Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladin plan

Legalizacija bespravne gradnje: Za "papire" 100.000 kuna!?

gradnja
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
27.05.2011.
u 21:00

U Rogoznici od 2500 kuća nije legalizirana ni jedna, a na Viru samo njih stotinjak.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je legalizaciju čak 150.000 kuća u Hrvatskoj, što je gotovo sva bespravna gradnja, no pitanje je hoće li u tom planu i uspjeti. Naime, legalizacija dijela tih kuća moguća je i u ovom trenutku, jer lokalne vlasti mijenjaju prostorne planove, no nju valja i platiti, a mnogi vlasnici jednostavno nemaju potrebnih 40, 50, 100 ili 150 tisuća kuna, koliko valja izdvojiti za najvišu stavku legalizacije, komunalni doprinos kojim se pune lokalni proračuni. Tu su i drugi nemali izdaci. Valja, tako, platiti arhitektu koji mora nacrtati već gotove kuće, priložiti dokaze o mehaničkoj otpornosti i stabilnosti, što može dati samo ovlaštena osoba čiji rad valja platiti i tako dalje.

Ministar graditeljstva Branko Bačić najavio je da će naknada za tu legalizaciju biti podijeljena između lokalnih vlasti i državnog proračuna, pa su načelnici već počeli prosvjedovati zbog te podjele novca s državom, ali pitanje je – hoće li priljeva novca uopće biti.

*Može li uspjeti Vladin plan da se ozakoni 150.000 kuća, a u proračune slije 7 milijardi kuna? Više o tome pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote!

Komentara 119

OB
-obrisani-
00:28 28.05.2011.

feudalac Dali ti imaš neki zdrastveni problem!?

VA
vatra
00:36 28.05.2011.

chemica pišeš o nečem o čemu nemaš pojma

VA
vatra
00:27 28.05.2011.

krepajte govna komunjarska znate li vi išta nego živjeti na grbači sirotinje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije