Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manjinski zastupnici za izbore

Klub nacionalnih manjina podržat će opoziv premijera Oreškovića. Pupovac: Hrvatskoj treba sve novo

18.04.2013., Zagreb - Raspravom o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sportu, prvo citanje, nastavljena je sjednica Sabora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
16.06.2016.
u 09:15

Svi manjinci u razgovorima rado podsjećaju da manjinski zastupnici nisu glasovali za ovu Vladu, kao ni za proračun

Saborski Klub nacionalnih manjina, u kojem su dva SDSS-ovca, Milorad Pupovac i Mile Horvat, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas te zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, jučer je donio odluku da će podržati opoziv premijera Tihomira Oreškovića. S obzirom na to da se politička situacija mijenja ne iz dana u dan, već iz sata u sat, sve ostale odluke odlučili su ostaviti za kasnije.

Izbore bi najesen?

– Pomno pratimo sve što se događa, ali nezahvalno je donositi bilo kakve odluke unaprijed, jer svima je jasno da ono što je sada aktualno možda više nije za koju minutu – kaže nam jedan od zastupnika, tako da se još ne zna hoće li Klub manjina podržati inicijativu oporbe za raspuštanje Sabora. Međutim, iz neslužbenih razgovora s njima postaje sve jasnije da nemaju namjeru sudjelovati u bilo kakvim preslagivanjima nove većine, jer nikako nisu zadovoljni odnosom HDZ-a, ali i ove Vlade prema njima, točnije, prema pravima nacionalnih manjina i prema rješavanju njihovih problema. Svi u razgovorima rado podsjećaju da manjinski zastupnici nisu glasovali za ovu Vladu, kao ni za proračun, što jasno treba upozoriti na njihov stav prema strankama koje trenutačno obnašaju vlast. Tako je većina sve bliže stavu da su novi izbori realnost, no treba vidjeti žele li da se oni dogode što prije, što bi bio rezultat samoraspuštanja Sabora ili bi pričekali jesen, što bi vjerojatno bio realniji rok ako nakon opoziva premijera novi kandidat za mandatara Zdravko Marić ne bi skupio dovoljnu potporu za sastav Vlade.

“Bandićevci” posebni

Tako primjerice, doznajemo, SDSS jest za nove izbore, no ne treba zanemariti činjenicu da su oni u procesu unutarstranačkih izbora, pa im vjerojatno ne bi odgovaralo da se to poklopi i s prijevremenim parlamentarnim izborima, ako ni zbog čega, zbog organizacije i pripreme za izbore. SDSS-ovac Milorad Pupovac nekoliko je puta naglašavao da je jasno da ova Vlada ne funkcionira te da je Hrvatskoj potrebno sve novo, što bi trebalo pokazati da je skloniji izborima nego nekom preslagivanju većine. – Konačni cilj SDSS-a je vraćanje trećeg mandata – kazao nam je njegov stranački kolega Mile Horvat. Podsjetimo, prije nego što je Vlada uopće sastavljena, treći SDSS-ovac koji je osvojio mandat – Mirko Rašković – prešao je vladajućima i tako SDSS-u oteo treći mandat koji je osvojio na izborima. Rašković je u Bandićevu klubu sa zastupnikom češke manjine Vladimirom Bilekom te zastupnicom albanske manjine Erminom Lekaj Prljaskaj, koji je jučer odlučio glasovati za opoziv premijera te potvrdio da će sudjelovati u preslagivanju nove vlade. S druge strane, član Kluba manjina Šandor Juhas jučer je poručio da manjine ne žele biti jezičac na vagi u slučaju preslagivanja nove većine te kako su izbori najbolje rješenje jer to želi većina. 

Komentara 25

Avatar biro
biro
09:36 16.06.2016.

O da pupi to si u pravu da nestanete i ti i tvoji istomisljenici za sva vremena.

GO
Gomila
09:28 16.06.2016.

Vecernji svaki put kad napisem istinu o ovem mrzitelju hrvata VL me izbaci ili kazni za 7 dana izgleda da VL cuva

TP
trias politica
09:49 16.06.2016.

Točno, treba nam sve novo. Dakle, svi dosadašnji političari exit na Jupiter i novi, pošteni i neiskvareni ljudi, se trebaju baviti politikom. Zvuči naravno kao utopija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije