Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imena uhićenih u Dubrovniku daju težinu starim sumnjama

Krediti HPB-a za dečke iz “Kuma”

pdfhpb
Autori: Gojko Drljača, Lidija Kiseljak, E. Fulurija/VLM
30.12.2009.
u 18:12

Svetomir Gadže i Oliver Beidenegl nisu krupna poduzetnička imena, ali već su bili upleteni u krupne afere sa zemljištem

Pojedinci uhićeni u akciji Bankomat koji nisu radili u Hrvatskoj poštanskoj banci imaju, prema prvim spoznajama, vrlo zanimljivu poduzetničku biografiju. Dojam je da je riječ o ne previše poznatim, ali vrlo ozbiljnim igračima u nekretninskom biznisu.

Kad je riječ o Svetomiru Gadži i Oliveru Beideneglu, može se reći da nisu poduzetnička imena poznata široj javnosti, ali su već bili pod posebnim povećalom lokalne zajednice i lokalnih medija. Dubrovački vjesnik prozvao je Gadžine i Beideneglove tvrtke (Dakma i Dignitas) za sumnjivo visoke promete malih tvrtki u stanovima i milijunske makinacije zemljištem.

Makinacije GUP-om
Gadže i Beidenegl bili su, naime, upleteni i u jednu od većih afera što se tiče GUP-a Grada Dubrovnika. Naime, za njegova donošenja u prosincu 2005. tadašnja gradska uprava na čelu s bivšom gradonačelnicom Dubravkom Šuicom iznenada je unijela područje Čemprijesa na otoku Šipanu kao turističku zonu. Prije toga, na javnoj raspravi, ta se turistička zona nije niti spominjala, a dubrovačka se javnost dignula na noge jer je riječ o golemom području gdje je bilo planirano sagraditi turistički kompleks kapaciteta 1500 postelja.

Gadže je tada bio na čelu tvrtke Eurobenz, koja je od tvrtke Zagorske šume kupila 43 hektara Čemprijesa. Jedan od partnera u Zagorskim šumama bio je Željko Knapić, varaždinski poduzetnik koji je postupno otkupljivao zemlju od stanovnika. Knapić je tvrdio da je zemljište izgubio jer je “bio iskamataren”, a Gadže je Čemprijese preprodavao među nekoliko tvrtki kojima je vlasnik bio upravo on, a partner Beidenegl.

Upravo je Beidenegl sklopio ugovor o prodaji Čemprijesa sa švicarskom tvrtkom Jupiter Adria u kojoj se i on zaposlio. Dubrovački vjesnik tvrdio je da je Gadže u prenamjeni zemljišta uspio uz pogodovanje lokalnih struktura, a na osnovi usmenih obećanja lokalnih moćnika o prenamjeni zemljišta ishoditi pozamašan kredit HPB-a.

Veza s Pripuzom
Gadže i Beidenegla čak su u Dubrovačkom vjesniku dovodili u vezu sa Zoranom Pripuzom, navodnim šefom kriminalne skupine dečki s Knežije. Oni su pak Dubrovačkom vjesniku uzvratili tužbom koju su navodno dobili iz formalnopravnih razloga. Gadže je prodao tvrtku Eurobenz hercegovačkom poduzetniku Milanu Lučiću, a Beidenegl je nakon angažmana u Jupiter Adriji navodno bio okupiran projektom za norveške investitore u Istri. Gadže i Beidenegl te njihovi lokalni pločanski partneri okupljali su se, prema tvrdnja Dubrovačkog vjesnika, u kafiću “Kum”.

Kako doznajemo iz dobro upućenih izvora kod Olivera Beidenegla, policija se zanimala za kupnju jednog velikog zemljišta u Velikoj Gorici. Riječ je o kreditu HPB-a od otprilike 3 milijuna kuna, a zemljište je navodno trebala kupiti Beideneglova tvrtka, ali kako je ta tvrtka tek bila u postupku osnivanja, on je kredit uzeo na sebe osobno što je privuklo pozornost istražitelja.

Ključne riječi

Komentara 13

UK
Ugo Kajvez
20:48 30.12.2009.

Otac Ive Josipovića kako čujem je bio čuvar golog otoka, .... možda ako je pravi (Ivo Josipović) ponovno otvori goljak ... kanditata za tmošnju rezidenciju ima na pretek .....

UK
Ugo Kajvez
13:34 31.12.2009.

skinner . Mislim da si pogodio srž naj većeg problema u hrvatskoj. Treba donjeti zakon koji će zabraniti ljudima sa dvojnim državljanstvom da rade u bilo kojoj funkciji u državnim poduzećima i institucijama .... takav zakon imaju mnoge zapadne zemljee i ne bi trebali tražiti ni očekivati njihov blagoslov .....

DO
doktorica
07:56 31.12.2009.

Štetočine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije