Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAS LJEKARNIKA

Liječnici i ljekarnici trebali bi surađivati više nego dosad

Biljana Petrinec
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
01.04.2014.
u 08:32

Nisu protiv novih poslova, ali traže stručnu edukaciju, primjereno preuređenje ljekarni, adekvatno plaćanje....

Trenutačno za takvo što nema uvjeta, no mogli bismo pružati dodatne usluge, recimo mjeriti tlak ili glukozu u krvi pa čak i cijepiti, no da bi do toga došlo najprije treba izmijeniti neke zakonske propise, obavezno dodatno educirati ljekarnike, povećati im broj u ljekarnama te sve te nove poslove dodatno i adekvatno platiti.

Tim su nam riječima, na najavu HZZO-a da bi ljekarne mogle preuzeti dio usluga primarne zdravstvene zaštite (praćenje kroničnih nezaraznih bolesnika) uzvratile voditeljice triju zagrebačkih ljekarni.

Preuređenje ljekarni

– Podrazumijevalo bi to i dodatno preuređenje ljekarni jer takve usluge zahtijevaju i posebne prostorije i posebne uvjete rada – dodala je voditeljica gradske ljekarne u Draškovićevoj ulici Biljana Petrinec(na slici) koja ove godine, nakon 40 godina staža, odlazi u mirovinu. Iskusna magistra farmacije sjeća se da su na početku njezine karijere ljekarnici pripremali jako puno magistralnih pripravaka koje su radili prema donesenim liječničkim receptima za točno određenog pacijenta i uvijek su morali biti svježi. Bile su to razne kreme, masti, emulzije, sirupi, kapi... Danas je ta praksa spravljanja pripravaka u ljekarnama malo i zanemarena.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

(Foto:Robert Anic/Pixsell)

– Uglavnom nas se tretira kao trgovce, pa ako ćemo govoriti u tom kontekstu, onda su ljekarnici vrlo obrazovani i odgovorni trgovci. Mi nismo samo “šalter” i nismo samo dodavači lijekova s polica. Svakih pet godina moramo obnoviti licenciju. I trebalo bi biti više povjerenja prema nama. Recimo, mi ne smijemo bez liječničkog recepta izdati sedative i antidepresive, a dogodi se da nas čovjek taj tren zamoli za pomoć zbog visokog tlaka. Mi znamo što učiniti, ali to ne smijemo. Zato bi liječnici i ljekarnici trebali i više surađivati – ističe B. Petrinec.

Prave diplome

A njezina kolegica Dubravka Balija, također vrsna i iskusna voditeljica ljekarne u Maksimirskoj, te mlađa voditeljica ljekarne u Masarykovoj Ana Kadvanj posebno naglašavaju stručnost svih onih koji rade u ljekarnama. Jednom godišnje obavezno prolaze dodatnu edukaciju i svi imaju diplome. Ne falsificirane ili plagirane nego prave.

>> Hoće li nas ljekarnici uskoro i cijepiti?

>> Je li previše zaposlenih? Imamo više liječnika od Belgije i Slovenije

Komentara 4

Avatar gladnijura
gladnijura
09:37 01.04.2014.

Ruku na srce, ali ljekarni ima na svakom uglu, skoro kao i pekarnica. Ili je ta grana trgovine plodonosna jer su lijekovi skupi pa je i marža visoka, ili smo mi teško bolestan narod koji se održava samo lijekovima.

ER
erebus
09:44 01.04.2014.

OBLIKOVANJE MALOPRODAJNE CIJENE GOTOVIH LIJEKOVA Najmanji iznos marže: 10% Najviši iznos marže: 35% Iznimno za citostatike, lijekove protiv AIDS-a i lijekove koji se izdaju u dugotrajnoj terapiji (npr. hepatitis C, liječenje steriliteta i dr.) primjenjuje se iznos maloprodajne marže najmanjenje 2% a najviše prema prihvaćenom modelu diferencirane marže. U posebnim (izvanrednim) stanjima (epidemije, pandemije i sl.) HLJK može odrediti poseban iznos maloprodajne marže za gotove lijekove koji odstupa od utvrđenog načina izračuna. Kod izdavanja lijekova zdravstvenim ustanovama i pravnim osobama na narudžbenicu, ili su predmet ugovaranja putem javnog natječaja dopušteno je odstupanje od 10% od maloprodajne marže prema ovoj odluci. Na uvjete plaćanja ljekarna može odobriti najviše iznos popusta od 10%. MALOPRODAJNE DIFERENCIRANE MARŽE ZA GOTOVE L1JEKOVE OD 10 – 35% Cijena lijeka na veliko po pakiranju (u kn) MARŽA 0,00 – 100,00 35 % 100,01 – 200,00 30 % 200,01 – 300,00 25% 300,01 – 500,00 20% 500,01 – 1000,00 15% Iznad 1000,01 10% Maloprodajne diferencirane marže za gotove lijekove u slobodnoj prodaji od 10 – 35% ne primjenjuju se na gotove lijekove koji sukladno rješenju Agencije za lijekove i medicinske proizvode mogu biti u prometu u specijaliziranim prodavaonicama na malo lijekovima (lijekovi s režimom izdavanja BRX).

ER
erebus
09:46 01.04.2014.

marže u npr. prodavaonicama namještaja, obuće, odjeće 300-500% ( koliko znam zasigurno, vjerojatno i više)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije