. Kakve veze ima što je izjavio neki "stručnjak" iz Srbije? Što se uopće može očekivat od njih.

VL
DU
Deleted user
08:54 11.02.2013.

Pa i na ovim forumima, ako se radi o srbima i srbiji, odmah se uključi deset puta više ljudi nego inače. Koji nam je klinac? Manimo se Srbije, pustimo ih da žive.

VL
PI
pirgos
09:51 11.02.2013.

Hrvati, srbi, bošnjaci i crnogorci koriste štokavski dijalekat kao službeni u svojim državama, s tim što je za hrvate - hrvatski, za srbe - srpski ... Bilo kakvo otimanje jezika je nepotrebno i može da se koristi u političkim obračunima. Svi znamo da nam prevodioci nisu potrebni u međusobnom sporazumevanju.

VL
SR
Srboje
12:01 11.02.2013.

ma,mozete sad,izmasljati,sta hocete.Ako su vam i Austrougari to osporili,sta dalje da vam kazem,nego,"tesite se".Meni,licno,ne smeta ni jedan jezik,a najmanje Hrvatski,niti ce mi ikad smetati.Vasa drzava,vas narod,a jezik zovite kako god se vama svidi.A to sto se ovde prepucavamo,to je,sto se mene tice,cisto da ponekad izgubim 30 minuta,kad nemam sta da radim.Ionako sve sto kazemo,nema nikakvu tezinu.Kapu kroje,oni gore,i nasi i vasi,a na odobrenje onih Zapadnih.Tako da,nemojte se previse uzrujavati,da vam ne skoci tlacni pritisak :-)))))))

VL
Avatar Marko232
Marko232
13:29 11.02.2013.

11.02.2013. u 12:01h Srboje je napisao/la: Meni,licno,ne smeta ni jedan jezik,a najmanje Hrvatski,niti ce mi ikad smetati.Vasa drzava,vas narod,a jezik zovite kako god se vama svidi. -------------- jasno je meni da ste vi ravnodušni. za vas je ovaj rat večinomm bio izlet autobusima u hrvatsku. nije bila ugrožena vaša država. za vas je rat bilo osvajanje. palile su se kuće u drugoj državi.

VL
Avatar javorko
javorko
13:52 11.02.2013.

i jos nesto znam da ce admin obrisati,ali ja cu napisati.Srbi nemojte provocirati jer koliko ja vas znam i citam vi niste naucili pouku iz ovog rata.Nemojte izazivati,jer kad opet dobijete onda ce vam svi bit kriv, osim vas.. Odmaknite se demagogije svi su srbi i slice nebuloze,to u hrv narodu budi revolt,nemojte da opet budete kriv za rat,jer su ovaj put snage drugacije raporedene,nema vise jna da vam pomaze

VL
Avatar javorko
javorko
14:31 11.02.2013.

the ja ti kazem da je poseban, da u svojoj biti nema veze jedan s drugim.Slicnosti se mogu pocet datirati od one proklete ideje o nekom ujedinjenu s vama, u tome lezi svaka slicnosti,inace vas glavni lingvistik vuk je ukraoao dio hr pravopisa od nas,tako ste vi prije pisali ne cu ,dok vas nismo naucili

VL
TH
thekurcula
15:04 11.02.2013.

Recimo, od najnovijih radova na tu temu pročitaj ovo: Bernhard Gröschel: Das Serbokroatische zwischen Linguistik und Politik. Lincom Europa, München, 2009 U ovoj knjizi gospodin Grešel potpuno sahranjuje sve osnovne postavke kroatistike pa tako i nju samu! A Bernhard Gröschel nije bilo ko!

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.