Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lista za smjenu

Lista za smjenu: Iz Vlade odlaze samo Šuker, Milinović i – Biškupić

Ivan Šuker
Foto: Antonio Bronić
1/3
22.11.2010.
u 23:30

Ministri zdravstva i financija odlaze zbog omraženosti u javnosti, a ministar kulture zbog zamora, tvrde u HDZ-u.

Prema svemu sudeći, najava rekonstrukcije Vlade, koju je premijerka Jadranka Kosor obznanila još u rujnu, za boravka u UN-u u New Yorku, dogodit će se poslije izglasavanja državnoga proračuna za 2011. godinu.

Kako doznajemo od visokog izvora iz HDZ-a, premijerka će o promjenama u Vladi najprije razgovarati s koalicijskim partnerima, a onda u stranci i na stranačkim konzultacijama dogovoriti promjenu u tri resora – zdravstvu, financijama i kulturi. Riječ je, dakle, o ministrima Darku Milinoviću, Ivanu Šukeru i Boži Biškupiću. Premijerka Kosor najavljivala je i pojačanje u Vladi za investicije pa bi netko mogao zasjesti i na ispražnjeno mjesto Đurđe Adlešič.

Podrška utemeljitelja
Iako su se u nagađanjima o smjeni spominjala imena i Božidara Kalmete, Branka Vukelića, Đure Popijača i Marine Matulović-Dropulić, čini se da je premijerka od toga odustala ne želeći ići u izbornu godinu s tako velikom rekonstrukcijom Vlade. No posve je sigurno da ona ozbiljno računa na još jedan mandat i da je tome cilju sve podredila. U izrazito personaliziranoj kampanji u kojoj svoju osobu želi konfrontirati onoj lidera SDP-a Zorana Milanovića, okružit će se mladim, korupcijom neopterećenim ljudima. Pritom, premijerka ozbiljno računa na stranačku infrastrukturu i potporu svih u stranci. Nedavno je bila s članovima Kluba utemeljitelja HDZ-a koji su joj ponudili potporu.

Ona će biti i jedina govornica, osim predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a, na Skupštini Kluba utemeljitelja HDZ-a koja će se održati 4. prosinca u Dugopolju. Očekuje se snažan i motivacijski govor premijerke Kosor koji će označiti početak njezine utrke za još jedan mandat na čelu Vlade. Pozvani su, kako čujemo, i Vladimir Šeks, Andrija Hebrang i Darko Milinović, kao utemeljitelji, ali oni neće govoriti. Premijerka je uvjerena da će u stranci koja ima 220 000 članova moći izabrati najbolje za taj posao. Namjera joj je pomladiti stranačko vodstvo, ali pritom neće presjeći kontakte sa stranačkim doajenima.

Premijerka Kosor već se dulje želi riješiti nekih ministara. S nekima nije mogla u izravan sukob jer su jednostavno prejaki u izbornoj bazi, kao što je to ministar Kalmeta. No ipak se odlučila riješiti najomraženijih ministara u javnosti, Milinovića i Šukera. Kako doznajemo, Božo Biškupić, kome nitko ne prigovara zbog stručnosti, u toj se skupini našao zbog zamora. On je ministar kulture više od sedam godina, a bio je blizak prijatelj Ivi Sanaderu s kojim je putovao po svijetu zaradivši tako nadimak "Sanaderov fotograf".

Navukli bijes kolega?
Ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade te zamjenik predsjednice HDZ-a D. Milinović svoju je marginalizaciju isprovocirao intervjuom u Globusu u kojem je javno posumnjao u izborni rezultat HDZ-a na idućim parlamentarnim izborima, ali i iskazao ambiciju za preuzimanjem HDZ-a. To je samo ubrzalo njegov odlazak, kao i njegovi "netaktični" istupi u javnosti.

Ministar Šuker također je na sebe navukao bijes kolega svjedočeći pred istražnim povjerenstvom za Inu. To se nastavilo njegovim sukobom s ostalim ministrima koji se sve glasnije suprotstavljaju njegovim istupima u javnosti, ali i na stranačkim sastancima.

Komentara 196

KE
Kopic Elizabeta
06:53 23.11.2010.

Pa ovo što radi sigurno je dobar posao,ali možda i opasan za nju.

TE
Testera
23:44 22.11.2010.

Zanima me ko će normalan doći u vladu. Kao što Index piše, treba biti hrabar i sjesti na samo par mjeseci na brod luđaka.

ZU
zuba
23:45 22.11.2010.

KAJ JE vjer.domo...po tvome komentaru ispada da si ti iz kradezea..propalico sugava!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije