Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inauguracija
Povratak na članak

Lentu propisuje zakon, a nose je i Austrijanci i Finci

Lenta je, naime, predviđena Ustavom RH, a značenje, izgled i korištenje definirani su Zakonom o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika RH

Komentari 73

BA
bakulušić
19:15 29.01.2015.

Neka nam Predsjednica vrati ponos i dostojanstvo i neka prekine crvenu nit. Neka napravi samo to, napravila je puno.

VL
Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
19:43 29.01.2015.

Konačno imamo Hrvatsku predsjednicu , hocemo i hrvatska obilježja .

VL
Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
19:38 29.01.2015.

Strašno je da Kolindi izruguju zbog lente, a nitko ne postavlja pitanje postupanja prošla dva predsjednika koji su svjesno kršili zakon 15 godina zato što im se lenta doslovno gadi zbog toga što podsjeća na prvog hrvatskog predsjednika. Vrijede li zakoni samo za one koji nisu ljevičari?

VL
MM
mali mate56
20:12 29.01.2015.

Nakon Tuđmana imamo konačnopredsjednicu, ovih petnaest godina ostat će u povijesti velika crna rupa u nizu hrvatskih predsjednika, njih nitko nikada neće ni spominjati S hrvatskom predsjednicom u bolju budućnost ZA bolju Hrvatsku za HRVATSKU Hrvatsku a ne region.

VL
AP
apolon
19:36 29.01.2015.

Predsjednici mnogih zemalja EU u pojedinim svečanim situacijama nose lentu, samo kod nas se određeni političari srame toga....što mislite zašto???što mislite zašto???

VL
MM
mali mate56
20:17 29.01.2015.

Useljenici u Hrvatsku kroz bivše yugo komunističke institucije prihvatite Domovinu kao svoju državu, ili iskoristite slobodu koju vam Hrvatska nudi odite tamo od kuda ste došli

VL
Avatar deLusion
deLusion
19:52 29.01.2015.

Članak 26. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske kaže: "Predsjednik Republike Hrvatske nosi lentu u posebnim svečanim prilikama koje su vezane uz predstavljanje Republike Hrvatske: a) na Dan državnosti; b) pri; b) pri predaji priznanja; c) kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika; d) u drugim svečanim prilikama" Dakle, "nosi" a ne "može nositi". Toliko o izjavi da se lenta "izobičajila".

VL
DU
Deleted user
20:22 29.01.2015.

Jedino je starim pajdaškim drugovima Stipi i Ivi bilo mrsko nositi te lente, kao što im je bilo mrsko biti na čelu zemlje Hrvatske. Njih je palila moć, ne ljubav prema Domovini. A to će sada s novom predsjednicom biti posve drugačije.

VL
VL
????
20:21 29.01.2015.

Što se lente tiče, samo ću jedno reći. Kad je bivši predsjednik Mesić bio gost svoga austrijskog kolege na Opernom balu u Beču 2001. godine, nosio je austrijsku jer nije imao ili nije htio imati svoju. To graniči s veleizdajom. Naravno u hrvatskim medijima nitko to nije primijetio. Upišite u google: Stipe Mesić Opernball i kliknite na "slike".

VL
AP
apolon
19:51 29.01.2015.

Odgovor...Zato jer je u "nekima" još živo prisutan davno usađeni kripto-komunistički fenomen poistovjećivanja nacionalnih simbola sa nacionalizmom, takvima još nije jasno da je moguće biti nacionalno svjestan državljanin i istodobno biti kozmopolit!!!istodobno biti kozmopolit!!!

VL
CI
cicibela
20:17 29.01.2015.

Josipović nam je govorio da se nošenje lente "izobičajilo". On i Mesić Zakon shvaćaju kao običaj. Ako ti se običaj sviđa onda ga poštivaš, a ako ti se ne sviđa, kao što se njima ne sviđaju obilježja suverene države Hrvatske, onda ga ne poštivaš. Koliku su kaznu platila ta dva yugo aparatčika što nisu poštivala Zakon o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika RH ?

VL
Avatar Kamocemo
Kamocemo
20:24 29.01.2015.

znači mi nismo imali predjednika stipu i ivu ... ako nisu po zakonu ustoličeni znači da su tu bili protivno zakonu

VL
DO
dobar
21:20 29.01.2015.

Ako zakon to propisuje to nam govori da su ova dva prethodna predsjednika svjesno krsila zakon i sramili su se nositi lentu da je to kojim slucajem bila sa petokrakom i Jugobojama itekako bi je bili prigrlili. Srecom rijesili smo se antihrvata i u povijesti ce biti spomenuti samo u fusnoti kao nekakovi predsjednici Hrvatske koji su se sramili simbola drzave kojoj su bili na celu. Bravo Kolinda vrijeme je da opet podignemo instituciju predsjednika Hrvatske na ponos i diku svih domoljuba i Hrvata a ovi drugi neka pate. Ako zakon propisuje Lentu zasto Mesic i Josipovic nisu je nosili i time svesno krsili zakon o drzavnim simbolima . Ta dvojica mrzili su sve sto je Hrvatsko i sto je podsjecalo na Hrvatsku jedino su voljeli zlocinacku kapu partizanku i krvavu crvenu zvijezdu pod kojim simbolima su ucinjeni strasni zlocini zato smo sa drzavom dogurali u propast jer smo imali predsjednike koji su radili na zatiranju Hrvatske drzave a velicanju Srboslavije.

VL
BR
brle
02:42 30.01.2015.

ne zaboraviti prekrojiti i onu bijelu titinu marsalku, i pletere malo pojacati, ipak nije vidjena vec prilicno vremena! obavezno rakete dovesti, barem tri preleta cijele eskadrile sa barem po tri pilota na jednu kabinu!

VL
GU
gustirna
21:35 29.01.2015.

Jugokomunisticki novinari sa nove tv donijeli su cijeli tv prilog o lenti u kojem su rekli da lentu nije obavezno nositi i zato da njihovi drugovi mesic i jusup to nisu radili......blablabl......da li namjerno ili po nalogu ali vjerujem da su drugovi pokusali opravdati svoje drugove pod cijom kontrolom rade.zamislite nisu znali dano lenti postoji zakon i da su njihovi takozvani svrseni pravnici mesic i jusup krsili zakon...zbog mrznje prema tom hrvstskom simbolu.....

VL
IB
iva.begovic
21:43 29.01.2015.

Predsjednik Tuđman je volio simbole državnosti: od počasne garde, čuvara pečata, lente, gornjeg i donjeg doma Sabora i sl., te je propis takav kakav jest. Omogućuje novoj predsjednici da se odluči zakititi u svečanoj prilici, ništa tu nije sporno. A. A ovom smo eto prilikom saznali ima puno južnoameričkih država koje također imaju lentu jer su obilježja države naročito omiljena i pogodna za diktatorskere režime kojih je u povijesti bilo puno na tom području. Zašto pak od europskih naroda lentu imaju samo Finci i Austrijanci? Mislim da su i tu presudni povijesni razlozi: Austrija je do 1 svj. rata zauzimala dobar dio Europe i bila svjetska velesila. Zašto Finska? nemam ideju ali pretpostavljam zato što je okružena jakim susjedima: Rusijom i Švedskom. Svaka od tih država ima doista bogatu povijest vlastite državnosti, a kod nas je to više lječenje kompleksa. I kao takvo možda malo smiješno u očima stranaca ali meni se čini posve razumljivo i bezazleno.

VL
AS
antun sklepic
06:18 30.01.2015.

jednog će dana shvatiti da je 90% dijaspore podržava a 49% istinskih hrvata ne voli ali baš domicilnih hrvata ne nekih dotepenaca koji su nas opljačkali.

VL
Avatar Dameanu
Dameanu
02:25 30.01.2015.

Ma neka i krunu na glavu stavi.

VL
FL
feliks.lorenz942
09:15 30.01.2015.

Još samo fali kruna, žezlo i "jabuka" i eto - kazalište, ako predsjednička garda - propjeva, a uzjahani konji - zaplešu. To, što građani gotovo prosjaće i mladi bježe iz Lijepe "njene" - nikom ništa. "Predstava če sve to "ukrasiti".

VL
Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
21:29 29.01.2015.

Kako tebe lenta podsjeca na Hrvatsku? Sta ima lenta sa hrvatskom povjescu? Znas tko je nosio lentu? Onaj talijanski princ kog je Pavelic proglasio za hrvatskog kralja. To je povjest kojom se ponosis?

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.