Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOVNO EKSPLOZIJE U KIJEVU

Kijev odgovorio Macronu na ponudu za posredovanje, ruske rakete uništile tenkove koje je isporučila EU

Residents chat in front of a destroyed building in Borodianka
Foto: EDGAR SU/REUTERS
1/3
05.06.2022.
u 19:57

Opetujem svoj poziv vođama naroda: molim vas, ne vodite čovječanstvo u propast!, poručio je papa Franjo

Ruske rakete uništile su tenkove T-72 i druga oklopna vozila u blizini Kijeva koje su istočnoeuropske zemlje isporučile Ukrajini, objavio je u nedjelju Kremlj.

Ministarstvo je dodalo da su ruske zračno-svemirske snage koristile visokoprecizne rakete dugog dometa u napadima na periferiju glavnog grada, pogađajući zgrade poduzeća za popravak automobila.

Nakon dužeg vremena mira, Kijev je u nedjelju u pet sati ujutro potreslo nekoliko eksplozija, rekao je gradonačelnik ukrajinske prijestolnice Vitalij Kličko.

”Nekoliko eksplozija u četvrtima glavnoga grada Darnicki i Dnjiprovski”, napisao je gradonačelnik Kličko na Telegramu. Najmanje jedna osoba je ranjena, a nije bilo mrtvih, dodao je Kličko.

’Odugovlačenje sukoba’

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da će Rusija gađati nove mete ako SAD počne opskrbljivati Ukrajinu projektilima većeg dometa, izvijestila je u nedjelju ruska novinska agencija TASS.

- Ako takve rakete budu isporučene, udarit ćemo na one ciljeve koje još nismo pogodili - rekao je Putin u intervjuu za državnu televiziju Rusija 1.

Putin nije označio mete koje Rusija planira gađati ako zapadne zemlje počnu opskrbljivati Ukrajinu projektilima većeg dometa.

Istaknuo je da je “buka” oko isporuke zapadnog oružja Ukrajini osmišljena kako bi se “odugovlačio sukob”.

Ukrajina traži višecijevne raketne sustave (MLRS) M270 i M142 HIMARS za napad na ruske postrojbe i skladišta oružja.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je ovoga tjedna plan davanja Ukrajini preciznih raketnih sustava HIMARS, nakon što je dobio jamstva od Kijeva da ih ukrajinske snage neće koristiti za gađanje ciljeva u Rusiji.

Iako su ruski dužnosnici upozorili da bi odluka SAD-a da Ukrajinu opskrbi naprednim raketnim sustavima mogla pogoršati sukob, Putin je rekao da time neće doći do temeljnih promjena na bojnom polju.

- Razumijemo da je ova opskrba iz Sjedinjenih Država i nekih drugih zemalja namijenjena nadoknađivanju gubitaka te vojne opreme. Ovo nije ništa novo. Time se ništa suštinski ne mijenja - rekao je Putin.

Ukrajina je odbacila poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da “ne ponižava” Rusiju u ime diplomacije te kazala da nema smisla pregovarati dok se ruske vojne snage ne povuku.

Macron, koji održava dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od ruske invazije 24. veljače, ponudio je posredovanje u ratu, upozorivši da ne treba ponižavati Moskvu kako bi vrata diplomatskog rješenja sukoba ostala otvorena.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je odlučno odbacio Macronovu logiku, kazavši da takvi pozivi “mogu poniziti samo Francusku i bilo koju drugu zemlju koja uputi takav poziv”.

”Rusija ponižava samu sebe, a bolje bi bilo da se svi usredotočimo na to kako Rusiju postaviti na njezino mjesto. To će nam donijeti mir i spasiti živote”, dodao je.

Sve opasnija eskalacija

Na pitanje o ponudi o posredovanju savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhailo Podoljak je odgovorio: “Dok ne dobijemo oružje u punoj količini, dok ne ojačamo svoju poziciju i dok ne potisnemo ruske vojne snage što je dalje moguće od granica Ukrajine, nema smisla voditi pregovore.”

Papa Franjo je u nedjelju, na svetkovinu Duhova, ponovno pozvao na “prave pregovore” zbog “sve opasnije eskalacije” sukoba u Ukrajini.

- Dok ludilo razaranja i smrti bjesni i sukob se rasplamsava, potičući eskalaciju koja je sve opasnija za sve, opetujem svoj poziv vođama naroda: molim vas, ne vodite čovječanstvo u propast! - poručio je poglavar Katoličke Crkve. Papa Franjo ovog će tjedna primit predstavnike ukrajinske vlade, koji će doći na razgovore u Vatikan gdje će razmotriti i mogućnost posjeta Ukrajini. 

>> VIDEO Ruski projektil preletio nisko iznad nuklearke: 'Prijete svijetu novom katastrofom'

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Bud Humski
Bud Humski
23:04 06.06.2022.

Pregovori su zavrseni davnih dana, u Minsku. Ukrajina nije ispostovala to sto je potpisala, njima se ne moze vjerovati i to svake daljnje pregovore cini besmislenima. Ako i dalje zele biti topovsko meso za americke hegemonisticke interese, to je izbor njihovog tragikomicara i tog polusvijeta oko njega, svi su na americkom platnom spisku. Oni nisu u poziciji za postavljati uvjete bilo kome, niti ce ikad biti.

M3
Miške 3
07:46 06.06.2022.

Zelenski neće kraj rata, jer mu nema više svjetske pozornice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije