Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počelo suđenje

Maleš: Mogu nabavit 40.000 €, Širić: Da ljudi nešto dobiju za Božić

afera hns
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
07.06.2013.
u 11:07

Širića se tereti da je od Hrvoja Maleša, bivšeg predsjednika uprave Hajduka, za pošteno suđenje Hajduku tražio 95 tisuća eura

Da je hrvatska nogometna liga (HNL) blatna kaljuža javna je tajna već godinama, a kako se u toj blatnoj kaljuži “posluje”, čulo se na zagrebačkom Županijskom sudu na početku suđenja Željku Širiću, bivšem predsjedniku sudačke komisije HNL-a i Nevenu Šprajceru, bivšem tajniku NK Karlovac.

Tereti ih se za primanje i davanje mita, a nakon što su obojica zanijekala krivnju, u sudnici je preslušana snimka tajno snimljenog razgovora između Hrvoja Maleša, bivšeg predsjednika uprave Hajduka i Širića. Povod sastanka bilo je “pošteno suđenje Hajduku”, za koje je prema optužnici Širić tražio 95.000 eura, a Maleš mu je kao USKOK-ov pouzdanik i u dogovoru s USKOK-om dao 30.000 eura. Njih su se dvojica susreli 3. prosinca 2011. u jednom splitskom hotelu, a nakon uvodnih kurtoazija, Maleš prelazi na razlog sastanka.

- Ono što smo razgovarali, imam nekih par sponzorića. Mogao bih nešto pripremiti za sljedeći tjedan, ali ne mogu pratiti ono što ste tražili... - kaže Maleš.

- Ajd’ da ljudima nešto dam za Božić - odgovara mu Širić.

- Koliko bi to trebalo? - pita Maleš.

- Šta mi moš’ pripremit - neodređeno govori Širić.

- Moga’ bi oko 20.000 eura. Možda bi mogao isprositi i 30.000 eura. A ako je to malo, probat’ ću skupit i do 40.0000 eura - kaže Maleš.

- Da bit će između 20.000 i 30.000 eura - kaže na to Širić.

Nakon što je dogovoreno “pošteno” suđenje Hajduku, razgovor se vrti dalje oko nogometa i HNL-a, a Maleša zanima i je li istina da RNK Split također plaća sucima za pošteno suđenje, što je kaže, čuo da se priča.

- Što, da rješava utakmice? - pita Širić.

- Da - kaže Maleš.

- Čuj, oni mogu jedino rješavati ako netko nešto rješava individualno. Ali to tamo nema ko.... Ajmo reć’, ako se to rješava izvaninstitucionalno, to znači da netko nekom da pojedinačno pa se desi šta se desi... Ali te su ti stvari, pod navodnicima kratkog daha, jer ako netko vidi da je pomogao i napravi glupost.... E pa majstore uzeo si novce, al’ tebe nema sljedećih deset kola, pa ti vidi je’l ti to vrijedi da izletiš s liste na godinu dana i da se kompromitiraš za par hiljada eura... A druga stvar je, drukat’ će ga kolege - pojašnjava Širić Malešu sve “ljepote” hrvatskog nogometa.

Širić potom govori i kakao RNK Split nema “relacije za tako nešto”, te da on ne može na sve paziti. Kaže i kako zna da NK Osijek ne rješava ništa, na što mu Maleš replicira:

- Zato što se Osijeka svi boje zbog tebe.

U daljnjem razgovoru, Širić pomalo s visine, Malešu objašnjava kako bi trebao funkcionirat Hajduk, koji bi ga trener trebao voditi, kakve bi igrače Hajduk trebao kupiti... Po Širiću, od hrvatskih terena za Hajduk su jedino Luka Bonačić (bio trener Hajduka, tijekom tog vremena i pretučen, počinitelj nikada nije otkriven, op.a.) te Stanko Mršić i Branko Karačić.

Zatim priča prelazi na NK Zagreb, gdje Širić upozorava Maleša na Dražena Medića, alfu i omegu NK Zagreb.

- Medić je ljut na suca, a nije ljut na svog sina koji je promašio tri šanse... Slušaj što da ti kažem, on je bio sa Štimcem (Igor Štimac, aktualni izbornik, op.a.) do zadnjeg trenutka da sruše savez (u vrijeme kada se Štimac kandidirao za mjesto predsjednika HNS-a, op.a.) i onda .... priča Širić - Se okrenuo.... - završava rečenicu Maleš.

- A znaš zašto se okrenuo? Jer se morao okrenut... Jer je Bandić rekao: Ne možeš ti meni... Ja te plaćam, ja ti dajem pare... Možeš tako majstore, ali onda nema ti stadiona, nema ti terena, sve ćeš plaćat sam i nema ti godišnje doze... I Medić se okrenuo - pojasnio je Širić još jednom podzemno funkcioniranje hrvatskog nogometa.

Širić zatim dalje Malešu pojašnjava i kako NK Zagreb funkcionira:

- Njih su ti trojica u Zagrebu, Mediću je ortak i kum neki Čilić, a sve ti je to po hercegovačkoj liniji jer su oni skupa studirali i zajedno su počeli raditi... Oni su ti tu preko Bandića, kroz razne projekte... On je volio nogomet.... Treći ti je njihov partner koji to najbolje drži... On je odvjetnik, ne mogu se sjetiti kako se zove, ali bio je jedan od odvjetnika prave zločinačke organizacije... I tako znaš, onda ti oni sa strane kod njih nisu nikada ulazili, kao što je to bilo u Hajduku...

U daljnjem razgovoru, Širić i Maleš dotiču se i nekih igrača, pa tako Širić kaže da je u HNL-u malo onih koji su dobri za Hajduk.

- Znaš ‘ko je bio dobar? Onaj bosančić iz Zagreba - kaže Širić Malešu, očito aludirajući na Senijada Ibričića, koji je svojevremeno u Hajduk došao iz Zagreba, gdje je vrlo brzo osvojio srca navijača...

- Je, je fenomenalan je - slaže se Maleš te dodaje:

- Iako je on već i tamo bio zvijezda i plaćen je milijun i po’ eura...

Na koncu razgovor završava potvrdom dogovora oko primopredaje novca kada ga Maleš skupi, a u jednom trenutku Širić kaže Malešu:

- Neću ja tebe zvat’ nego se ti javi kad ga skupiš...

>>Potvrđena optužnica protiv Širića, Djedovića i Šprajcara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije