Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za hernadija

Mađarska vlada zatražila od MOL-a da proda dionice u Ini!

viktor orban
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
02.10.2013.
u 15:00

Iz MOL-a je također stigla oštra kritika zbog, kako tvrde, hrvatskog nepoštovanja zakona EU.

Nakon što je Hrvatska poslala zahtjev Interpolu za raspisivanje međunarodne tjeralice za Zsoltom Hernadijem, prvim čovjekom mađarske naftne kompanije MOL, Mađarska uzvraća zahtjevom prema toj kompaniji da razmotri prodaju vlasničkog udjela Ini. 

Iz ureda mađarskog premijera Viktora Orbana odaslano je priopćenje s jasnom porukom: Hrvatska se ne može ovako ponašati!

– U Hrvatskoj traje stalna politička kampanja protiv nas, najvećeg investitora, a posljednji je primjer prijetnja ministra financija S. Linića te pravni postupci protiv nekih članova MOL-a. Očito je da je riječ o iznimnom pritisku koji nadilazi ekonomiju, a takve metode nisu u skladu s praksom EU niti će Mađarska ove hrvatske korake ostaviti nekažnjenima – ističe se u priopćenju. 

Prva je kazna zahtjev za reviziju portfelja MOL-a u Ini i priprema prodaje udjela dionica, a mađarska je vlada otkazala i sudjelovanje ministra vanjskih poslova Janosa Martonyija na Croatia Forumu o energetskoj sigurnosti u Dubrovniku.

U jeku nategnutih odnosa agencija Bloomberg navodi da je zbog Hernadija svoj posjet Dubrovniku otkazao mađarski premijer Viktor Orban!

Mađarska agencija MTI navodi da je Orbanova vlada dala nalog Ministarstvu pravosuđa i upravi Nacionalne agencije za upravljanje imovinom, koja upravlja dionicama MOL-a u državnom vlasništvu, da ispita moguće zakonske korake u građanskom i kaznenom pravu koji bi se mogli poduzeti u vezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a.

Hrvatska s MOL-om tek treba početi pregovore o rješavanju odnosa među dioničarima, a dosad se moglo čuti da Mađari neće odustati od upravljanja nad Inom. 

Kamen spoticanja vrti se oko Zsolta Hernadija kojemu je u Hrvatskoj određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega nakon afere Ina – MOL, a osumnjičen je da je podmitio Ivu Sanadera s deset milijuna eura kako bi mu predao upravljačka prava u Ini.

Sanader u zatvoru, Mađari ne daju Hernadija

Sanader je zbog toga lani nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora, a Hernadi nikada nije ni ispitan. Mađarsko tužiteljstvo svojom je istragom utvrdilo da kriminalnih radnji u MOL-u nije bilo i čvrsto se drže u kompaniji pa su tako danas još jednom naglasili da u Hernadija neće dati dirati te Hrvatskoj poručili kako posljednji postupci znače hrvatsko nepoštovanje zakona EU. 

Hernadija domaće policijsko-pravosudne vlasti žele vidjeti na međunarodnoj tjeralici, no iako o tom zahtjevu Interpol tek treba odlučiti, Mađari su se oglasili priopćenjem u kojem Hrvatsku prozivaju za nepoštovanje vladavine zakona. 

– Iako Hrvatska možda ima pravo staviti Hernadija na tjeralice prema zakonima Republike Hrvatske, smatramo da način na koji hrvatske vlasti trenutačno postupaju nije u skladu s nadređenim europskim zakonom, kojim se osigurava zajednički režim na razini Europske unije, a na koji se Hrvatska obvezala ulaskom u EU ranije ove godine. MOL Grupa, kao mađarska tvrtka izlistana na burzi, podliježe mađarskim zakonima. Stoga su prethodne odluke mađarskih vlasti da odbace slučaj za nas pravno obvezujuće s obzirom da nisu utvrđene nikakve protuzakonite radnje. Osim toga, ni unutarnje istrage nisu otkrile nikakve dokaze nepropisnih ili nezakonitih poslovnih praksi sa strane MOL Grupe ili bilo kojeg njenog predstavnika, piše u priopćenju.

Prema MOL-u ovi postupci u vezi s tvrdnjama protiv MOL-a nisu u sukladnosti s pravnim normama Europe i svijeta.

– Nisu u skladu s vladavinom zakona – ističu u MOL-u.

Prilično su i zabrinuti jer Hernadi, ako za njim bude raspisana međunarodna tjeralica, neće moći mrdnuti iz Mađarske što će mu, s obzirom na funkciju, onemogućiti posao. 

– U interesu tvrtke i njenih zaposlenika, MOL će se braniti svim raspoloživim pravnim sredstvima protiv neopravdanih postupaka koji su poduzeti protiv gospodina Hernadija – zaključuje se u priopćenju.

>>MUP poslao Interpolu zahtjev za tjeralicu za Hernadija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije