Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klara Sabljak (23) nakon smrti djeteta i dalje se bori za život

Lijekovi za svinjsku gripu ne djeluju, pluća se u žrtava raspadnu

zlatko sabljak
Dalibor Urukalović/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
14.01.2010.
u 18:49

Premda drugi val svinjske gripe polako jenjava, infektolozi strahuju od mogućnosti trećeg vala virusa s još težom slikom bolesti. Virus izaziva teške upale pluća, no liječnici ne znaju zašto se ne mogu izliječiti

Premda drugi val svinjske gripe polako jenjava, infektolozi strahuju od mogućnosti trećeg vala virusa s još težom slikom bolesti. Naime, na Odjelu intenzivne njege zagrebačke Klinike za infektivne bolesti od posljedica teških upala pluća koje je virus H1N1 izazvao još se za život bore četiri mlada čovjeka među kojima je i 23-godišnja majka Klara Sabljak.

Upala na upalu

Infektologe zabrinjava neizlječiva upala pluća koja odnosi živote mladih i zdravih ljudi, a za koju unatoč naporima, liječnici još nemaju rješenje.

– Riječ je o teškim virusnim upalama pluća, poput one u pacijentice Klare Sabljak koje unatoč liječenju ne prolaze – istakao je prof. Beus.

Stručnjaci razmišljaju o tri moguća razloga "neizlječivosti" upala koje izaziva H1N1.

– Jedan je da se virus "začahuri" u plućima, drugi autoimuna reakcija organizma, a treći stvaranje ugrušaka u sićušnim kapilarama pluća – otkriva prof. Beus i dodaje da ni kortikosteroidi (koji se daju u autoimunih oboljenja), ali ni heparin (lijek protiv ugrušaka) ne mogu spasiti neke od mladih pacijenata.

– Pokušavamo na sve načine spriječiti razvoj tih oboljenja pa pacijentima u teškom stanju dajemo maksimalno dopuštene doze lijekova, no oni kao da ne djeluju – objašnjava infektolog. Zabrinjava i neobična slika bolesti.

Ne znaju što radi plućima

– Klara je nakon 10-ak dana na aparatu ECMO pokazivala znakove poboljšanja pa smo je čak priključili samo na respirator, no onda se sve naglo pogoršalo – ističe prof. Beus.

Činjenica je, kaže, da je ono što virus "radi" ljudskim plućima još nepoznanica, a obdukcije na umrlima pokazuju da su im se pluća jednostavno raspala.

Ključne riječi

Komentara 6

JM
ja-ma
19:32 14.01.2010.

I još nešto.U emisiji koja je prije dva mjeseca bila na National Geographicu,a govorila je o svinjskoj gripi je objašnjeno zašto se pluća raspadnu.Oni su to objasnili opširno,a ja ću vrlo kratko.Uglavnom,virus se ugnjezdi u plućima i organizam se počinje braniti na više razina,a zadnja opcija je uništenje upaljenog tkiva pluća,no kako je žarišta mnogo organizam uništi vlastita pluća.Dakle,autoimuna reakcija organizma bi bila rješenje zagonetke.

OB
-obrisani-
12:56 16.01.2010.

\"pluća se u žrtava raspadnu\" ================ 0 Ma što je aktuelan ovaj bosanski polupismeni jezik da to nije normalno. Nije ni čudo da su postavili cirkusanta Bandića za svog kandidata za predsjednika. Šta se na hrvatskom jeziku to ne piše ovako \"pluća se u žrtvama raspadnu\" ?

OB
-obrisani-
18:38 16.01.2010.

Jama....nije tocno....oralno bi morao pojesti tonu vitamina C dnevno.......Vitamin C je u tom slucaju ( a nije to jedini , jedan americki doktor to upotrebljava poduze) u tekucem stanju i ubrizgava se kapaljkom direktno u krvotok......Izjedanje pluca slicno je bolesti scurvi ( nedostatak vitamina C. Iako u slucaju svinjske gripe raspad pluca uzrokuje cytokine oluja) i tekuci vitamin C to lijeci u 100 % slucajeva( U NZ su upotrijebili 50 grama)........If 60 grams of sodium ascorbate does not reverse the symptoms given over 3 to 4 hours, then 120 grams in 1000 cc or 180 grams in 1500 cc may be administered.  When enough ascorbate is given rapidly enough, it will eliminate the symptoms because the symptoms are mediated by free radicals.  If enough electrons are made available through massive doses of ascorbate it will eliminate the symptoms including all the inflammation.  It is matter of chemistry, not medicine.  Those who would counsel that this is not true are either fools or part of the genocidal suppression of knowledge about ascorbate......... The Swine Flu (or Bird Flu) is a particularly severe form of influenza. It should probably be called Poultry Flu, since almost all of the 150 or so human infections have come from domestic poultry. [3] Interestingly, the symptoms of swine flu ( and avian flu) include hemorrhages under the skin, and bleeding from the nose and gums. These are also classical symptoms of clinical scurvy, which means a critical vitamin C deficiency is present. This means that vitamin C (ascorbate) is needed to treat it. Severe cases may require 200,000 to 300,000 milligrams of vitamin C or more, given intravenously (IV) by a physician. This very high dosing may be needed since the Avian Flu appears to consume vitamin C very rapidly, similar to an acute viral hemorrhagic fever, somewhat like an Ebola infection. Vitamin C ekspert Dr. Robert Cathcart, M.D., preporucuje vrlo visoku terapeutsku dozu vitamina C . Za tesku prehladu 60,000 do 100,000 miligrama/dnevno. Za influenzu 100,000 to 150,000 mg/dnevno. Za svinjsku ( ili pticju ) gripu, 150,000 to 300,000 mg/dnevno tekuceg vitamina C direktno u krvotok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije