Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar ne odustaje

Linić: Porez na imovinu rezerva mi je za 2014.; HNS: Ništa od toga!

linić
Patrik Macek/PIXSELL
28.09.2013.
u 21:08

Za uvođenje poreza na nekretnine, upozoravaju u HNS-u, prvo treba srediti situaciju u gruntovnici i katastru.

Porez na nekretnine je zlatna rezerva za iduću godinu. To je porez koji se u Europi naplaćuje. Po prihodima smo siromašni, po imovini bogati. Ne može se samo po prihodima plaćati poreze. Polako moramo i po bogatstvu plaćati poreze. Ja od njega ne odustajem i samo čekam trenutak.

Poručio je to u svom intervjuu Novom listu ministar financija Slavko Linić i tako ponovno zagolicao sve vlasnike kuća, stanova, vikendica... Podsjećamo, Linić je u Banskim dvorima koncem godine predstavio svoj prijedlog poreza na nekretnine koji se trebao početi primjenjivati od travnja 2014. godine.

No, zbog žestokih pritisaka koalicijskih partnera IDS-a, HSU-a, a posebice HNS-a, od zakona je Vlada na kraju odustala. Ali ne i Linić, što ne iznenađuje s obzirom na podatak da 90 posto Hrvata živi u vlastitoj kući ili stanu, a još 180 tisuća obitelji posjeduje i vikendicu. Ipak, sudeći po raspoloženju u HNS-u, i ovaj put sve bi moglo ostati na Linićevim željama.

– Mi smo vrlo jasni od početka u toj priči. Uvođenje novih poreza moguće je tek kada se popravi gospodarsko stanje i kada krene rasti BDP, i to ne sa 0,7 posto na 1 posto, već kad naraste barem 2-4 posto. U ovakvoj situaciji kakvu imamo danas porezna presija je loša – kaže naš izvor iz HNS-a. Ionako se, dodaje, otišlo već predaleko da bismo mogli doći u situaciju da više nećemo imati kome što uzeti.

– Osim toga, za uvođenje poreza na nekretnine treba napraviti cijeli niz predradnji. Prvo, treba srediti katastar i gruntovnicu. A to je sve sada neuređeno. Pogledajte samo Sloveniju. Oni su se za taj porez pripremali 10 godina – tvrdi naš izvor.

Time su u HNS-u odmah i demantirali Linića koji je u intervjuu rekao kako ne vjeruje da je BDP bio razlog zbog kojeg u HNS-u nisu htjeli podržati porez na nekretnine. Po Liniću, rast BDP-a s porezom na nekretnine nema veze. Već su naš najveći problem jedinice lokalne samouprave.

– Od njih treba krenuti inicijativa da imaju kvalitetne prihode, koji neće ovisiti samo o dohotku i oporezivanju radnika i umirovljenika, nego bogatih, pogotovo onih koji svoje bogatstvo ne koriste – kaže Linić.

>>'U narednih 5-6 godina Hrvatska će se neprekidno zaduživati'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije