Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
meta hakera

Ljubi Jurčiću i Vlatku Cvrtili hakirali kreditne kartice

\'12.11.2009., Opatija - Tradicionalno, 17. savjetovanje Hrvatskog drustva ekonomista pod nazivom Ekonomska politika Hrvatske u 2010. Ljubo Jurcic, predsjednik Hrvatskog drustva ekonomista. Photo: Zar
Žarko Bašić/PD/PIXSELL
19.01.2012.
u 22:20

- Ukrali su mi broj kartice, ali srećom do novca nisu došli jer je banka blokirala karticu čim je dobila informaciju o krađi - rekao nam je Ljubo Jurčić

Čini se da u posljednje vrijeme hakeri zaista nikad ne spavaju, a poznata skupina Anonymous radila je i na Božić kada je sa servera američke organizacije za prikupljanje, sažimanje i analizu globalnih informacija Stratfor ukrala oko 860.000 imena, e-mail adresa i lozinki te preko 75.000 brojeva kreditnih kartica Stratforovih klijenata.

Cilj hakera bio je domoći se novca s računa pojedinaca i donirati ga u humanitarne svrhe za Božić. Među "donatorima" tako su se, bez svoga znanja, umalo našli i neki poznati hrvatski korisnici Stratfora - političar Ljubo Jurčić, politolog Vlatko Cvrtila i novinarka Novoga lista Jagoda Vukušić.

- Ukrali su mi broj kartice, ali srećom do novca nisu došli jer je banka blokirala karticu čim je dobila informaciju o krađi - rekao nam je Ljubo Jurčić koji će, bez obzira na ovu neugodnost, nastaviti koristiti usluge Stratfora, ali za njih će registrirati drugu karticu.

 - Na staroj kartici dnevno ograničenje bilo mi je 7000 eura pa su se hakeri, da su to uspjeli, mogli domoći zaista velikih količina novca. Zbog toga sam sada odlučio registrirati karticu s puno manjim ograničenjem, možda neku studentsku ili dječju - dodao je Jurčić. U sličnoj situaciji našao se i poznati politolog Vlatko Cvrtila, a vijest da su mu "anonimci" hakirali karticu dobio je također iz svoje banke.

- Banka je karticu blokirala na vrijeme, čim ih je Stratfor obavijestio o hakerskom napadu, tako da nisam doživio veće neugodnosti i novac mi nije ukraden - rekao je Cvrtila. Hakeri su se uspjeli dokopati samo njegovog imena, lozinke i e-mail adrese, ali bez obzira na to, ni on ne planira prestati koristiti usluge Stratfora: - Već 10 godina sam korisnik Stratfora, a koristit ću ga i dalje u svom znanstvenom radu. Nakon napada dali su nam i bolje sigurnosne garancije pa bi podaci sada mogli biti sigurniji - očekuje Cvrtila. Novinarka Jagoda Vukušić na problem je naišla prilikom uplate članarine za korištenje usluga Stratfora. Iako nije sigurna je li do toga došlo zbog "čeprkanja" hakera po sustavu Stratfora, s obzirom a se to dogodilo mjesec dana prije napada, zadovoljna je jer je njena banka brzo reagirala: - Iz banke su me nazvali i obavijestili da nešto nije u redu s mojom uplatom članarine i da se dogodilo nešto što je mimo njihovih pravila. Zbog toga su moju karticu za svaki slučaj poništili, a ubrzo sam dobila novu.

Ni Jagoda ne planira prestati koristiti usluge Stratfora jer je sigurnost sustava sada podignuta na višu razinu, a dodaje i da je možebitni hakerski pokušaj krađe novca s kartice nije nimalo uzbudio.

Ključne riječi

Komentara 15

DK
dkatica2
23:32 19.01.2012.

To je lova od provizije , kako došlo tako i otišlo!

AN
Ana33
06:12 20.01.2012.

Ovaj nitkov (koalirao s lažnim penzionerima) i PROPALI političar uporno se želi vratiti na javnu scenu!!! Fuj, ljigavče!

DK
dkatica2
08:48 20.01.2012.

Ode provizija od Daimler kamiona , kako došlo , tako i otišlo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije