Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haaški sud

Gotovina i Markač doznat će konačnu presudu 16. studenog

gotovina (1)
Screenshot: Haaški sud
02.11.2012.
u 12:20

Prema prvostupanjskoj presudi Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina

Vijest koju se u Hrvatskoj očekivalo s nestrpljenjem ali i zebnjom stigla je iz Haaškog tribunala. Peteročlano Žalbeno sudsko vijeće kojim predsjeda veteran, sudac Theodor Meron u petak 16. studenog objavit će drugostupanjsku i konačnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Presudom izrečenom prije godinu i pol Gotovina je osuđen na 24, Markač na 18 godina, što je šokiralo Hrvatsku.

Dobar i loš znak

U žalbenom postupku obrane oba generala okružena su jakim međunarodnim stručnjacima za žalbeni postupak. Kroz taj postupak obrane generala namjeravale su uvesti desetke novih dokaza s obzirom na to da su otkriveni izvještaji s Vrhovne komande JNA u Beogradu, kao i izvještaji putem Wikileaksa koji jačaju tezu obrane da nisu krivi za egzodus Srba iz tzv. krajine, nego je riječ o evakuaciji planiranoj u Beogradu i Kninu. Žalbeno vijeće odbilo je uvođenje novih dokaza, u skladu s praksom Tribunala, što je javnost ocijenila lošim znakom. Pogotovo kada su bez procesnih učinaka ostali i stavovi, izneseni u podnesku, 12 vrhunskih američkih, kanadskih i britanskih pravnih i vojnih stručnjaka koji Žalbenom vijeću predlažu da se potpuno odbace presude protiv Gotovine i Markača za “nezakonito granatiranje” Knina. Kao i izjave nekolicine umirovljenih američkih generala koji su svjetsku javnost izvijestili da smatraju kako haaška presuda generalima potpuno derogira međunarodno ratno pravo te će, ne oslobode li se hrvatski generali, ispasti da je u budućnosti nemoguće uopće ratovati. No, dašak optimizma vraća ljetošnji nalog Vijeća. Naložilo je tužiteljstvu da, pod pretpostavkom da nije bilo prekomjernog granatiranja Knina i ostalih ciljeva u Oluji, navedu dolazi li u obzir na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u prvostupanjskoj presudi umjesto za postupanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu (ZZP) neki drugi oblik odgovornosti, primjerice, zapovjedna odgovornost ili pomaganje pri počinjenju. Premda su suci upozorili da, kao i u slučaju kada su odbili podneske obrane, ni ovo ne znači prejudiciranje presude, javnost je to protumačila pozitivnim.

Bolje ne predviđati

Odvjetnik Veljko Miljević smatra da je dobar znak bio već sam poziv Vijeća tužiteljstvu da razradi svoje teze o mogućoj krivnji po alternativnim oblicima odgovornosti, što je puno blaže od sudjelovanja u ZZP-u.

– Očekujem znatno korigiranje presude, a koliko, to ne zna ni dragi Bog. Onaj tko tvrdi da zna je cirkusant – kaže Miljević. Ante Nobilo oprezniji je jer ga brine što su suci “presudu planirali donijeti u prosincu, ali će je donijeti 16. studenog".

– Da se dulje čekalo, bilo bi lakše očekivati i skraćenje kazne, ali ovako je teško reći kakva će biti konačna presuda generalima – tvrdi Nobilo.

Bolje se i ne upuštati u predviđanja jer je Haaški sud potvrdio da je kod presuda moguće i nemoguće. I obrnuto.

>>Sud neće uvrstiti nove dokaze odvjetnika Gotovine i Markača

Ključne riječi

Komentara 133

MI
mightymraz
12:35 02.11.2012.

Na moj rođendan. E pa onda gospodine Gotovina zelim i Vama sretnu presudu kako bi i ja imao malo sretniji rodendan.

DI
discovery
12:37 02.11.2012.

Eto ti Europe! Ljudi su već optuženi i žalbeni postupak je samo forma koju treba zadovoljiti.Sada su svi euroljupci sretni.Dajem bezrezervnu podršku generalima.Ako nekome treba suditi to su oni koji su počinili zločine.Kada je ikoji američki ili europski general bio optužen po zapovijednoj dužnosti u novijoj povijesti?Presuda generalima je presuda Hrvatskoj i presuda Domovinskom ratu, kao i svima koji su stali u obranu Hrvatske.Slava poginulima, i sretno generalima!

PR
propalismoFranjoskroz
12:28 02.11.2012.

treba li biti veliki ekspert da se zaključi da će im se kazna smanjiti u visini pritvora plus dve tri godine plus.Dve trećine odsluženo,dakle negdje u 6. mjesecu iduće godine su vani,uh kakav će to doček biti,očekujem da će ga Sanader i Šeks prvi izljubiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije