Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trojanski konj

Lažni MUP od građana traži 500 kuna jer su skidali glazbu

upozorenje
MUP
04.10.2012.
u 17:00

Policija zatrpana pozivima građana koji ih mole da im otključaju računala, a zapravo su platili hakerima

U jeku velike kampanje protiv ilegalnog skidanja glazbe i videosadržaja s interneta, hakeri su smislili originalni "upad" u željeno računalo, a kako bi se domogli podataka i novca, iskoristili su autoritet policije. 

Iz Ministarstva unutarnjih poslova obavijestili su kako su zatrpani pozivima građana koji ih mole da im otključaju računala. Platili su, kažu, 500 kuna, koliko je bilo traženo, a istekao je rok od 72 sata. Svi oni dobili su poruku "policije", odnosno, u jednom im se trenutku na zaslonu računala pojavila poruka kako su se ogriješili o zakon i da su na računalu otkrivene navodne ilegalne radnje –  skidanje glazbe, dječja pedofilija i sl. Lažni MUP zastrašio ih je mogućom kaznom od dvije do 500 prosječnih plaća ili oduzimanjem slobode na deset godina, a alternativa je, piše u poruci, uplata 500 kuna putem PaySafe kartice nakon čega će računalo biti otključano u roku od 72 sata.

Riječ je zapravo o virusu tzv. „GVU Trojan“ koji vrši „otmicu“ računala, a iz policije poručuju da ne provode nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava. 

GVU Trojan je virus koji nakon zaraze računala onemogućuje pristup radnoj površini Windowsa, upravitelju zadataka (taskmanager), bazi podataka (registry) i korisniku onemogućuje rad, a na isti ili sličan način pojavio se u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a.

Zato, ne plaćajte ništa nego se obratite policiji koja je objavila i preporuku kako se izbaviti iz situacije. 

Najprije treba pokrenuti računalo u Safe modu, držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama „Safe mode with Networking“ te pritisnuti ENTER, logirati se na računalo, pokrenuti Internet Explorer i downloadati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala te po završetku ponovno pokrenuti računalo.

>>Za ilegalno skidanje glazbe Britancima i do 10 godina zatvora?

>>Europski parlament većinom glasova odbacio ACTA-u

Komentara 18

DR
drznedaj
17:47 04.10.2012.

Haha, a je i kod nas napokon to doslo :)

OB
-obrisani-
18:23 04.10.2012.

Ni slucajno da bi platili,novac ode a racunalo ostaje zakljucano.... Banda prevranata kojoj treba stati na rep i posteno po djepu udariti da im takvo nesto nikad vise na pamet palo nebi.... Meni je racunalo bilo prije mjesec i poll zatvoreno... Nisam nasjela gluposti nego sve novo instalirala ,a lopovi nek se slikaju.... znam da nisam zabranjenu glazbu (muziku ) skidala sa interneta...

GU
Gus2
17:23 04.10.2012.

MUP zaključava računala i ucjenjuje ljude da će dobiti 10 godina zatvora ili da uplate 500 kn putem PaySafe kartice O.o Šta sve naši ljudi neće po***iti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije