Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno za Max!

Marković: Da sam ostao šef, Bilić bi i sad bio izbornik

Vlatko Marković
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/6
16.01.2013.
u 08:22

Bivši proslavljeni nogometaš i najuspješniji predsjednik HNS-a, Bugojanac Vlatko Marković (76) prekinuo je medijsku šutnju i dao ekskluzivni intervju za Max!. Govori o svom nasljedniku Šukeru, svojim vječnim suparnicima Blaževiću i Štimcu

– Ćiro je nažalost, daleko od mene. Ne zanima me ni Ćiro niti njegov nogomet nakon nekih stvari o kojima ću jednoga dana govoriti, izjavio je između ostalog u intervjuu za Max! bivši predsjednik HNS-a Vlatko Marković.

Više od dva tjedna trajali su pregovori s Vlatkom Markovićem oko intervjua. Ispočetka je bio odlučan da ustraje na medijskoj šutnji, sve dok nismo zaigrali na kartu “rođačkih veza”. Ključnu ulogu odigrao je Bugojanac Frano Čano Zelić, dugogodišnji suradnik HNS-a i Markovićev rođak, kako sam kaže, jedini kojega Vlatko nikad neće odbiti.

Nakon dva tjedna putešestvija po Austriji, Mađarskoj i Sloveniji, Vlatko Marković vratio se u Zagreb. Dogovor na omiljenom mjestu, u restoranu Plavi 9 u Zvonimirovoj...

Dio blagdana proveo je na skijanju u Bad Kleinkirchheimu. I debelo u osmome desetljeću ne libi se stati na skije...

Draža skoro pao u ponor

– Zajeban sport za onoga tko nije kvalitet<n. I ja sam mislio da skijam odlično, ali sam prije godinu dana, misleći “možeš ti to, možeš”, poljubio bukvu, i to je bio kraj, završena priča. Skijam i dalje, ali polako, bio sam na najvišem brijegu Bad Kleinkirchheima.

Jednom davno padina je, priča Vlatko, mogla biti kobna za najboljega prijatelja, pokojnoga Dražu Jerkovića.

– Bilo je to na Podkorenu, na trening-brdu. Draža Jerković trebao je vježbati bočno kretanje, ali nije se koncentrirao, poskliznuo se i počeo kliziti prema ponoru od 700 metara. Sreća u nesreći, doklizao je ravno do smreke i zaustavio se, pa smo došli profesor Lanz i ja i izvukli ga.

Koliko ste još aktivni u nogometu, Fifinoj i Uefinoj komisiji?

– Član sam obiju tih komisija, zovu me na sastanke. Bliži sam Uefi, premda sve češće gledam kako da izađem iz toga.

Bili ste nominirani za člana organizacijskog odbora Kupa konfederacija u Brazilu?

– Bio nominiran u prvom krugu, ali su previranja kod nas učinila svoje pa više nisam član. Umjesto mene sada je uskočio Šuker. Naravno, da sam htio, mogao sam tamo ostati, ali nemam interesa.

Posjećujete li Kuću nogometa?

– Naravno.

Nedostaju li vam nekadašnji suradnici?

– Sa svima se viđam svakodnevno, pomognem ondje gdje je bitno, vezan sam s Uefom, prijatelj sam s Michelom još iz Francuske. HNS je i dalje meni najbitnija nogometna organizacija, najbolje se to vidi po svemu što sam tamo ostavio. Bili smo među prvim momčadima Europe, a i dalje smo. Kad vidiš da si među prvih 10 o-ho-ho godina, chapeau! – rekli bi Francuzi.

Što vam je Šuker dao kao počasnome predsjedniku Saveza?

– Dobio sam ured, što je i normalno. Zaista nemam problema s HNS-om, nikakvih pritužbi.

Davor ima smisla i snage

Kako biste ocijenili Šukerov rad?

– I mene se pitalo kad je Davor bio u pitanju kao kandidat za predsjednika. On je sedam godina bio moj igrač, rekao sam sve najbolje za njega. Ima smisla za taj posao, ima snage, mlad je momak, to će dobro funkcionirati.

Čista petica za predsjednika?

– Kako da ne! Ali, da se razumijemo, nije imao ni previše posla. Ono što je radio, radio je dobro.

Koliko ste mu ostavili na računu?

– Ostavio sam više nego bilo tko u ovoj državi. Imali smo fantastičan ugovor s Turističkom zajednicom, a budući da smo imali novca, to smo “puštali”. Duguju nam najmanje 12-14 milijuna eura.

Kako ste doživjeli Platinijeve nedavne poruke na svečanosti u HNK?

– Nažalost, dogodila se ona nesreća u Kruševcu i ona je bila jedan od razloga zašto je Michel uputio onakve riječi. One su se odnosile na cijelu regiju.

Spominjao je neregularnosti u Prvoj HNL?

– Nije to rekao. Može se to tumačiti kako tko želi, može se onda sumnjati na svaku ligu u Europi. Pa u Italiji u jednome danu šestoricu privedu zbog namještanja pa kao da se ništa nije dogodilo. Hrvatski nogometni savez, kojemu sam gotovo 15 godina bio predsjednik, napravio je u tom razdoblju najveće rezultate! Afere? Pa kad je izbila afera “Offside”, prvi sam otišao u Ženevu i razgovarao s Michelom. Bio sam i ostao borac protiv neregularnosti, i Michel to zna. Na koncu, i naš je cilj bio da prođe za predsjednika Uefe jer je bio vrhunski nogometaš, izvanredan karakter. On je prijatelj hrvatskoga nogometa!

Napravili smo čudo

Hoćete li pomoći Šukeru da uđe u Izvršni odbor Uefe?

– U to društvo nije se jednostavno probiti. Ali, da znate, Blatter je Davora zasad bolje prihvatio nego Michel. Mogu ja pripomoći da Šuker zasluži to mjesto, ali tamo se ne ulazi po imenu i bivšim zaslugama, nego po sadašnjem radu. Šuker ima sve pozicije da pridonese hrvatskom nogometu još više nego što smo mi to mogli. A mi smo napravili čudo svjetsko, te će godine ući u anale.

Želite da vas Šuker nadmaši?

– Kakav bih bio bivši predsjednik kada bih želio da izgubimo na bilo kojoj fronti.

Slažete li se s odlukom da se Savez preseli u nove prostorije?

– Ne bih ulazio u to. Nije stvar u tome da ja mislim kako bi trebalo drukčije postupiti, nego mi imamo ozbiljnijih problema nego što je selidba Kuće nogometa.

Žalite li što je reprezentacija napustila Čatež?

– Da napravite anketu među reprezentativcima, svi bi oni bili za Čatež. Sjećam se, nakon odlučujuće utakmice u Ljubljani, kad je Pršo dao gol kojim smo otišli na EP, na povratku svraćamo u Čatež na večeru. A tamo veliki stol šest metara dug i na njemu torta s natpisom – čestitamo, dragi naši. Gdje bi se to u Hrvatskoj moglo dogoditi! Igrači su bili izvan sebe od oduševljenja!

Što mislite o novoj bazi HNS-a u hotelu As?

– Nisam bio u Asu, nemam potrebe davati mišljenje, nemam pojma o čemu je riječ. Inače, nisam za takve baze u centru grada, preferiram da budu izvan grada. Recimo, Tuhelj bi bio izvanredan. Za njega smo novac imali, a zašto ga nismo realizirali? Zato što je bilo puno podvala. Politike? Pa i politike.

Smatrate li da je Zorislav Srebrić degradiran u HNS-u?

– Zorislav je vrhunski intelektualac, sportaš, od jutra do mraka je na licu mjesta. Danas-sutra će se to okrenuti, Zorislav i dalje ima sve uvjete, trebao bi biti glavni tajnik.

 Kako biste ocijenili Štimčev izbornički rad?

– Ne mogu ocijeniti ništa, igrao je samo dvije-tri utakmice...

Imamo deset bodova iz četiri utakmice?

– To što imamo, pustimo to...

Rusi će još tražiti Slavena

Koliko smo blizu SP-a?

– Najbliži smo, ali to može biti opasno. Mi smo drugi na tablici, Srbija je daleko ispod nas i ne može nas stići, a opet nam je glavni suparnik.

Da ste ostali predsjednik, bi li Bilić ostao izbornik?

– Bilić bi bio izbornik dokle god kvalitetno radi. Ostavio bih ga, apsolutno, ja sam ga i želio. On je izvanredna ličnost, korektan, iz prekrasne familije, izvanredan nogometaš. Uskoro će i u Rusiji o njemu razmišljati kao o izborniku. Ma primili bi ga u bilo kojoj državi.

Kakvi ste danas sa Štimcem?

– Mi smo dva potpuno različita svijeta. Iluzorno je o tome razgovarati.

Idete na utakmice?

– Kako da ne! Nije Hrvatska od jučer! Pomirenje sa Štimcem? Nisam se s njim ni svađao. U tome ste negativnu ulogu odigrali vi i vaše kolege, to je bilo isforsirano...

Veseli li vas dolazak Nike Kovača za izbornika mladih?

– Kada se Niko Kovač oprostio prije tri godine, jedino je za njim plakao Vlatko Marković. Niko Kovač nedostajao je kao nitko! Jer je prednjačio po htijenju, ponašanju, pristupu. Mogu samo govoriti o Niki u superlativima, ne zato što smo iz istoga kotara, nego zato što je bio ličnost u svim klubovima.

Bio je i Štimac?

– Ne znam to. Lider mora biti onakav kakav je bio Niko Kovač!

Štimac je dobar trener?

– Svatko ima pravo mislit’ da je veliki trener.

Pozvao je Gotovinu da izvede početni udarac protiv Srbije?

– Tu je trebao biti oprezniji, ne trebamo praviti afere gdje ne treba. Naravno da smo presretni što su generali pravdu dočekali, ali izjaviti to... Neiskustvo je u pitanju.

Neću ići na SP u Brazil

Može li Ćiro još dati hrvatskom nogometu?

– Bez obzira na to što izgleda, hajde da tako kažem, ofucano, on je još uvijek vrlo interesantan u cijelome svijetu. Šteta je velika što se nije više uklopio pri reprezentaciji, pri Savezu.

Netko ga je trebao pozvati?

– Bio je pa je otišao.

Kakav je vaš odnos s Ćirom?

– On je, nažalost, daleko od mene. Ne zanima me ni Ćiro niti njegov nogomet nakon nekih stvari o kojima ću jednoga dana govoriti...

Messi ili Ronaldo?

– Teško je u tu grupu ne ubaciti i Zlatana. Messi je klasa nad klasama, a Zlatan je u ravnini njihovoj.

Modriću je teško u Realu?

– Nije on pogriješio što je otišao u Real, nego nije imao dobru predodžbu što se može dogoditi. Meni ga je užasno žao, kao da mi je sin, ne zaslužuje to što mu publika radi. On sigurno ima mjesta u Realu.

BiH nam želi preoteti Halilovića, Ivica Osim to zagovara. Možete li to spriječiti?

– Mali Halilović je kvaliteta, no s Osimom o tome nisam razgovarao. Prema meni je nedavno napravio fantastičnu gestu, došao je na pokop moje sestre Marice u Zenicu. Zeničani su ostali frapirani, ja ne, jer znam Ivičinu ljudskost.

Nedavno ste morali platiti oglas isprike homoseksualcima zbog neprimjerenih izjava o njima?

– Nije mi žao zbog novca, ja sam iz bogate familije, pitajte Bugojance. Ali, ne želim više o tome uopće razgovarati.

Strahujete li od utakmice sa Srbijom?

– Čast svaka Mihajloviću, znam ga iz pionirskih dana u Borovu, sigurno će biti kvalitetan trener. Međutim, nisam siguran da je dobro procijenio svoju momčad. Mislim da smo za klasu jači.

Komentara 1

BR
branko61
15:11 16.01.2013.

Imao sam 100 početnih besplatnih bodova i pročitao sam samo jedan premium članak prije ovoga, ovo mi je drugi, a sada imam ukupno 0 bodova. Tko zna gdje su nestali drugi bodovi? Čini mi se da Večernjak najprije pokloni bodove, a onda ih uzme natrag. Nisu trebali ni poklanjati ako su mislili uzimati natrag.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije