Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA UNIJA

Mađarski parlament podržao referendum o kvotama za izbjeglice

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.05.2016.
u 15:53

Stranka Fidesz konzervativnog premijera Viktora Orbana i desničarska stranka Jobbik podržali su prijedlog, dok će oporba vjerojatno tražiti očitovanje ustavnog suda o tom prijedlogu

Mađarski parlament podržao je danas vladin prijedlog za održavanje referenduma o kvotama Europske unije za izbjeglice.

Stranka Fidesz konzervativnog premijera Viktora Orbana i desničarska stranka Jobbik podržali su prijedlog, dok će oporba vjerojatno tražiti očitovanje ustavnog suda o tom prijedlogu.

Mađarski Vrhovni sud dao je prošli tjedan Orbanu zeleno svjetlo za održavanje referenduma na kojemu će građani dati odgovor na pitanje trebali li dopustiti EU-u da "nametne obavezno naseljavanje nemađarskih građana u Mađarskoj bez dopuštenja parlamenta".

Europska unija pokušava provesti plan redistribucije 160.000 tražitelja azila iz Grčke i Italije u druge zemlje članice, ali se tome protivi Mađarska i duge istočne članice.

Prema mađarskom zakonu, referendum se smatra važećim samo ako je odaziv veći od 50 posto. Oporba je već najavila da će ga bojkotirati.

Mađarska se od početka protivi izbjegličkim kvotama i rekla je da će taj plan osporiti pravnim putem na Europskom sudu pravde.

>> Tko ne primi migranta, globa! 250.000 eura po osobi platit će država koja ne primi migranta

>> Hrvatska i Mađarska za jedinstven odgovor na nove migrantske rute

Komentara 8

Avatar MENSA
MENSA
11:49 12.05.2016.

Ah, ostaje mi samo da opetovano zavapim....Bože dragi zašto Orban nije Hrvat?!

DU
Deleted user
13:50 11.05.2016.

Bravo Mađari, sve što smeta Bruxellesu je dobro.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
16:10 10.05.2016.

pa jel demokrstija ili komunizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije