Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WikiLeaks

Libija je sljedeća domina koja će se srušiti u arapskom svijetu

Libijski predsjednik Gaddafi
REUTERS/PIXSELL
07.02.2011.
u 10:22

Gaddafijeva djeca rasipaju državnu zaradu od nafte i zavode teror oko sebe, što izaziva zasad još potisnut bijes Libijaca

Američke depeše koje su procurile zahvaljujući WikiLeaksu otkrivaju nasilje i korupciju koji vladaju u obitelji libijskog predsjednika Gaddafija i prikazuju Libiju kao zemlju s gorom upravom od Tunisa i Egipta, piše BBC.

Ti dokumenti opisuju kako su obiteljska pohlepa, suparništva i ekstremna ponašanja komplicirala britanske i američke napore da normaliziraju odnose s Libijom, nakon što je ona odustala od nuklearnog oružja i osudila terorizam.

Gaddafijeva djeca rasipaju državnu zaradu od nafte i zavode teror oko sebe, što izaziva zasad još potisnuti bijes Libijaca, otkrivaju dosad neobjavljene depeše, koje sugeriraju da je Libija daleko od stabilne zemlje te da bi njezin autoritarni režim mogao biti sljedeća domina koja se ruši u arapskom svijetu.

Ključne riječi

Komentara 19

ST
Stockholm
11:42 07.02.2011.

Gadafi moze novcem od nafte kupiti svoje malobrojno pucanstvo. Ako ne napravi nesto sto brze u cilju podizanja zivotnog standarda svojih podanika, odljetit ce ...

LI
lija11
10:40 07.02.2011.

Pa Gadafi je školu završio kod nas , teško budu njega skinuli isto ko i HDZ .!

PA
patria
11:08 07.02.2011.

Baš sam se pitao kada će i Gaddafi doći na red da izgubi vlast, ali on još uvijek ima jedan u arapskom svijetu jako važan stabilizirajući faktor, naftu, i usto i još ne preveliko stanovništvo, pa se dosada uvijek nekako znao održati. Sedamdesetih i osamdesetih se zahvaljujući novcu od skuplje nafte nasukao gomilom sovjetskog i nešto francuskog, talijanskog i jugoslavenskog naoružanja, pa je taj smiješni socijalističko-islamistički megaloman umislio da je njegova tadašnja Libija sa jako malo stanovnika, ali zato sa puno nafte, nekakva velesila na sjevernoafričkom i mediteranskom prostoru, ili možda čak i šire i da se može slobodno nametati svojim susjedima kako god hoće njegovi mušičavi hirovi i umišljena veličina, da se može čak otvoreno sukobljavati i sa SAD-om i ucjenjivati Frnacuze i Talijane, što ga je sve odvelo u niz nepotrebnih ratova koji su iscrpljivali državu i umješanost u međunarodni terorizam. Osamdesetih je dozlogrdio SAD-u i nakon nekoliko incidenata i terorističkih provokacija Amerikanci su ga dobro izbombardirali u njegovu dobro branjenu zračnom prostoru i nakon što je jedva ostao živ pomalo se počeo otriježnjivati i shvaćati gdje mu je mjesto. Nakon propasti savezničkog SSSR-a i sankcija koje su teško pogodile zemlju i uzdrmale njegovu vlast, a u uvjetima brzog porasta stanovništva, socijalnih nemira i jačanja islamističkog ekstremizma, a pogotovo nakon što je vidio na Saddamovu slučaju kako prolaze tvrdoglavci u sukobu sa SAD-om, Gaddafi je odlučio prijeći preko svoga ega, progutati ponos i spasiti svoju vlast i lagodan bogataški život arapskog diktatora. Pomirio se sa SAD-om i Zapadom, priznao odgovornost za teroristička djela, platio odštete i odrekao se razvoja oružja za masovno uništenje, koje je iovako bilo samo njegov pusti san, i onda se nadao steći sklonost Zapada prikazujući se kao nekakav faktor stabilnosti. Sada taj stari autistični vlastodržac još samo može očekivati kada će neminovan razvoj događaja otpuhnuti i njegovu vlast, kao što je uostalom otpuhnuo i njegove nekadašnje saveznike i slične vlastodršce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije