Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završnica suđenja

Krvava pljačka Fine: Organizator sve priznao

'21.11.2012., Zagrebacki Velesajam, Zagreb - Rekonstrukcija pokusaja ubojstva Ante Rose kod paviljona 25. Optuzeni Ivan Borsic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Slavko Midžor/PIXSELL
11.12.2012.
u 18:43

Boršiću se osim za Finu sudi i za poticanje Štrka na ubojstvo Rose, a zbog različitih iskaza nedavno je bila određena rekonstrukcija. Inače, Boršić je prije bio osuđen zbog trostrukog ubojstva

Dva mrtva čovjeka, ubijeni 5. rujna 2005. u 75 krvavih sekundi. Zbog njihove smrti uhićene su dvije različite skupine ljudi, od kojih je prva skupina predvođena Nenadom Filipovićem uhićena 2006., a druga Ivanom Boršićem u siječnju 2011. Prva, Filipovićeva skupina, 2009. zbog nedostatka dokaza oslobođena je optužbi. Ovoj drugoj, Boršićevoj, vijeće zagrebačkoga Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević danas u 14 sati izreći će nepravomoćnu presudu.

Tako bi u najkraćim crtama zvučala priča o jednoj od najkrvavijih pljački u Hrvatskoj posljednjih godina, koja se spletom okolnosti pretvorila i u jednu od najinteresantnijih policijsko-sudsko-kriminalističkih priča.

Policijske (ne)spretnosti

Ujedno, priča je to o policijskim (ne)spretnostima i propustima, koji su sedam godina nakon krvavog događaja u poslovnici Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu doveli do toga da se zbog razbojničkog prepada i ubojstva Drage Renara i Stipe Mušana, dvojice zaštitara Sokol Marića, dva puta sudi, no sasvim različitim ljudima. I dok je tijekom prvog suđenja Nenad Filipović uporno nijekao da ima bilo kakve veze s ubojstvom dvojice zaštitara i pljačkom oko dva milijuna kuna, tijekom, prvo istrage, a zatim i drugog suđenja Ivan Boršić zauzeo je sasvim oprečan stav.

Zapravo, tko stoji iza krvavog pohoda na Finu u Zvonimirovoj 54 u Zagrebu doznalo se upravo zahvaljujući njemu. I to slučajno, nakon što je u prosincu 2010. uhićen jer je Ivicu Štrka poticao da ubije Antu Rosu. Boršić je tada, naime, zabezeknutim policajcima zbog Fine prokazao sebe. Rekao je da je zajedno s Rosom isplanirao cijelu akciju. No prokazao je i Dubravka Žugelja, Ivicu Štrka i Ivana Tucmana, kao nesporedne počinitelje.

Zavarali policiju

I ne samo da je Boršić policiji opisao kako se upalo u Finu, tko je u tome sudjelovao, kako su počinitelj zavaravali policiju umačući kasnije odbačene kape u sline prolaznika, kako bi se lažirao DNK te kako je podijeljen novac iz Fine, već im je otkrio još neke tajne podzemlja. Među tim tajnama bilo je još pet razbojstava u novčarskim ustanovama, počinjenih u vremenu od 2004. do 2008., u kojima je odneseno ukupno 6,4 milijuna kuna.

Opisujući kako su razbojstva počinjena, Boršić je policiji kazao i tko je u njima sudjelovao, a njegovo opširno priznanje na koncu je rezultiralo optuženičkom klupom za njega i za još desetoricu, s tim da se Rosi sudilo u odsutnosti. Na koncu, osim Boršića, djela za koja se terete priznali su i Ivica Štrk, Ivan Tucman te Dražen Elčić.

Komentara 6

AU
Augustiner
21:24 11.12.2012.

Bila radikalna ljevica ili radikalna desnica..obje mi se sviđale.... ma kako to nekom zvučalo...ali niti jedna nije puno trošila vrijeme sa ovakvima!!!

MO
MojeKorisnickoIme
13:09 12.12.2012.

Koji biser!

AN
Andreeejjj
16:43 12.12.2012.

Smrada, planera i drukera Boršića treba kao Štrka osuditi na maksimalnu kaznu 40 godina! Čuj, obolio od rata i PTSP, pa mi koji smo se borili u DM ne pomišljamo na pljaćke i ubijanja iajko nemamo za kruh, SRAMOTA HRV sudstva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije