Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pet mjesta

Lov na 17.000 kn plaće: 189 molbi za posao u povjerenstvu

'08.03.2011., Trg sv. Marka 6, Zagreb - Zgrada Hrvatskog sabora.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
11.09.2012.
u 10:30

Kandidirali su se pravosudni dužnosnici, novinari, obavještajci, policajci... Na internetu će se objaviti cijela lista kandidata.

Do ponedjeljka su u Sabor stigle kandidature čak 189 osoba koje bi za mjesečnu plaću od oko 17.000 kuna neto željele provjeravati bankovne račune, gruntovne izvatke, dioničarske udjele i ostalu imovinu predsjednika države, Vlade, Sabora, ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika, saborskih zastupnika, guvernera HNB-a, ustavnih sudaca, pa sve do načelnika Glavnog stožera OS. Rok za prijavu istekao je u četvrtak, 6. rujna, ali kandidature za mjesto u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa još nekoliko dana mogu stizati poštom.

Ovlasti veće od policijskih

Predsjednik saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Šime Lučin procjenjuje da bi ukupno za pet mjesta u povjerenstvu moglo konkurirati više od 200 ljudi. Golem interes za posao u povjerenstvu Lučin tumači visokom plaćom, ali ne isključuje da bi dijelom motiv mogle biti i ovlasti u kontroli imovine dužnosnika i preispitivanju jesu li u sukobu interesa, a koje su veće nego policijske.

Lučin nije želio iznositi imena kandidata navodeći da Odbor za imenovanja tek treba provjeriti jesu li sve prijave u skladu sa zakonskim uvjetima. A za to će odboru trebati između sedam i deset dana jer valja pregledati najmanje 1500 dokumenata. Kaže da su se kandidirali pravosudni dužnosnici, novinari, obavještajci, policajci... Nakon što se utvrdi ispunjavaju li kandidati formalne uvjete, na internetskim stranicama odbora objavit će se cijela lista kandidata. Tada članovi odbora sa svakim moraju obaviti intervju, i to na javnoj sjednici. No osim toga, kandidati moraju proći i sigurnosne provjere. Na pitanje koliko će sve to potrajati, Lučin odgovara kako odboru trebaju barem tri tjedna za intervjue, a Sigurnosno-obavještajnoj agenciji za sigurnosne provjere trebat će između jednog i tri mjeseca, ovisno o tome koliko će ljudi angažirati na provjerama.

Uvjeti za rad u povjerenstvu jesu sveučilišna diploma, najmanje osam godina rada u struci i istaknuti radni rezultati, neosuđivanost i da se ne vodi kazneni postupak za djela koja se gone po službenoj dužnosti, da nije član političke stranke u zadnjih pet godina. Predsjednik povjerenstva mora biti pravnik s položenim pravosudnim ispitom. Povjerenstvo se imenuje na pet godina, a na tu dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta. Povjerenstvo bira Sabor na sjednici većinom glasova svih zastupnika, i to između kandidata koje im je nakon selekcije dostavio Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. Odbor mora Saboru predložiti barem dvostruko više kandidata od broja koji se konačno bira, znači najmanje osam za članove te dva za predsjednika povjerenstva.

Ništa od promjene zakona

Premda je Zakon o sprečavanju sukoba interesa na snazi još od prošle godine, procedura za imenovanje povjerenstva pokrenuta je tek sada jer je Kukuriku koalicija vjerovala da će zakon promijeniti. Sporne su iznimno velike ovlasti koje ima povjerenstvo (čak ni policija bez sudskog naloga ne može ući u dom ni probiti bankarsku tajnu), ali je ključno bilo što taj zakon Vladu sprečava da u Upravni odbor Ine imenuje ministra financija Slavka Linića i gospodarstva Radimira Čačića kako bi mogli parirati MOL-u. Europska komisija, međutim, nije dopustila zakonske promjene.

Komentara 13

AU
Augustiner
10:38 11.09.2012.

Jel se to zapošljavaju " financijski obrazovani" Hrvati!!?? 17 iljada kuna plaće..lako je onda bit financijski obrazovan...probajte radit 17 mjeseci sa 1000 kuna plaćom ili uopće bez plaće....pa vas onda pitam o financijskoj obrazovanosti u hrvata!!??

IM
Ivica_M
10:40 11.09.2012.

Ajmo krenut od ovoga - crvena kamarila koja vlada Hrvatskom osnovala je potpuno nepotrebnu Pravosudnu akademiju na kojoj Linić na položaju tajnika prima plaću od 15.324 kn. U istoj nepotrebnoj akademiji predavači su sve odreda face iz pravosuđa i politike, na čelu s Bajićem, pa ukupno od države (od nas) izvuku 13 milijuna kn godišnje.

DZ
dzukaficuka
10:32 11.09.2012.

Halo Kume imam jedan posao za tebe KUKURIKU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije