Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjeda s palicom

Kosovska čelična lady ima samo 36 godina i briljantna je policajka

'Newly elected President of Kosovo Atifete Jahjaga (L) is congratulated by Kosovo\'s Prime Minister Hashim Thaci during an extraordinary session at the parliament headquarters in Pristina on April 7,
Foto: 'ARMEND NIMANI'
1/3
09.04.2011.
u 12:00

Policijska generalica Atifete Jahjaga nakon kompromisa najjačih kosovskih stranaka na čelu države

Hoće li izbor Atifete Jahjaga za predsjednicu Kosova konačno stabilizirati političku situaciju u toj zemlji? I dok mnogi skeptici na to pitanje odmahuju glavom, uvjereni da je njihova novoizabrana predsjednica tek instrument američkih interesa na Kosovu, većina političkih analitičara smatra da će upravo ona biti pravo rješenje za sve kosovske probleme, pa i za smirivanje strasti između dviju najvećih suparničkih stranaka u zemlji, Demokratske stranke Kosova i Demokratskog saveza Kosova. U prilog svojim uvjerenjima analitičari ističu Jahjaginu političku nepristranost, iznimno visoko obrazovanje stečeno u Velikoj Britaniji i SAD-u, poznavanje nekoliko stranih jezika, ali i ono najbitnije za Kosovo, koje sanja o ulasku u Europsku uniju i čvršćim odnosima sa SAD-om, njezin blizak i korektan odnos s brojnim bivšim i sadašnjim predsjednicima i političarima SAD-a. Smail Smaka, poznati kosovski novinar i direktor programa RTK Kosova, koji je diplomirao na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, također podupire tezu analitičara.

Susret s Bushom

– Smatram da će Atifete Jahjaga zbog svojih širokih i neradikalnih stavova spram država bivše Jugoslavije, a napose Srbije, učiniti sve da poboljša odnose Kosova s ostalim zemljama u okruženju. Vjerujem da će pri tome ponajprije poraditi na poboljšanju političkih i gospodarskih odnosa s Hrvatskom – kazao je Smaka.

Iako je 36–godišnja Atifete Jahjaga na kosovskoj političkoj sceni još donedavno bila nepoznata, njezino odlučno i profesionalno obnašanje funkcije zamjenice direktora kosovske policije ubrzo ju je istaknulo kao jednu od najsposobnijih, ali i kao "čeličnu lady" Kosova. U njezino visoko obrazovanje, koje mnogi smatraju adutima za uspješno obnašanje predsjedničke funkcije, ubrajaju se diploma Pravnog fakulteta u Prištini te postdiplomski studij iz političkog mendžmenta i kaznenog prava na sveučilištu u Manchesteru. Jahjaga je i jedna od rijetkih žena koja je završila i sigurnosne vježbe u europskom centru sigurnosti Xhorx Marshal u Njemačkoj te Nacionalnu akademiju FBI u Odjelu prava u SAD-u, gdje je kao istaknuta kadetkinja izabrana za susret s tadašnjim predsjednikom SAD-a Georgeom Bushom za njegova posjeta akademiji. Na predsjedničke izbore 7. travnja izišla je konsenzusom triju kosovskih stranaka, Demokratske stranke Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Nove alijanske Kosova, uz veliku potporu američkog veleposlanika u Prištini Christofera Della.

Pobijedila Suzanu

Iako joj je za predsjedničku funkciju konkurirala još jedna žena, Suzana Novobrdaliu, protukandidatkinja iz redova Pacolijeve alijanse za Kosovo, Atifeta Jahjaga već je u prvom krugu glasovanja pobijedila. Izbor Jahjage kao predsjednice Kosova trebao bi stabilizirati političku krizu koja je pogodila Kosovo, nakon što je Ustavni sud te zemlje prije 40 dana proglasio neustavnim predsjedničku pobjedu Behxerta Pacoilija. Upravo stoga Atifeta Jahjaga, prema dogovoru sa strankama ispred kojih se kandidirala, predsjedničku će funkciju obnašati samo godinu dana, do novih predsjedničkih izbora, na kojima bi, prema mišljenju analitičara, opet mogla odnijeti pobjedu. Smatra se dobrim i to što nije bila pripadnica Oslobodilačke vojske Kosova, što može ići na ruku nastojanjima da se približi i srpskoj zajednici. U policiju je uspjela integrirati i brojne manjine koje žive na Kosovu. Iako živi u skladnom braku s kosovskim liječnikom Astritom Kuchijem, nova predsjednica Kosova s činom general-pukovnika, izjavila je da još uvijek nije vrijeme za djecu jer pred njom stoje teški zadaci i potpuna posvećenost novom poslu.

Komentara 31

Avatar Bjeda
Bjeda
21:29 09.04.2011.

Gdje je u svemu Paccoti?

FR
Freeman
12:07 09.04.2011.

Ostavlja pozitivan dojam. Za razliku od nekih drugih iz regije !:))

AG
Agramer198
23:58 09.04.2011.

Mole se Srbi da se prestanu \"lečiti\" na hrvatskim forumima, frustracije doma na punici iskaliti, a ne ovdje među civiliziranim ljudima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije