Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv prihvaćanja

Europski parlament većinom glasova odbacio ACTA-u

'11.02.2012., Zagreb - Na Zrinjevcu ispred Ministarstva vanjskih poslova organiziran je prosvjed protiv ACTA-e. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
04.07.2012.
u 13:13

Europarlamentarci vjeruju da je nakon takvog ishoda glasovanja ACTA za Europsku uniju mrtav sporazum

Europski parlament većinom glasova odbacio je danas kontroverzni antipiratski trgovinski sporazum ACTA. Za taj sporazum glasovalo je samo 39 eurozastupnika, čak 478 bilo je protiv, a 165 suzdržano. Europarlamentarci vjeruju da je nakon takvog ishoda glasovanja ACTA za Europsku uniju mrtav sporazum. No, Europska komisija mogla bi ga ponovno uputiti Europskom parlamentu ako Sud Europske unije, kojemu je ACTA upućena na razmatranje, zaključi da taj sporazum nije protivan ugovorima EU.

Današnji ishod u Strasbourgu  bitan je i zbog toga što je to prvi put da Europski parlament koristi ovlasti koje mu daje Lisabonski ugovor i odbija jedan trgovinski sporazum. Vijest je važna i za milijune građana koji su prosvjedovali ili potpisivali peticije protiv ACTA-e. Za Europsku komisiju, koja je je bila pokretačka snaga u višegodišnjim pregovorima oko ACTA-e, ovo je ozbiljan udarac.

Uoči današnjeg glasovanja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, svih pet nadležnih odbora Europskog parlamenta izjasnilo se protiv prihvaćanja ACTA-e. Četiri od pet najvećih političkih grupacija u Europskom parlamentu najavilo je svoje protivljenje ACTA-i, a jedino je Europska pučka stranka, grupacija kojoj inače pripada i HDZ, pokazivala znakove podrške trgovinskom sporazumu. Ali i u redovima EPP-a mnogi eurozastupnici protivili su se takvom službenom stavu.

U posljednjem pokušaju da spasi ACTA-u, Klub zastupnika EPP-a uoči samog glasovanja danas zatražio je da se izjašnjavanje odgodi dok Sud Europske unije ne donese svoj pravorijek. Ali taj prijedlog odbačen je većinom glasova, nakon čega se pristupilo glasovanju o prihvaćanju ili odbacivanju samog sporazuma. David Martin, izvjestitelj Europskog parlamenta za ACTA-u, zadovoljan je ishodom glasovanja i ponavlja da je ACTA loše napisan sporazum, podložan pogrešnim tumačenjima i stoga može predstavljati ugrozu za građanske slobode.

Sada kad je ACTA u ovom obliku mrtva, David Martin naglašava da je potrebno pronaći alternativne načine za zaštitu intelektualnog vlasništva, što je bio glavni smisao pisanja ACTA-e.

Komentara 7

OG
Oluja-Gotovina
13:59 04.07.2012.

Josipović bi sad trebao datri ostavku, ali za takav potez ipak treba imati i malo obraza i malo morala. A nije čudo da se on zalagao za uvođenje cenzure na internet, je cenzura je nešto sasvim normalno u totalitarnom mentalnom sklopu kakvog imaju komunisti.

ZE
.zeitgeist.
14:23 04.07.2012.

Josipović bi se trebao očitovati o ovome. On je besramno podržao ACTU na štetu građana i trebao bi se ispričati ukoliko je shvatio da nije bio u pravu. Ukoliko još to nije shvatio, onda je jasno na čijoj je strani. A ostavku zbog toga sigurno ne bi trebao dati kao što je napisao bilde ispod mene.

BU
Bune
13:48 04.07.2012.

EU budale neznaju što rade. Naš drago vođa i presjednik svih hrvata ACTA-u bi prihvatio kao jedino rješenje protiv ilegalnog skidanja glazbe i kriminalne hrvatske djece što time uništavaju autorska prava koje je on komponirao kroz njegov zakon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije