Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bori se za djecu

Apsurd! Bivši suprug odveo djecu, majci nitko ne može pomoći

dragana pejović
Davor Višnjić/PIXSELL
14.10.2012.
u 21:20

Očekivala sam da postoji neki zakon koji će zaštititi dijete na majčinim prsima, ali mjerodavni ne mogu poduzeti ništa, kaže mama

Nevjerojatno je da sporazum po kojem će djeca do sudske odluke živjeti kod mene, koji smo bivši nevjenčani suprug i ja postigli na Centru za socijalnu skrb, ne vrijedi baš ništa. On ga je prekršio i nakon jednog od susreta djecu odveo k sebi, i nema nikakvog zakonskog mehanizma da mi ih vrati, niti će za to snositi ikakve posljedice. Zar djeca nisu ničija do sudske odluke?! - ogorčeno nam je ispričala mlada Dragana Pejović, očajna jer već mjesec i pol ne živi sa svojom djecom.

Sedmogodišnjeg dječaka već je upisala u školu kad ga je očuh, koji ga je posvojio, samovoljno odveo u manje mjesto na sjeveru Hrvatske i ondje, usprkos činjenici da je maleni već upisan, upisao u drugu školu. Njihovu zajedničku djevojčicu od 14 mjeseci, otac je odveo usprkos tome što ju je mama još uvijek dojila. Dogodilo se to prije mjesec i pol dana.

– Očekivala sam da postoji neki zakon koji će zaštiti dijete na majčinim prsima, međutim, mjerodavni ne mogu poduzeti ništa. Uzalud i protestiranje pravobraniteljice za djecu – priča nam Dragana. Sve je, tvrdi, bilo u najboljem redu sve dok nije rodila curicu. On je bio brižan otac dječaku kojeg je posvojio, pažljiv u trudnoći. Međutim, samo tri mjeseca nakon što se malena rodila, iznenada ih je napustio. Naprosto nije došao kući, tek je naknadno u dva navrata došao po svoje stvari, izjavila je Dragana. Nekoliko mjeseci kasnije, iznenada je poželio viđati djecu. Međutim, 25. kolovoza jednostavno ih nije vratio. Dragana je obavijestila policiju i Centar za socijalnu skrb, no prvi su im savjetovali neka se dogovore, a od Centra do danas nije, kaže, dobila jasno objašnjenje što poduzimaju.

– Zvala sam i Ministarstvo socijalne politike i mladih, kazali su mi da će Centar podnijeti zahtjev za privremenom mjerom. Ali u Centru su bili neljubazni, tek nakon što sam inzistirala da mi daju uvid u spis prošlog četvrtka, vidjela sam da nisu odmah dali zahtjev za privremenom mjerom, već se izjasnili da trebaju procijeniti situaciju. Zahtjev su poslali tek početkom listopada – govori Dragana. Alarmirala je i prosvjetnu inspekciju, gdje su joj rekli da je nemoguće da dijete bude upisano u dvije škole te da će zabraniti dječakovo pohađanje druge škole, međutim, u drugom razgovoru okrenuli su ploču.

– Kako je moguće upisati dijete u školu bez potvrde o prebivalištu i dokumenata s liječničkog pregleda, te bez suglasnosti drugog roditelja?! - pita se zdvojna majka, napominjući da je ona upisala sina u školu predočivši sporazum s Centrom za socijalnu skrb, po kojoj je dječak bio pod njenim skrbništvom do konačne odluke. Suprug takvo što nije imao. Djecu nije vidjela mjesec dana, što je bio rok u kojem je bivšeg mogla prijaviti prekršajnom sudu. Stoga je on pristao da majka vidi djecu. Kako je susret izgledao? - ...O tome ne smijete pisati, radi zaštite djece...- slomila se Dragana, te u suzama "u offu" ispričala scene koje su je potresle, koje stalno vrti i koje je peku kao živa vatra u preteškoj tišini doma, dok se danima bespomoćno se pita kako je moguće da joj itko samo tako otme djecu i kada će ponovno biti s njima.

Zebnju joj ulijeva i sudska praksa po kojoj boravak djece kod jednog roditelja prije odluke o skrbništvu uzimaju u obzir kao svojevrsnu okolnost za dobrobit djeteta. Nazvali smo bivšeg supruga, koji nam je kratko odvratio: - Zahvaljujem što ste se javili, ali neću baš ništa reći. U Ministarstvu socijalne politike i mladih kažu da još nema sudske odluke ni privremene mjere, premda je nadležni Centar 27. rujna po drugi put sudu dostavio svoj prijedlog sudu o privremenoj mjeri. Centar je odredio mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi, no ona će se moći provoditi samo u slučaju suradnje oba roditelja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dodaju, ima saznanja da dječak pohađa školu u očevom mjestu, iako je upisan u Zagrebu, te će po tom pitanju poduzeti mjere. Zaključuju kako je na ovom primjeru vidljivo da su nužne promjene u Obiteljskom zakonu u području zaštite djece u postupcima brakorazvoda odnosno izvanparničnih postupaka radi odlučivanja s kojim roditeljem će dijete živjeti, te u vezi određivanja susreta s drugim roditeljem, kako je ministrica Milanka Opačić otpočetka najavljivala.

- Stručna radna skupina radi na promjenama Obiteljskog zakona kako bi se zlouporabe i manipulacija djecom u brakorazvodnim parnicama spriječile - poručuju iz Ministarstva. Ići će se na rješenja kojima bi se izbjegle sudske parnice s isključivom presudom o skrbništvu, gdje roditelj vodi pravnu bitku preko odvjetnika, a dijete ispašta. Uvest će se isključivo zajedničko skrbništvo kako roditelj s kojim dijete živi - a koji to u velikom broju slučajeva zloupotrebljava - izgubio moć ucjene bivšeg partnera viđanjem djeteta. Uvest će se medijacija, proces u kojem pod vodstvom posebno educiranog psihologa, socijalnog radnika odnosno drugog potrebnog stručnjaka, roditelji zajednički, mimo suda, dogovaraju kako će nastaviti skrbiti o djetetu, osim u slučajevima obiteljskog nasilja, gdje će i dalje odlučivati sud.

Komentara 35

PK
PODLOŽAN KORUPCIJI
08:40 16.10.2012.

15.10.2012. u 19:39h Zzzzzzzz je napisao/la: @klubuhb- moze i otac brinuti za dijete, ali kad mu narastu sise da ga moze i dojit ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A što ćemo sa onim majkama koje imaju sise pa ne doje djecu!? Koja glupost, značii da su sva ona djeca koja ne mogu sisati osuđena na propast ili?

AU
Augustiner
21:55 14.10.2012.

njušim famoznu nezakonitost...hoće li se postupati po tome kao i u slučaju upisa srednjoškolaca u 4godišnji program ili ćemo ostati samo na člancima u tisku??

KL
klubuhb1
19:10 15.10.2012.

Zašto bi uvijek trebao otac biti kriv ? Zašto u članku nema iskaza oca, možda i on ima "interesantnu priću o mami". Zašto otac nemože biti taj koji če brinuti o djeci ? Nemožate raspravljati ako neznate sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije