Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivni intervju

Libijski veleposlanik: "Mesić šalje pozdrave Gadafiju, a on to cijeni"

\'23.03.2011., Libijsko veleposlanstvo, Narodni Biro Velike Socijalisticke Narodne Libijske Arapske Dzamahirije, Gornje Prekrižje 51b, Zagreb - Abdulkarim Naas otpravnik poslova.  Photo: Goran Stanzl/
Goran Stanzl/PIXSELL
25.03.2011.
u 12:25

Otpravnik poslova libijskog veleposlanstva u Zagrebu Abdulkarim Naas o hrvatskom, ali i Mesićevu stavu

Otpravnik poslova libijskog veleposlanstva u Zagrebu Abdulkarim Naas u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list iznio je stav svoje zemlje glede savezničkih napada te ocijenio ponašanje Hrvatske, kao i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Kako komentirate stav Vlade RH o Libiji?

- Žao mi je što je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u ime Hrvatske vlade dao legitimitet napadu na Libiju jer su naše dvije zemlje do izbijanja sukoba imale izvanredan gospodarski odnos. Vlada RH, očito, zaboravlja da velik broj hrvatskih tvrtki ima ugovore s Libijom i da je mnogo hrvatskih radnika radilo u Libiji. Naime, libijska se vlast osobno angažirala oko njihova izvlačenja iz zemlje jer su upute pukovnika Gadafija bile da učinimo sve da bi se državljani Hrvatske izvukli živi i zdravi iz ovog pakla. A da smo uistinu učinili sve po tom pitanju, govore i mnoga pisma zahvale. Direktor Viadukta također nam je poslao pismo zahvale, ali ne mogu ne spomenuti tri hrvatske medicinske sestre koje rade u bolnici u Tripoliju, a koje su odbile otići iz Libije, kako su rekle, u trenutku kad su najpotrebnije. Te su žene naše heroine i zbog njihove plemenitosti cijela im Libija skida kapu.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zalaže se da se rezolucija o zabrani zone letenja proglasi gotovom i da se prekinu daljnje vojne akcije?

- Stjepan Mesić uistinu je veliki prijatelj Libije i njezina naroda. Kad su izbili nemiri, došao je do mene i pitao: “Kako i na koji način mogu pomoći?! Želite li da budem posrednik između vas i oporbe?! Da pokušamo riješiti taj problem mirnim putem?” Bio je iskreno tužan zbog svega što se događalo u Libiji i zamolio me da Libijcima i njihovu vođi zaželim zdravlje, mir i što skoriji povratak u mirne vode. U ovakvoj situaciji njegov je stav od neprocjenjive vrijednosti. On je, za razliku od drugih, ostao dosljedan i ostao prijatelj. Onim što je o rezoluciji UN-a govorio za vaše novine, da nitko ne zna gdje i kamo vodi ta operacija, on je zapravo dao do znanja da su njezini ciljevi okupacija Libije. No, vjerujte mi, pukovnik Gadafi vrlo dobro zna što se događa izvan Libije i tko su mu pravi prijatelji.

Je li Stjepan Mesić slao kakve poruke Gadafiju otkako su počeli nemiri?

- Pukovnik Gadafi primio je brojne pozdrave i poruke od Stjepana Mesića. To je jedna plemenita i suosjećajna gesta koju je uputio i nama u veleposlanstvu i pukovniku Gadafiju u Libiji, a koja zaista mnogo znači. A reći ću vam jednu stvar – pukovnik Gadafi sin je plemena i pustinje, a plemenski ljudi nikada ne zaboravljaju dobro što su im učinili prijatelji. A Stjepan Mesić je uistinu pokazao da je prijatelj.

*Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka

Komentara 92

DU
Deleted user
14:50 25.03.2011.

Važno je da je Jandroković ulizica dao potporu lopovima kakva je i njegova stranka. Stranka lopova za lopove iz EU.

BA
balance
16:12 25.03.2011.

Libijski veleposlanik:\"Mesic salje pozdrave Gadafiju,a on to cijeni\" Vjerojatno je bilo sa muzickom zeljom!!! \"Letu stuke letu avioni da poruse Libijski domovi\"

Avatar abcd
abcd
13:39 25.03.2011.

vidim,proradio hdz lobi ocjenjivanja. zar stoko hadezovska nemate nista pametnije za raditi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije