Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinko Puljić

Krist daje smisao, a ne bolesno javno mnijenje koje nas truje'

krist (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/4
12.10.2013.
u 13:23

Krist daje smisao života, a ne bolesno javno mnijenje koje nas truje, poručio je kardinal Vinko Puljić

Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke danas je okupilo oko pet tisuća vjernika i hodočasnika na tradicionalnom 8. hodočašću Vrhbosanske i Banjalučke biskupije, među kojima su bili i hodočasnici iz Austrije, koji se okupljaju u hrvatskim katoličkim misijama, porijeklom iz BiH. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi na otvorenom predvodio je nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić, a misi su prisustvovali i biskup Franjo Komarica, apostoski nuncij Alessandro D'Errico i brojni svećenici, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Misao vodilja ovogodišnjeg hodočašća je „Sve obnoviti u Kristu“, što je ujedno i geslo Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. Inicijator ovog hodočašća, kardinal Vinko Puljić, obraćajući se vjernicima, kazao je: - Lijepo je biti uz Majku, gdje smo svi braća i sestre i donijeli smo svoje potrebe i muke te došli moliti za katoličku Crkvu, za nas svećenike da budemo dostoji pastiri, za obitelji, bolesnike, za naše neprijatelje, da nam Kraljica mira izmoli mir u duši, narodu i svijetu. U emotivnoj propovijedi kardinal Puljić istaknuo je: - Katolička Crkva u ovom trenutku proživljava iskušenja, traže od nje da se prilagođava modernom duhu. Novinari postavljaju otrcana pitanja poput ređenja žena, pobačaja, celibata, ređenja oženjenih; ne daju Crkvi da naučava što treba. Nameću nam strah od neimaštine, da nećemo imati umjesto da uživamo u onome što imamo. Pa strah od bolesti. Zdravlje je dar, ali ne znači da je bolest prokletstvo, ta patnja nas je spasila. Nameće se i strah od samoće, nije čudno jer je uveden mentalitet da djeca ne brinu o roditeljima niti roditelji o djeci. Statistike govore o nezaposlenosti, posebno kod nas u BiH, uvode strah da narod ovisi o vlasti, nameće se nihilizam u medijima, sinkretizam u politici, a to je i svjetska politika, ne samo domaća. Kako se suprotstaviti tome? Kriza nije tragedija već šansa da pokažemo za koje se vrijednosti borimo, to je ispit, što u sebi nosimo. Ovdje smo danas da doživimo sebe, došli smo prepoznati svoje dostojanstvo djeteta Božjeg, da shvatimo da nam Krist daje smisao života, a ne bolesno javno mnijenje koje nas truje – istaknuo je kardinal Puljić, dodavši da u današnje vrijeme čovjek bježi od sebe i tišine, gdje bi se trebao susresti s Bogom.

– Savješću čovjek osluškuje istinu i dobrotu. Demokracija se urušila, jer nema odgovornosti, pogođena je savjest jer vlada mrkva i štap, to je uvjetovanje, a ne demokracija. Svijet je oguglao na ubijanje, nihilisti niječu istinu, fundamentalisti je silom nameću. Zločin se zločinom ne liječi, već tako da čovjek bude čovjek koji je odgovoran Bogu. Duša se hrani Bogom, molitvom, sakramentima, a ovamo smo došli da doživimo ponos vjernika te da se vratimo kući s hrabrom vjerom i svjedočanstvom da će Crkva ostati vjerna Kristu – poručio je kardinal Puljić, nakon čije se propovijedi prolomio pljesak hodočasnika.

>> 'Opasnost je da nećemo moći reći je li dijete muško ili žensko'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije