Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjedovali

Majka kojoj je suprug uzeo dijete s prsa okupila roditelje u prosvjedu

prosvjed roditelja (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/6
15.10.2012.
u 19:08

– Okupili smo se jer je neprihvatljivo za djecu to što je sud ročište zakazao tek 31. listopada, a Centar za socijalnu skrb privremenu je mjeru zatražio 1. listopada, kažu okupljeni roditelji

Okupljeni putem Facebook-grupe "Potpora bezobrazno otetoj djeci Dragane Pejović", između 35 i 40 roditelja sa svojom djecom, došlo je u 18 sati pred zagrebačku Palaču pravde, prosvjedujući zbog sporosti institucija, konkretno suda, kad je riječ o privremenoj mjeri skrbništva u brakorazvodu, odnosno samovoljnom odvođenju djece od strane jednog roditelja.

>>Apsurd! Bivši suprug odveo djecu, majci nitko ne može pomoći

Bivši suprug Dragane Pejović, kako je Večernji pisao, nakon jednog susreta s djecom odveo ih je, usprkos činjenici da je s bivšom nevjenčanom suprugom u nadležnom Centru za socijalnu skrb pristao na dogovor da djeca do konačne sudske odluke o skrbništvu žive s majkom. Pritom je 14-mjesečnu zajedničku kćerkicu odvojio od majčinih prsiju, naime, Dragana je malu dojila, a njenog sedmogodišnjeg sina iz prvog braka, kojeg je ranije posvojio, upisao je u drugu školu na sjeveru Hrvatske, iako je dječaka majka prethodno upisala u jednu zagrebačku školu.

– Okupili smo se jer je neprihvatljivo za djecu to što je sud ročište zakazao tek 31. listopada, a Centar za socijalnu skrb privremenu je mjeru zatražio 1. listopada. Dragana je, štoviše, još u lipnju tražila hitnu privremenu mjeru, međutim, sutkinja joj je rekla da je to nepotrebno jer su djeca ionako kod nje. Ispalo je da ih je otac poslije odveo i prekršio taj dogovor, i nikom ništa – ispričala nam je Karmen Komljen Petošić, inicijatorica grupe, koja će, najavljuje, uskoro prerasti u udrugu građana. Cilj je udruge apel Ministarstvu socijalne politike i mladih za hitnom izmjenom Obiteljskog zakona.

– Kao što Zakon definira da obiteljska zajednica prestaje ako jedan od roditelja izbiva četiri tjedna, tako mogu staviti i članak da se mora donijeti hitna privremena mjera skrbništva dok se ne izrekne konačna odluka o skrbništvu – iznijela je K. Komljen Petošić.

Prosvjednici su poslali dopis Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, objasnivši svoje razloge za okupljanje pred njihovim vratima. Putem glasnogovornice im je odgovoreno da se sve odvija u roku zakonskih 60 radnih dana od podnošenja zahtjeva, ali prosvjednici im ne opraštaju sporost jer je, kažu, Centar prvi put zahtjev poslao još 29. kolovoza.

Inače, radna skupina već radi na izmjenama Obiteljskog zakona, koje je ministrica Milanka Opačić već najavila. 

Komentara 4

AL
alapača
19:29 15.10.2012.

koliko su radne grupe za obiteljski zakon i protokole o radu socijalaca pokupile zarade, a gle nekvalitetnog zakona i nepravde. kad se tome doda i nekvalitetno obavljanje posla-katastrofa. bar jedan od roditelja čupa kosu od muke, a socijalci i sucici polako, natenane, kog briga za patnju majke i djece. i još ministrica Milanka poručuje da se radi novi zakon-oteta će djeca odrasti kod samovoljnog oca. a da netko stručan i pravedan lupi šakom i cijeli slučaj vrati na početak davši ga u ruke sposobnijih socijalnih radnika, a ove isprati na biro za nezaposlene?

Avatar Zzzzzzzz
Zzzzzzzz
19:27 15.10.2012.

...nazalost ima jos xy slicnih primjera... jedan od primjera: otac placa alimentaciju za sina kojeg majka otjera, jer ga ne moze kontrolirat i mali ubuduce zivi s ocem, ali narednih pola godine otac i dalje placa alimentaciju majci, jer zakonska odluka suda vrijedi do nove odluke suda (ovrha na plaću oca)- majka ne vraca novac, jer ne mora... i tek nakon odluke suda, otac treba pokrenuti novu parnicu kojom bi se dobio povrat novaca i kojom bi se izvukli zaostaci alimentacija, te se dokazalo da je mali pola godine živio s ocem, o cemu svjedoce i skola i susjedi i prijatelji... iiiiii... sve je to prestrasno.... treba hitno naci rjesenje za takve primjere!!!

PK
PODLOŽAN KORUPCIJI
07:41 16.10.2012.

Ovaj je članak odličan putokaz očevima i djeci koji su diskriminirani u Centrima za socijalnu skrb i na sudovima koji u 89,5 % slučajeva automatski djecu povjeravaju majkama, bez ikakvih kriterija, osim rodnog. Dakle, svi očevi koji ne možete viđatii djecu jer to majka ne dozvoljava, okupite se u nekoliko već postojećih udruga i krenite sa prosvjedima ispred ministarstva socijalne politike i mladih ispred sudova itd. Dosta je bilo šikaniranja djece i očeva u centrima za socijalnu skrb i na sudovima, idemo sa prosvjedima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije