Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeđanje ministra

Mamićev odvjetnik: Da li će se uvesti verbalni delikt?

Zdravko Mamić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/9
Autori: Luka Capar, Sonja Hoffman, Linda Draškić
16.03.2013.
u 09:49

Spominje se i utakmica protiv Srbije. Ja se sjećam starih vremena kada je drug Tito negdje prolazio pa oni koji ga nisu pozdravili morali su se javiti u savez. Nažalost, sve to liči na to - ustvrdio je Madunić

Oko 13.10 sati Zdravko Mamić doveden je u prostorije općinskog državnog odvjetništva u Selskoj ulici kako bi se očitovao o krivnji, nakon što je noć i cijelo jutro proveo u pritvoru na zagrebačkim Oranicama. Nakon što je dao izjavu prepraćen je na sud. Oko 16 sati na Županijski sud je stiglo svih pet odvjetnika Zdravka Mamića.

Odvjetnici su iz Županijskog suda izašli oko 17.30 sati, a odluka hoće li Zdravko Mamić ostati u pritvoru bi se trebala znati za sat vremena. Odvjetnici su nakon izlaska sa suda sjeli na kavu u kafić sa Izabelom Ninom Kraus, prijateljicom Zdravka Mamića koja je došla iz Njemačke kako bi mu platila jamčevinu, ako bude određena.

- Za sat vremena bit će odluka - rekao je ranije danas Ante Madunić, Mamićev odvjetnik i pojasnio da će on sada tu na Županijskom sudu pričekati odluku. - Nadam se da će ovoj priči konačno biti malo razuma. Jer ono što smo do sada vidjeli, baš ga i nije bilo - rekao je Madunić. Dodao je i da ga baš zanima kakva bi bila situacija da se radi o običnom malom čovjeku.

"Radi se o osobnom sukobu"

- Imamo situaciju od predsjednika države, premijera, ministrice i jednog ministra tko će više zinut - rekao je Madunić te postavio pitanje i da li će se uvesti verbalni delikt pa će svatko tko u Vukovaru kaže nešto protiv uvođenja ćirilice odgovarati. - Spominje se i utakmica protiv Srbije. Ja se sjećam starih vremena kada je drug Tito negdje prolazio pa oni koji ga nisu pozdravili morali su se javiti u savez. Nažalost, sve to liči na to - ustvrdio je Madunić. Rekao je da vrijeme od tri godine nikad nikom prije nije palo na pamet za ovakvo kazneno djelo.

- Njegove su riječi imale težinu i nisu za opravdati. To je takva situacija kakva je, samo je pitanje da li to je ovo kazneno djelo ili osobni sukob gdje je vrijeđanje bilo obostrano rekao je Madunić. Nesporno je, dodao je, da ima mali milijun frendova Srba i da ih je pun klub.

- Čemu to pretvarati u rasni i nacionalni sukob, kada se radi o osobnom sukobu. Ne radi se o tome da li mu je jezik prevelik. Sve to može biti, ali ne ovako kako je - rekao je Madunić. Dodao je da je Mamić odgovarao na sva pitanja te da je uz svoje branitelje pledirao da se ne određuje istražni zatvor. Madunić je potvrdio i vijest da je Mamić sinoć bio u bolnici zbog želučanih problema dobio lijekove i nekakvu injekciju.

>>Bogatašica doletjela iz Njemačke da plati Mamiću jamčevinu

>>DORH je zatražio da se Mamiću odredi istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Postupak je tajan i nikakve vam informacije ne možemo reći osim da je Mamić iznio svoju obranu i odgovorio na sva pitanja, rekao je jedan od Mamićevih odvjetnika Mate Matić nakon što su njegova štićenika prepratili na Županijski sud.

Daljnja procedura je, nastavio je, prijedlog državnog odvjetništva u nekom smjeru, a onda k sucu istrage da odluči o zahtjevu državnog odvjetništva.

- Ako ne (odluči o pritvoru), donijet će odluku o njegovu puštanju na slobodu, dodaje. 

Mamićev odvjetnik Ante Madunić potvrdio je za Večernji da je Mamić noćas završio u bolnici zbog problema sa želucem.

- To su problemi koji traju već desetak dana, bio je noćas u bolnici i dobio je injekciju, a ujutro su mu zatvorski čuvari donijeli lijek koji mora uzimati. Malo mu je bolje, ali ti ga problemi i dalje muče, kazao nam je Madunić.

Na pitanje novinara kako će se prema neslužbenim informacijama Mamiću odrediti mjesec dana pritvora zbog mogućnosti ponavljanja djela, Matić je rekao da je dobra okolnost što će o tome odlučivati sud, a ne strana u postupku.

  Na Mamićev slučaj osvrnula se i odvjetnica Jadranka Sloković te istaknula kako je sporna u postupanju DORH-a ta silna selektivnost.

- Ovo je prvi postupak da je netko završio u pritvoru zbog svojih rečenica. Radi se isključivo o postupanju tužiteljstva koje je ciljano i selektivno i koje nema veze sa dosadašnjom praksom, upozorila jer Sloković.

 Pojasnila je da je na portalu javno.hr  Mate Knezović rekao da Srbi ne mogu upravljati državom i da na to nitko nije regairao.

- Ali zbog Mamića se digla cijela Hrvatska. Ne vjerujem da država može imati pik samo na Mamića i da se prati samo što on kaže. Dodala je i da je Ante Đapić svojedobno rekao da su SRbi sanitarni problem, ali da za to nije snosio nikakve posljedice.

>>'Nitko ovdje nije bio predsjednik, a da nije bio malo u zatvoru

Ključne riječi

Komentara 24

DC
Don Corleone
10:15 16.03.2013.

Kao prvo, izjavu Maminja ne želim komentirati (da se i meni ne pokuca na vrata) :))) Kao drugo; Živo me zanima iz kojeg razloga bi oni njemu trebali odrediti jednomjesečni pritvor ???? Zbog utjecaja na svjedoke ????? hahahahaha !!!! Kakoko nas ovi lagano natežu...(da se ne izrazim drugačije). Maminjo - legendo, drži se!!!!

Avatar Bud Humski
Bud Humski
10:16 16.03.2013.

Normalno da ga treba drzati u pritvoru, jer bi mogao utjecati na svjedoke!!! A mozda ima namjeru i da pobjegne iz drzave!? Da ne pricamo o tome da bi opet mogao nesto nepristojno reci protiv rezimskih namjestenika, to bi stvarno moglo baciti naciju u ocaj i prouzrokovati nevidjene posljedice. Sjeverni Korejci i Zimbabweanci mogu sa praznim zadovoljstvom konstatirati da uvijek ima gore od gorega.

BE
besarion
10:13 16.03.2013.

Duga mračna noć ..... ponovno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije