Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naplaćivanje poreza

Lista dužnika: Otkrili 10.500 povezanih tvrtki koje su varale

porezni dužnici,objava (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.08.2012.
u 14:24

Po kratkom postupku - proboj pravne osobnosti neće se utvrđivati na sudu, već u Poreznoj upravi

Tri tjedna od javne objave državna je blagajna punija je za 36,3 milijuna kuna, koliko su dosad porezne vlasti naplatile od 693 dužnika s liste. Skromna je to svota ima li se na umu da se na hrvatskom stupu srama nalazi 102.000 imena tvrtki i građana koji su dužni 30 milijardi kuna. Javna objava dužnika tek je početak, a ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec najavljuje drugi korak u postupku naplate – sjedanje na privatnu imovinu dužnika.

Na rubu zakona

Porezne su službe otkrile da se među dužnicima nalazi 10.500 povezanih osoba, tvrtki koje imaju jednog ili više zajedničkih vlasnika koji su dulji period poslovali mimo ili na rubu zakona, prebacivali novac s računa jedne na drugu tvrtku i tako izbjegli plaćanje obveza. Ta društva duguju državi oko 12 milijardi kuna.

– Izdvojili smo prvih 600 povezanih društava koja smo pozvali da se očituju i protiv njih pokrećemo upravni postupak koristeći se odredbom o proboju pravne osobnosti – kaže Nada Čavlović-Smiljanec.

Izmjena Općeg poreznog zakona, koja je legalizirala javnu objavu dužnika, omogućila je poreznim vlastima da se u naplati poreznog duga posluže institutom proboja pravne osobnosti, odnosno da dug naplate iz imovine vlasnika ili direktora tvrtke ako se utvrdi da su kršili zakone.

Neplaćanje poreza, izvlačenje imovine, svjesno varanje vjerovnika i druge raširene pojave godinama su kaznena djela i u Hrvatskoj, ali rijetko se za njih odgovaralo, jer je malo tko išao na sud, a tko je i pokušao, obeshrabrile su ga godine parničenja. Nakon što se u srpnju promijenio Zakon, postupci utvrđivanja odgovornosti za neplaćene poreze više neće ići na sud, već u upravni postupku pred poreznom upravom.

Ravnateljica porezne uprave kaže da je njihov plan do kraja godine pročešljati svih 10.500 povezanih društava i dug naplatiti iz imovine njihovih vlasnika i odgovornih osoba.

– Baza podataka kojom raspolažemo pokazuje da se radi o osobama koje su osnivale lance poduzeća, prebacivale imovinu iz jedne u drugu tvrtku, uzimale pozajmice koje nikad nisu vraćale i slično. Tražit ćemo odgovornost direktora, članova uprava i vlasnika za nastale dugove. U sudskom postupku takvi procesi trajali su od pet do deset godina, ali mi ćemo sve odraditi do kraja godine – kaže N. Čavlović-Smiljanec.

Lista svaka tri mjeseca

Upravne postupke nad povezanim društvima vodit će 700 službenika Porezne uprave koji su tijekom ljeta prošli sve potrebne pripreme. Prije nego što se promijenio Opći porezni zakon, najbrojnije su kritike išle upravo na odredbu kojom se proboj pravne odgovornosti utvrđuje u upravnom postupku.

Porezna uprava, kažu poduzetnici i stručnjaci okupljeni oko HUP-a, nije dovoljno stručna za taj posao, a boje se i da bi mogli biti i pristrani. Najavljeno je rušenje tog zakona pred domaćim i stranim sudovima. No, ti prigovori nisu pokolebali ministra financija Slavka Linića koji se početkom ljeta pojavio na stručnoj tribini i odvratio da se nalazimo u vremenima koja traže oštre poteze. Nova će lista poreznih dužnika biti objavljena potkraj listopada, svaka tri mjeseca, a u međuvremenu sa stare će se brisati samo oni koji otplate dug.

>>Pogledajte listu poreznih dužnika! Tempo, HRT i Pan najveći dužnici

>>'Bivša je vlada kriva što se dug od 52 mlrd. kn nije dosad spominjao'

Komentara 24

SJ
Super Jura
14:51 22.08.2012.

@flick "Neka za početak komunisti narodu vrate ono kaj su nacionalizirali 1945. Zašto ne bi počeli od toga? " --------------------------------------------------------------- Zasto bi poceli od 1945.? Ajmo poceti od stoljeca 7. kad smo se tu naselili pa da vidimo tko je kome sto uzeo

ZE
zeitgeist...
14:56 22.08.2012.

flick Ono što je oduzeto 45e, vraćeno je 90e i vrijedilo je nekoliko stotina puta više, dok sada to isto vriijedi manje, nego 45e.

FL
flick
14:32 22.08.2012.

Neka za početak komunisti narodu vrate ono kaj su nacionalizirali 1945. Zašto ne bi počeli od toga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije