Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRITANSKI MEDIJI:

Liberalni demokrati i konzervativci vrlo su blizu sporazumu

Nick Clegg
AFP
10.05.2010.
u 16:22

Pretpostavlja se da neće biti formirana prava koalicija koja bi liberalnim demokratima osigurala mjesta u vladi, već će umjesto toga biti formirana međustranačka vijeća.

Britanski konzervativci i liberalni demokrati nastavili su danas pregovore o sastavljanju vlade, a kažu da bi dogovor mogao biti postignut već danas.

Britanski mediji pretpostavljaju da neće biti formirana prava koalicija koja bi liberalnim demokratima osigurala mjesta u vladi, već da će umjesto toga biti formirana međustranačka vijeća koja bi se trebala baviti pojedinim važnim pitanjima, prije svega gospodarstvom i ustavnom reformom.

Glavni problem u pregovorima i jučer je bila izborna reforma. Pojedini istaknuti članovi liberalne stranke traže sigurna jamstva da će se sljedeći opći izbori odvijati po proporcionalnom sustavu.

Kompromis bi se mogao postići, piše Daily Telegraph, glasanjem u Donjem domu parlamenta. Zastupnici bi trebali odlučiti o eventualnom raspisivanju referenduma o izmjeni izbornog sustava.

Unatoč najavama da je sporazum na vidiku, laburisti još spremno čekaju da uskoče u pregovore. Jučer je otkriveno kako je proteklog vikenda održan tajni sastanak dosadašnjega laburističkog premijera Gordona Browna s vođom liberala Nickom Cleggom.

- Ako dogovor ne bude uskoro postignut, spremni smo poslušati što nam liberali imaju reći – poručuju laburisti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije